Ga naar inhoud

Nederlandse consumentenbond waarschuwt voor Windows 10-installatie


Aanbevolen berichten

De Consumentenbond waarschuwt consumenten die hun privacy belangrijk vinden om Windows 10 niet met de aanbevolen standaardinstelling op hun computer te installeren. Bij de standaardinstallatie wordt namelijk ook een reeks internettoepassingen op de pc gezet die toegang tot veel persoonlijke gegevens krijgen, zo laat de bond aan de hand van eigen onderzoek weten.

Bij Windows 10 kunnen persoonlijke documenten niet alleen op de computer worden bewaard, maar ook in een clouddienst op internet. Ook zijn er tal van nieuwe functies die in contact staan met het web. Het meest in het oog springend is volgens de Consumentenbond Cortana. Een 'persoonlijke assistent' die alle getypte en ingesproken tekst doorstuurt naar Microsoft 'om de gebruiker beter te leren kennen'. Cortana zit op dit moment nog niet in de Nederlandstalige editie, maar de instellingen ervoor staan al wel 'aan'.

Ook het uitlezen van unieke reclame-ID's door elk programma, het doorlopend registreren van de gebruiker zijn locatie en het delen hiervan met alle apps en apps die direct zien wie de gebruiker is zijn andere zaken waar consumenten automatisch 'ja' tegen zeggen bij een standaardinstallatie van Windows 10. De Consumentenbond heeft daarom een stappenplan online gezet dat laat zien hoe de privacyinstellingen in het nieuwe besturingssysteem zijn aan te passen.

 

bron: security.nl

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.