+ Reageren op discussie
Resultaten: 1 t/m 2 van 2
Overzicht bedankjes4Bedankjes
 • 4 Geplaatst door superjona

ASRock Z77 Pro3 Review: Veel moederbord voor weinig geld

Dit is een discussie over ASRock Z77 Pro3 Review: Veel moederbord voor weinig geld in het forum Hardware Reviews , en maakt deel van de Reviews - Recensies categorie; In de wereld der moederborden is er altijd een hoop keuze, en er zijn altijd moederborden die uniek zijn of ...

 1. #1
  Super Moderator superjona's schermafbeelding
  Geregistreerd
  17 mei 2009
  Locatie
  Oostende
  Leeftijd
  17
  Berichten
  3.564

  Standaard ASRock Z77 Pro3 Review: Veel moederbord voor weinig geld

  In de wereld der moederborden is er altijd een hoop keuze, en er zijn altijd moederborden die uniek zijn of gewoon erg degelijk zijn. Voor Sandy Bridge en Ivy Bridge systemen heeft ASRock een ideaal moederbord op de markt gebracht met een klein prijskaartje, maar toch geen tekortkomingen. Maak kennis met de Z77 Pro3: Een budgetmoederbord met veelbelovende specificaties.

  Naam: ASRocklogo.png
Bekeken: 1332
Grootte: 11,6 KB

  Deze review werd mogelijk gemaakt door ASRock, waarvoor onze dank. (Special thanks to Mike!)
  Laatst gewijzigd door superjona; 15 september 2012 om 17:39

 2. #2
  Super Moderator superjona's schermafbeelding
  Geregistreerd
  17 mei 2009
  Locatie
  Oostende
  Leeftijd
  17
  Berichten
  3.564

  Standaard

  Chipset
  De Z77-chipset van Intel wordt vaak beschouwd als het topmodel van Socket 1155, en wordt dus altijd gebruikt bij high-end moederborden. Je zou kunnen zeggen dat de Z77 Pro3 een goedkoper moederbord zou zijn met een andere chipset, maar dan mis je wel wat handige functies. De andere chipsets die verkrijgbaar zijn voor Sandy en Ivy Bridge processoren zijn: H77, Z75 en Z77. Er zijn ook andere chipsets met de letters Q en B als voorvoegsel, maar die worden uitsluitend gebruikt in de zakelijke markt. Het grote verschil tussen de H-chipset en de Z-chipset is de overklokbaarheid. Hoewel een H77-bordje prima geschikt voor een budget pc en de meeste andere functies ook ondersteunt, zal je de processor helemaal niet kunnen overklokken.

  Klik op de afbeelding voor een grotere versie. 

Naam: IMG_1386.jpg 
Bekeken: 1551 
Grootte: 172,2 KB 
ID: 21247

  De ASRock Z77 Pro3 is dan ook een uniek bord, overklokbaarheid voor een lage prijs. Ook heeft de H77 minder uitgebreide ondersteuning voor meerdere videokaarten door het ontbreken van een meerdere PCIe lanes. Het verschil tussen de Z77 en de Z75 is echter gemakkelijk op te sommen: de Z75 biedt geen ondersteuning voor Intel’s Smart Caching techniek voor SSD’s – welke in combinatie met een harde schijf en eee compatibele SSD – een serieuze snelheidswinst kan opboeken.

  Verpakking en inhoud

  Klik op de afbeelding voor een grotere versie. 

Naam: IMG_0931.jpg 
Bekeken: 1330 
Grootte: 119,4 KB 
ID: 21231 Klik op de afbeelding voor een grotere versie. 

Naam: IMG_0933.jpg 
Bekeken: 1344 
Grootte: 151,3 KB 
ID: 21232

  Het moederbord wordt geleverd een stevige doos met heel wat marketing op de achterkant. Onder andere de unieke ASRock functies kan je terugvinden op de verpakking. De meest opmerkelijke unieke feature voor ASRock is 555 Xfast: een techniek waarmee snellere snelheden en betere prestaties kunnen behaald worden met LAN, RAM of USB. Tevens uniek is de ASRock Online Management Guard, en de mogelijkheid om het UEFI te flashen via internet. On/Off Play en VirtuMVP zijn ook aanwezig. Niet slecht voor een budget moederbord dus.

  Klik op de afbeelding voor een grotere versie. 

Naam: IMG_0934.jpg 
Bekeken: 1347 
Grootte: 114,0 KB 
ID: 21234

  Qua accessoires binnenin de verpakking zal je weinig terugvinden, enkele instructieboekjes (onder andere van VirtuMVP), een I/O shield, een tweetal SATA kabels en een driver-CD vinden we terug. We raden aan om meteen de drivers te downloaden van de website, aangezien de CD meestal gedateerde informatie bevat. Een tweetal extra SATA kabeltjes zouden welkom zijn, maar het is nu eenmaal een goedkoop moederbord.

  Het bord

  Klik op de afbeelding voor een grotere versie. 

Naam: IMG_1377.jpg 
Bekeken: 1350 
Grootte: 166,5 KB 
ID: 21235

  Klik op de afbeelding voor een grotere versie. 

Naam: IMG_1387.jpg 
Bekeken: 1320 
Grootte: 150,1 KB 
ID: 21236 Klik op de afbeelding voor een grotere versie. 

Naam: IMG_1391.jpg 
Bekeken: 1305 
Grootte: 143,0 KB 
ID: 21237

  Toegegeven, de ASRock Pro3 is niet meteen het meest sexy moederbord aller tijden, maar wie gaat nu op het design van een moederbord in deze prijsklasse letten? Het geheel is uitgevoerd een in bruin-zwarte kleur en de indeling is netjes. Bovenaan zien we een redeijke heatsink om de hitte af te voeren. Een viertal RAM-slots zijn aanwezig, voor een maximale capaciteit van 64 GB. Rechts vinden we de 24-pins connector in de meest ideale locatie. De 8-pin connector van de processor heeft een mooie plaats gekregen, maar iets meer naar links zou beter zijn geweest. Een USB 3.0 Front Header is aanwezig, zodat je geen gedoe hebt met adapters.


  Klik op de afbeelding voor een grotere versie. 

Naam: IMG_1396.jpg 
Bekeken: 1389 
Grootte: 192,9 KB 
ID: 21240 Klik op de afbeelding voor een grotere versie. 

Naam: IMG_1402.jpg 
Bekeken: 1360 
Grootte: 145,7 KB 
ID: 21241

  Qua indeling van PCIe slots is het zeer goed, twee PCI x16 sloten, n PCIe x1 slot en nog twee nostalgische PCI sloten voor oudere apparatuur. De SATA poorten - waarvan 2 compatibel zijn met SATA 600 – zijn verticaal geplaatst. De twee snellere connectoren zijn ook iets verder geplaatst. Een normale indeling ‘op elkaar’ zou logischer geweest zijn, aangezien de kabels vrij zichtbaar zijn en ook moeilijker om weg te werken. Onderaan zijn de Front-aansluitingen gevestigd. Er zijn een drietal fan headers geplaatst.

  Op gebied van I/O aansluitingen zal je niet veel terugvinden, maar het is uiteraard wel voldoende. Een viertal USB 2.0 connectors, twee USB 3.0 poorten, een 1Gbps LAN-aansluiting, 6-kanaals audio, een keyboard PS/2 poort, VGA en HDMI zijn ingebouwd.

  UEFI

  Klik op de afbeelding voor een grotere versie. 

Naam: Graphical_UEFI_logo.jpg 
Bekeken: 1452 
Grootte: 56,6 KB 
ID: 21242

  ASRock’s moederbord maakt gebruik van een UEFI interface. UEFI – dat staat voor Unified Extensible Firmware Interface - is de opvolger van het tradionele BIOS en is veel gemakkelijker in gebruik. De interface van ASRock behoort tot de meest duidelijk die we ooit hebben gezien: overzichtelijk, stijlvol en voldoende mogelijkheden. Het UEFI wordt opgesplitst in een aantal delen: Main, OC Tweaker, Advanced, H/W Monitor, Boot en Security. Vooral de overklokopties zijn behoorlijk verrassend voor een budget-moederbord. We kunnen alleen maar positief zijn over de interface, puik werk ASRock.

  Overklokken
  We hebben ook natuurlijk eens de overklokmogelijkheden van de Pro3 getest. Met een Intel standaardkoeler van de i5 3570K geraken wij tot 3.9 Ghz (een verbetering van 500Mhz) en tegelijkertijd nog in de ‘Safe Zone’ wat temperaturen betreft. Gewapend met een Gelid GX-7 koeler was het verschil al wat groter met 4.3 Ghz. Het mag duidleijk zijn dat de Pro3 voor de beginnende overklokker zeker zal voldoen.

  Testsysteem

  Klik op de afbeelding voor een grotere versie. 

Naam: IMG_1063 png.jpg 
Bekeken: 1542 
Grootte: 48,8 KB 
ID: 21243

  Ons testsysteem bestaat uit de Intel Core i5 3570K (@ Stock) processor, Standaardkoeler/Gelid GX-7, Corsair Vengeance LP 8GB @ 1600Mhz, Samsung 830 SSD, Samsung 640 GB HDD, Antec ONE en als besturingssysteem Windows 7 Ultimate 64 bit.

  - USB Apparaten
  Met een snelle Western Digital My Passport schijf hebben wij de snelheid van de USB poorten kunnen meten. Via een USB 2.0 poort komen we op een snelheid van 41.3 MB/s. Mede door de XFast technologie, is dat iets hoger dan de gemiddelde concurrentie. Het verschil ga je in de praktijk waarschijnlijk niet merken, maar het is en blijft een snelheidswinst. Met USB 3.0 is de XFast techniek minder effectief, nagenoeg elk moederbord met USB 3.0 doet het evengoed.

  - SuperPI 1M
  Met het programma SuperPI worden 1 miljoen cijfers na de komma berekend van het getal Pi. Hoewel de score grotendeels wordt benvloed door de processor, kan het verschil tussen moederborden vrij groot zijn. Het systeem heeft een score opgeleverd van 10 seconden, een goede score, maar ongeveer hetzelfde als het merendeel van de concurrentie.

  - LAN
  Het moederbord behaalt bovengemiddelde snelheden, maar de XFast technolgie kan niet optimaal benut worden door de beperkte snelheid geleverd door de internetprovider.

  Eindwoord

  Klik op de afbeelding voor een grotere versie. 

Naam: Z77 Pro3(m).jpg 
Bekeken: 2181 
Grootte: 78,1 KB 
ID: 21245

  Als we de ASRock Z77 Pro3 op vlak van specificaties bekijken lijkt er niets bijzonders te zijn, behalve het prijskaartje. Het moederbord is met een gemiddelde prijs van €85 gewoon zeer goedkoop. De prijs/kwaliteitverhouding is dan ook excellent. Het moederbord heeft ons verrast inzake het overklokken en de interface van het UEFI, ook de XFast technologie geeft een mooie snelheidswinst. Dit moederbord is uitermate geschikt voor budget en mainstream systemen, alles zit goed in elkaar en werkt prima. Als je echter van plan bent om meerdere schijven aan te sluiten in je systeem, zal je enkele SATA kabeltjes moeten bijkopen, want met twee heb je vaak niet genoeg.

  Het is vanzelfsprekend dat we de Z77 Pro3 een Value Award zouden geven, maar gezien de uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en de goede overklokbaarheid, gaan we een stapje hoger met de zilveren medaille.

  Klik op de afbeelding voor een grotere versie. 

Naam: ASROCK Z77 PRO3.png 
Bekeken: 1265 
Grootte: 121,6 KB 
ID: 21250

  Laatst gewijzigd door superjona; 15 september 2012 om 20:38
  Dasle, Jean-Pierre, karel en 1 andere personen gaven dit bericht een bedankje.
  Samenstelling bij Azerty.nl? Klik hier voor een unieke PCH-kortingsactie!
  Klik hier voor een overzicht van alle forumregels.

  GameTech7.net i.s.m. PCH: Alles over de nieuwste games, gadgets en technologie!

+ Reageren op discussie

LinkBacks (?)

 1. 4 oktober 2012, 03:06
 2. 1 oktober 2012, 21:00
 3. 1 oktober 2012, 16:49
 4. 28 september 2012, 09:10
 5. 24 september 2012, 16:21
 6. 20 september 2012, 15:58
 7. 20 september 2012, 13:36
 8. 19 september 2012, 15:31

Soortgelijke discussies

 1. Reacties: 15
  Laatste bericht: 10 mei 2012, 17:45
 2. [OPGELOST] AsRock Z68 PRO3 OPSTARTEN
  door Baxter in forum Archief Windows
  Reacties: 6
  Laatste bericht: 9 januari 2012, 17:16
 3. [OPGELOST] moederbord asrock
  door schott in forum Archief Aan- en verkoopadvies
  Reacties: 1
  Laatste bericht: 5 december 2011, 15:10
 4. AsRock M3A790GXH Moederbord
  door Yannick in forum Hardware Reviews
  Reacties: 1
  Laatste bericht: 26 december 2009, 20:09

Labels voor deze discussie

Regels voor berichten

 • Je mag geen nieuwe discussies starten
 • Je mag niet reageren op berichten
 • Je mag geen bijlagen versturen
 • Je mag niet je berichten bewerken
 •