Ga naar inhoud

Ruim 50.000 Tinyproxy-servers bevatten eenvoudig te misbruiken lek


Aanbevolen berichten

Ruim vijftigduizend Tinyproxy-servers bevatten een eenvoudig te misbruiken kritieke kwetsbaarheid, die in het ergste geval tot remote code execution kan leiden, en een bijgewerkte versie is niet beschikbaar. Dat stelt securitybedrijf Censys op basis van een eigen meting. Tinyproxy is proxysoftware voor Unix-achtige besturingssystemen en biedt eenvoudige proxyfunctionaliteit.

Tinyproxy-versies 1.11.1 en 1.10 bevatten een kwetsbaarheid (CVE-2023-49606) waardoor een aanvaller via het versturen van een speciaal geprepareerde HTTP header een 'use-after-free' kan veroorzaken. Dit maakt het uitvoeren van willekeurige code op de server mogelijk. De impact van de kwetsbaarheid is op een schaal van 1 tot en met 10 beoordeeld met een 9.8.

"Hoewel het is ontworpen voor kleinere netwerken, kan het compromitteren van een proxyserver ernstige gevolgen hebben, zoals datalekken en verstoringen", aldus Censys. Op 1 mei publiceerde Cisco een proof-of-concept exploit voor de kwetsbaarheid. Het bedrijf had de ontwikkelaar voor het probleem gewaarschuwd, maar kreeg naar eigen zeggen geen reactie en heeft nu details openbaar gemaakt.

Censys voerde een scan uit en ontdekte meer dan 90.000 Tinyproxy-servers die vanaf internet toegankelijk zijn. Daarvan draaien er ruim vijftigduizend een kwetsbare versie. Organisaties en gebruikers die van Tinyproxy gebruikmaken wordt opgeroepen die niet vanaf internet benaderbaar te maken. Met name als de software in een ontwikkel- of testomgeving wordt gebruikt.

 

Update

De ontwikkelaar van Tinyproxy laat weten dat er een commit is waarmee de kwetsbaarheid wordt verholpen. Een bijgewerkte versie is nog niet beschikbaar, maar er wordt gekeken naar het maken van versie 1.11.2. Tevens stelt de ontwikkelaar dat hij niet is ingelicht door Cisco.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dit is een verouderd onderwerp. Heb je een gelijkaardige vraag? Start dan een nieuw topic in dit forumonderdeel aub.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.