Ga naar inhoud

GOOGLE scholar


Yannick

Aanbevolen berichten

Zoekresultaten Google Scholar verschaffen toegang tot elektronische artikelen

20 februari 2006

Vanaf 20 februari 2006 zijn de zoekresultaten binnen Google Scholar verbonden met een exclusieve toegang tot elektronische artikelen voor medewerkers en studenten van de Universiteit Leiden

Wat is Google Scholar?

Google biedt al jaren de bekende zoekmachine, waarmee miljarden openbare webpagina's worden doorzocht.

Daarnaast is er sinds 2005 een zoekmachine waarmee een groeiende verzameling wetenschappelijke publicaties wordt doorzocht. Deze publicaties vindt u NIET met http://www.google.com of http://www.google.nl, maar wel met http://scholar.google.nl of http://scholar.google.com. Sommige uitgevers geven Google Scholar toegang tot de full text van hun elektronische tijdschriften. Verder zijn via deze zoekmachine o.a. citations en verwijzingen naar boeken te vinden.

Nut van Google Scholar

Google Scholar verkeert nog in het beta-stadium, dus hoe dit nieuwe fenomeen gaat passen in het geheel van wetenschappelijke informatieverzorging is nog onzeker. Zeker is al wel dat Google Scholar en de meer vakspecifieke bestanden in U-LIP (University Library Information Portal) elkaar aanvullen.

Leiden Fulltext SFX en Leiden SFX services

De door Leiden betaalde toegang tot de bronnen en tijdschriften is niet langer louter beperkt tot ip-adres-herkenning of toegang via U-CAT en U-LIP. Bij het zoeken met Google Scholar treft u als medewerker of student van de Universiteit Leiden naast informatie ontsloten door Google ook in Google Scholar geïntegreerd artikelen aan uit de veelal peperdure elektronische tijdschriftabonnementen die de UB Leiden heeft afgesloten en alleen toegankelijk zijn voor Leidse studenten en medewerkers. Ziet u naast een gevonden treffer een knop Leiden Fulltext SFX dan is het direct duidelijk: u heeft via de Universiteit Leiden toegang tot de volledige digitale versie. Doorklikken op Full Text brengt u daar veelal binnen de seconde. Sommige zoekresultaten zijn voorzien van de aanduiding Leiden SFX services, dus zonder het expliciete Fulltext. Deze knop gebruikt u om snel over te schakelen naar U-CAT, de Leidse bibliotheekcatalogus om een leenaanvraag te doen. Vooral bij boeken en citations is dit handig.

Hoe het werkt?

Werkt u op een pc binnen het universitaire netwerk, dan hoeft u niets extra's te doen. Google Scholar herkent dat u bij de Universiteit Leiden hoort en voegt meteen de knop Leiden Fulltext SFX toe aan Scholar zoekresultaten.

Heeft u een andere (bv. commerciële) internetprovider, dan werkt het zo:

Vanaf het startscherm (http://scholar.google.com / http://scholar.google.nl) klikt u op Scholar Preferences / Voorkeuren voor Wetenschap. U typt Leiden in en klikt op Find Library / Bibliotheek zoeken. Vervolgens vinkt u Universiteit Leiden aan en klikt op Save preferences / Voorkeuren opslaan. Wanneer u in het Leiden SFX menu bent gekomen, kan u via de knop "more resources: login via U-LIP" inloggen met uw ULCN gebruikersnaam en wachtwoord waardoor u toegang krijgt tot het elektronisch artikel

ga erheen

[hide:e99a448fa7]http://scholar.google.nl/[/hide:e99a448fa7]

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.