Ga naar inhoud

Microsoft waarschuwt om update voor RDP-lek snel te installeren


Aanbevolen berichten

Microsoft waarschuwt gebruikers en organisaties om een belangrijke beveiligingsupdate voor Windows die op 14 mei uitkwam zo snel als mogelijk te installeren wanneer dat nog niet is gedaan. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bijna een miljoen computers die vanaf het internet toegankelijk zijn de update missen.

Daardoor lopen deze machines risico's om door een computerworm besmet te worden. Om de kwetsbaarheid in Remote Desktop Services van Windows te misbruiken hoeft een aanvaller alleen via het remote desktopprotocol (RDP) verbinding met de computer te maken. Er is geen interactie van de gebruiker vereist en de aanvaller hoeft niet over geldige inloggegevens te beschikken.

Hoewel de beveiligingsupdate al twee weken beschikbaar is en de kwetsbaarheid veel aandacht in de media heeft gekregen, hebben nog altijd tal van gebruikers en organisaties de update niet geïnstalleerd. Daardoor zou een nieuwe WannaCry-achtige uitbraak kunnen plaatsvinden. WannaCry verspreidde zich via een beveiligingslek waar al twee maanden een update voor beschikbaar was, maar die op honderdduizenden systemen niet door eigenaren en beheerders was geïnstalleerd.

Hoewel zo'n 1 miljoen kwetsbare computers vanaf het internet toegankelijk zijn, denkt Microsoft dat in de praktijk nog veel meer machines binnen bedrijfsnetwerken kwetsbaar zijn. "Er is slechts één besmette computer nodig die met het internet verbonden is om als een potentiële gateway naar deze bedrijfsnetwerken te dienen, waar geavanceerde malware allerlei systemen binnen het bedrijf kan infecteren. Dit scenario kan nog erger zijn voor degenen die hun interne systemen niet up-to-date met de laatste patches houden", zegt Simon Pope, directeur Incident Response bij het Microsoft Security Response Center (MSRC).

Op dit moment zijn er nog geen meldingen van wormen bekend die het beveiligingslek misbruiken. Wel hebben onderzoekers een proof-of-concept ontwikkeld die laat zien dat een dergelijke aanval mogelijk is. Microsoft adviseert organisaties dan ook om de beveiligingsupdate zo snel als mogelijk te installeren.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • kweezie wabbit wijzigde de titel naar Microsoft waarschuwt om update voor RDP-lek snel te installeren
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.