Ga naar inhoud

Ombudsman roept Brussel op documenten chatcontrole openbaar te maken


Aanbevolen berichten

De Europese Ombudsman heeft de Europese Commissie beticht van wanbestuur en opgeroepen om documenten over het willen controleren van alle chatberichten van Europese burgers openbaar te maken, omdat Brussel dit weigert te doen en daar volgens de Ombudsman geen goede reden voor is.

Begin 2022 kwam de Europese Commissie met een voorstel om alle chatberichten en ander verkeer van burgers te inspecteren. In het geval van end-to-end versleutelde chatdiensten zou dit via client-side scanning moeten plaatsvinden, waarbij alle berichten van alle burgers zouden worden gecontroleerd, ongeacht of die ergens van worden verdacht.

Brussel ontving een verzoek om alle documenten met betrekking tot het plan openbaar te maken. In totaal vielen volgens de Europese Commissie 121 documenten onder het verzoek. In totaal werd tot 27 documenten volledige toegang gegeven. Bij 66 documenten was dit gedeeltelijk en toegang tot 28 documenten werd geweigerd. Daarbij claimde Brussel dat deze uitzondering gerechtvaardigd was omdat openbaarmaking de openbare veiligheid, commerciële belangen, het beslissingsproces en juridisch advies zouden kunnen schaden.

De persoon die de documenten had opgevraagd stapte vervolgens naar de Europese Ombudsman, die een onderzoek naar de betreffende documenten startte. De Ombudsman komt tot de conclusie dat de Europese Commissie onterecht de documenten geheim houdt en dat het niet willen openbaren als wanbestuur te bestempelen valt. De Ombudsman roept Brussel op om de documenten alsnog openbaar te maken.

 

bron: https://www.security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.