Ga naar inhoud

Is een virusscanner ook op Linuxcomputers nodig?


Aanbevolen berichten

Windowsgebruikers krijgen regelmatig het advies om anti-virussoftware te installeren, maar is het ook nodig om op een Linuxdesktop een virusscanner te gebruiken? Die vraag besloot Aryeh Goretsky van het Slowaakse anti-virusbedrijf ESET te beantwoorden. De hoeveelheid malware voor Linux is zeker ten opzichte van Windows zeer beperkt. Volgens Goretsky beschikt ESET in totaal over een paar duizend exemplaren.

De analist merkt echter op dat een "paar dreigingen" nog niet wil zeggen dat er "helemaal geen dreigingen" zijn. Daar komt bij dat Linux voor allerlei doeleinden en platformen wordt ingezet. Zo is het zeer populair in het datacentrum en wordt het besturingssysteem ook voor tal van embedded apparaten gebruikt, zoals routers, digitale videorecorders en set top boxes. Regelmatig komt het voor dat bijvoorbeeld Linuxservers of routers worden gecompromitteerd. Bijvoorbeeld doordat belangrijke beveiligingsupdates ontbreken of er zwakke of standaardwachtwoorden worden gebruikt.

Het gebruik van Linux op de desktop is een ander verhaal. Volgens Goretsky worden deze systemen zelden door malware zoals wormen, Trojaanse paarden en virussen geïnfecteerd. "Hoewel dit deels door het beveiligingsmodel van Linux komt, is de voornaamste reden het beperkte marktaandeel van Linux op de desktopmarkt", aldus de analist. Is het dan toch nog nodig een virusscanner te installeren?

Nuttig

Goretsky stelt dat geen enkel systeem immuun is. Door een virusscanner te installeren kan men voor potentiële dreigingen worden gewaarschuwd. Daarnaast komt het voor dat Linuxgebruikers e-mailbijlagen ontvangen of op netwerken met gedeelde mappen zitten, die ook als aanvalsvector voor malware kunnen dienen, zelfs als ze alleen op Windowscomputers zijn gericht. In dit geval zou een virusscanner op een Linuxdesktop die Windows-malware signaleert als "waarschuwingssysteem" kunnen fungeren dat er met een besmet netwerk verbinding is gemaakt.

Of er in de toekomst meer malware voor Linux zal verschijnen hangt af van de populariteit van het besturingssysteem besluit de analist. "Zoals Android-malware ons heeft laten zien, als een platform succesvol is volgen de criminelen op de voet. En hoewel Linux op de desktop redelijk malwarevrij is gebleven, hoeft dat niet in de toekomst zo te zijn. Of het nu voor compliance verplicht is, of gewoon om beschermd te zijn, een virusscanner op de Linuxdesktop kan als een vorm van bescherming tegen toekomstige aanvallen dienen."

 

bron: security.nl

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

 

Het gebruik van Linux op de desktop is een ander verhaal. Volgens Goretsky worden deze systemen zelden door malware zoals wormen, Trojaanse paarden en virussen geïnfecteerd. "Hoewel dit deels door het beveiligingsmodel van Linux komt, is de voornaamste reden het beperkte marktaandeel van Linux op de desktopmarkt", aldus de analist.

 

Helemaal mee eens!

Men mag niet vergeten dat Linux meer en meer uit de onbekendheid komt bij de meer bedreven particuliere pc gebruiker.

Linux distro's zoals Linux Mint en iets minder maar niet onbelangrijk voor Windows gebruikers zoals Zorin OS krijgen meer en meer bekendheid in de Linux wereld waarbij Ubuntu nog altijd de leider is.

In landen waar de economie totaal verloren is zoals Afrikaanse landen en er geen geld is voor de particuliere pc gebruiker is Linux marktleider als het op een OS aankomt.

Daarbij hebben de ontwikkelaars van Linux besturingssystemen meer en meer grip op de professionele samenwerking met grote bedrijven. 

Daardoor wordt de kloof steeds minder en minder tussen Windows en Linux als het op driver-software, firmware en nieuwe hardware aankomt.

Met dit gegeven in het achterhoofd kan het mogelijk zijn dat er in de toekomst meer en meer kan gekozen worden in nieuwe hardware reeds voorzien van Linux software zoals nu reeds het geval is met Android toestellen maar ook in desktop computers zoals de Zorin PC er een is.

Wanneer dus mogelijk wordt dat u naar de winkel gaat voor een nieuwe computer en kan kiezen welk besturingssysteem er op gebruikt wordt zal de mogelijkheid ook toenemen dat criminelen zich meer gaan toespitsen op Linux besturingssystemen.

Moet er daarom nu al met een virusscanner gewerkt worden op een Linux besturingssysteem?

Naar mijn bescheiden mening: neen.

Zoals de analist Aryeh Goretsky zelf zegt is de hoeveelheid malware voor Linux systemen ten opzichte van Windows zeer beperkt.

Een besturingssysteem gebaseerd op Linux is vandaag nog altijd veel veiliger als u bepaalde regels er op nahoud.

De drie belangrijkste zijn:

Zorg er voor dat u de updates van het besturingssysteem binnen haalt en ook installeert.

Zorg voor een deftig wachtwoord.

Zorg dat de firewall geactiveerd is want dit vergeten veel Linux gebruikers ( de meesten weten niet eens dat er een firewall is op een Linux besturingssysteem).

Waarom is Linux nu nog steeds veiliger dan Windows?

Omdat de gebruiker van Linux nog steeds verplicht is om bij elke installatie van software vooraf zijn wachtwoord dient in te voeren of het nu grafisch of via de terminal is.

Dit stelt dat het voor criminelen nu nog zeer moeilijk is om in te breken in een Linux systeem en aldaar er software probeert te installeren zonder kennis te hebben van uw wachtwoord.

U kan dus gerust zijn anno 2015.

aangepast door Hensyr
link naar Zorin hardware
Link naar reactie
Delen op andere sites

 

Omdat de gebruiker van Linux nog steeds verplicht is om bij elke installatie van software vooraf zijn wachtwoord dient in te voeren of het nu grafisch of via de terminal is

Kleine opmerking hier over,Windows heeft UAC vraagt ook toestemming voor installeren van progs.

Schakel dit uit, ga er van uit dat ik weet,wat ik doe met mijn pc.

In Linux heb ik dit nog niet gevonden,hoe zo iets uitschakelen ,stoort me soms,maar ben meer tester als gebruiker van Linux.

Heb nu nog één desktop,en daar zal alleen wel Zorin op komen,top OS :top:

mvg

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.