Ga naar inhoud

Periodes werkt PC goed, andere moment crashed het constant programma's naar desktop.


Aanbevolen berichten

Hallo allemaal!

Zoals titel deels aangeeft, heb ik een bijzonder eigenaardig probleem en ik vermoed hardware matig, vandaar de post hier.
Ik ben hier al maanden zoet mee, en omdat het steeds periodiek is maakt het er niet makkelijker op.

Wat voor PC heb ik?

- AMD FX8350-Black edition + Coolermaster Hyper TX3 EVO koeler (nieuw).
- Gigabyte GTX 1060 Windforce OC 6G.
- Gigabyte GA-USB3-78LMT (rev 5.0).
- Corsair 12 GB RAM ( 2 x 4, 2 x 2 ).
- Samsung 1 TB SSD (nieuw)
- 400W Antec PSU.
- WIndows 10 Home 64x


Wat doe ik met mijn PC?

Ik heb zelf twee doeleindes op de pc, naast het gebruikelijke internet activiteit.

- Ik produceer muziek. 
- Ik speel spelletjes

Wat is exact mijn probleem?

Periodiek crashen bijna alle, voor mij, intensieve(re) spellen. Geen BSOD, maar bijna allemaal crashen gelijk naar desktop. Battlefield 5, 1, Planet Coaster, The Crew 2, er zijn zelf periodes waarin GTA 5 zelfs crashed. Soms speel ik uren zonder problemen. De andere dag crash ik wel haast elke 5 minuten. Het is zo geen doen. Doordat ik niet echt vast kan stellen waar dit aan kan liggen, ben ik het spoor bijster. Eventuele crashlogs van spellen wijzen steeds andere issues aan, ik kan ze gaan noemen, maar het zijn letterlijk elke keer crashes met een compleet andere reden, die niets met elkaar te maken hebben. En dan het gekke, er zijn dan weer momenten, zojuist weer een week, waarin alles perfect draai en letterlijk 0 crashes heb. Simpelere spellen gaan altijd goed. Zelfs Minecraft, die soms behoorlijk wat CPU vraagt.

Wat soms ook raar is, er zijn soms vlagen dat tijdens het gebruik van mijn DAW (Muzieksoftware) de CPU op 100 procent draait. En zodra ik opgeslagen heb en opnieuw opstart is het weer oké voor een aantal dagen. Echter, de CPU draait maar op 1 core tijdens de DAW en maakt geen gebruik van alle 8 cores. Dit is logisch, want dat doet bijna elke DAW. En ik weet, mijn FX-8350 is bepaald geen held met enkele core gebruik. Dit boeit mij voor de rest dan ook niet echt, al vind ik het wel even noemenswaardig. Ook ontvang ik morgen een audio interface om mijn pc wat meer met rust te laten. 

Wat heb ik zelf al gedaan?

-Ik heb stress tests gedaan met het geheugen. Met de grafische kaart. Met de CPU. Allemaal gaat dat prima, ook langere dagen, zonder enkele problemen.
-Heb RAM stripjes eruit gehaald en gewisseld en gekeken of dit wellicht helpt. Nee. Had ook nog twee andere liggen, maar helpt ook niet.
-Heb mijn 128GB SSD en 2 x 7200 RPM HD's van 500GB eruit gehaald en er een nieuwe 1 TB SSD voor in de plaats gezet.
-Nieuwe installatie Windows 10.  ( Meer dan eens) 
-Alle drivers geupdate wat geupdate kan worden. Denk aan Nvidia (al doet hij dat altijd netjes zelf), geluidskaart drivers, netwerk drivers...
-Nieuwe CPU koeler, die toch al op de planning stond geplaatst.
-Barebone gebruik . Dwz: Enkel toetsenbord, muis, beeldscherm aan de pc. 
- Gamen met div. utilities erbij. Gekeken of er rare pieken ontstonden, of temperaturen doorsloegen, maar nee. Bleven allemaal binnen de gestelde waardes. (De info heb ik van o.a de handleidingen en fora's op betreffende merken ) 
- Crashlogs bekeken, indien mogelijk, om te zien of er samenhangende issues waren. 
- Misschien nog wel meer, maar ben ook een beetje de tel kwijt. Mocht je iets voorstellen wat ik al gedaan heb, dan zal ik het je melden.

Zelf zit ik te denken aan mijn grafische kaart of PSU. Maar ik ben een beetje klaar met het gokken en uitgeven als ik niet een betere indicatie heb. Ook omdat er lange periodes goed gewerkt kan worden, en dan opeens weer niet, ga ik twijfelen of het wel een grafisch of wellicht PSU probleem is. Naar mijn idee zijn ze of kapot, of niet. Niet soms wel, soms niet. Voor hetzelfde geld is er toch ergens een driver met conflicten die niet aangegeven staat. Ik weet, mijn PC is al een oudje. Maar met wat ik doe en nodig heb, heb ik geen behoefte ( en budget ) voor een nieuwere.  Ik zou dit dus graag willen oplossen met zo min mogelijk uit te geven als het kan. En als ik dat doe, wil ik wat preciezer zijn. Wel had ik voor de HDD vervanging af en toe een BSOD, daarom was de SSD vervanging ook wel nodig. Die deed nl. ook gekke dingen. Vandaar ook een nieuwe W10 installatie sinds 5 weken geleden. 

Ergens ga ik de fout in, of er is toch ergens een hele stille boosdoener die dit probleem veroorzaakt. Ik zou graag willen weten of iemand mij kan helpen achter komen wat het is.  Zo op het internet heb je 1000-en oplossingen en voel alsof ik er al 999 heb geprobeerd.

Als je iets van mij nodig hebt, graag vermelden, dan zorg ik voor een vers bestandje van deze of gene.

aangepast door Tomas Wille
Link naar reactie
Delen op andere sites


Welkom op ons forum. :welkom:

 

Mijn felicitaties voor het zeer duidelijke beschrijving van het probleem en de al uitgevoerde speurtocht naar de oorzaak daarvan.

Ik vrees echter dat mijn kennis in deze wellicht tekort zal schieten en dat collega Dasle gaat moeten bijspringen.

 

Met welke tool heb je de CPU getest?

Wat is het resultaat als je de Fail-Safe Defaults van het BIOS laadt?

 

Een probleem met de voeding of met de videokaart is zeker niet uitgesloten. Heb je een andere voeding en videokaart bij de hand?

Moest je nog een andere pc achter de hand hebben test de je voeding eens in die pc. Idem met de videokaart indien ze compatibel is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Geplaatst: (aangepast)
12 uren geleden, droske zei:

Welkom op ons forum. :welkom:

 

Mijn felicitaties voor het zeer duidelijke beschrijving van het probleem en de al uitgevoerde speurtocht naar de oorzaak daarvan.

Ik vrees echter dat mijn kennis in deze wellicht tekort zal schieten en dat collega Dasle gaat moeten bijspringen.

 

Met welke tool heb je de CPU getest?

Wat is het resultaat als je de Fail-Safe Defaults van het BIOS laadt?

 

Een probleem met de voeding of met de videokaart is zeker niet uitgesloten. Heb je een andere voeding en videokaart bij de hand?

Moest je nog een andere pc achter de hand hebben test de je voeding eens in die pc. Idem met de videokaart indien ze compatibel is.


Ha, dankjewel!

Ik heb de CPU op de vorige W10 installatie gestressed met Prime95. Ik weet nog dat ik het aantrekkelijk vond dat niet alleen de CPU werd gestressed maar bijv. ook tegelijkertijd de RAM. Ondanks dat tijdens de test mijn W10 niet vooruit te branden was, bleef hij gewoon doorgaan met acceptabele temperaturen.

Een probleem met de PSU of GPU sluit ik ook niet uit. Maar er zijn ook een aantal dingen waarom ik over beide ernstig twijfel. 

Ten eerste, videokaart problemen zijn vaak aan te wijzen via crashdumps, daarbij mochten ze crashen, resulteert dit vaak een een 'hang', BSOD of een complete 'reboot'. Bij mij is dit niet het geval. PSU problemen idem. Als deze de oorzaak is, veroorzaken ze vaak lockups en BSOD of een complete uitval. Ahoewel deze lastig te vinden zijn. BIOS laat echter zien dat de rail waardes prima zijn, al zegt dat natuurlijk nog niet veel. Ik heb niet veel gelezen over PSU problemen die je pc gewoon naar de desktop sturen met een crash, alsof er niets gebeurd is.  Fail safe in BIOS doet niets.

Ik heb helaas geen alternatieven, anders had ik deze direct uitgeprobeerd. De videokaart die ik extra heb liggen kan de spellen niet draaien, dus daar schiet ik niets mee op. En mag al blij zijn dat interne video het display op 1920*1080 kan draaien. En geen andere PSU. Ook geen vriend of familie, die mij daarbij kan helpen helaas.

Er is nog één ding dat wellicht een oorzaak kan zijn. ( Letterlijk alles is nu bij mij een oorzaak op dit moment. ) Is dat de moederbord/BIOS nooit een update heeft gehad, omdat er nooit updates voor gekomen is. D.w.z compatibiliteit met Windows 10 is er niet. Maar dan nog, snap ik de 'het doet een week prima' en 'crashed elke 5 minuten naar desk' relatie niet. De klachten lijken erg software gebaseerd te zijn. Als dit bij één spel was, zou je schuld meteen leggen bij het spel in zo'n geval. Maar toch zit er een hardware vermoeden bij, omdat de symptomen erg lijken op oververhitting. ( Wat wellicht de willekeurigheid verklaard. ) Maar de waardes zijn daarvan goed, en zelfs met een ventilator tegen een open kast maakt geen verschil.  Ik weet het echt niet meer. 

Nou weet ik dat er mensen zijn die enorm goed bepaalde bestanden uit kunnen lezen en relaties en oorzaken kunnen achterhalen bij problemen. En wellicht de gouden tip waar ik nooit aan gedacht heb...  Dank voor je reactie!

aangepast door Tomas Wille
Link naar reactie
Delen op andere sites


Zoals je reeds vermeld hebt, heb je al van alles en nog wat geprobeerd om het op te lossen maar zoals jij het hier uitlegt zijn dit idd vaak problemen die je moeilijk kunt lokaliseren laat staan dat je een bepaald onderdeel met de vinger kunt wijzen.

Het eerste wat me opvalt is je geheugen configuratie -> Corsair 12 GB RAM ( 2 x 4, 2 x 2 )

Niet dat er iets mis mee hoeft te zijn is het wel zo dat gebruik van verschillende grootte van modules wel eens voor problemen wil zorgen.

Dit kan je vaak niet achterhalen met een geheugentest, de modules zijn hier vaak goed maar het gebeurt wel eens dat de geheugen controller hier niet mee overweg kan.

Indien mogelijk zou ik de 2 latjes van 4 GB behouden en de andere tijdelijk verwijderen, mocht dat je probleem niet oplossen kun je ze later terug plaatsen.

Je zegt dat je geen videokaart van iemand kan gebruiken, maar bestaat er wel een mogelijkheid om jou videokaart in een andere pc te testen, zodat je deze eventueel kan uitsluiten van een defect. Als ze in een andere systeem feilloos werkt kan je jou videokaart al uitsluiten.

De voeding die je gebruikt lijkt mij aan de krappe kant te zijn, op de zijkant staat een label met gegevens en zou je daar eens een afbeelding van kunnen maken en posten in je volgende bericht.

Je kan ook het juiste model en type nummer vermelden b.v VP400....... of anders.

Link naar reactie
Delen op andere sites

50 minuten geleden, Dasle zei:

Zoals je reeds vermeld hebt, heb je al van alles en nog wat geprobeerd om het op te lossen maar zoals jij het hier uitlegt zijn dit idd vaak problemen die je moeilijk kunt lokaliseren laat staan dat je een bepaald onderdeel met de vinger kunt wijzen.

Het eerste wat me opvalt is je geheugen configuratie -> Corsair 12 GB RAM ( 2 x 4, 2 x 2 )

Niet dat er iets mis mee hoeft te zijn is het wel zo dat gebruik van verschillende grootte van modules wel eens voor problemen wil zorgen.

Dit kan je vaak niet achterhalen met een geheugentest, de modules zijn hier vaak goed maar het gebeurt wel eens dat de geheugen controller hier niet mee overweg kan.

Indien mogelijk zou ik de 2 latjes van 4 GB behouden en de andere tijdelijk verwijderen, mocht dat je probleem niet oplossen kun je ze later terug plaatsen.

Je zegt dat je geen videokaart van iemand kan gebruiken, maar bestaat er wel een mogelijkheid om jou videokaart in een andere pc te testen, zodat je deze eventueel kan uitsluiten van een defect. Als ze in een andere systeem feilloos werkt kan je jou videokaart al uitsluiten.

De voeding die je gebruikt lijkt mij aan de krappe kant te zijn, op de zijkant staat een label met gegevens en zou je daar eens een afbeelding van kunnen maken en posten in je volgende bericht.

Je kan ook het juiste model en type nummer vermelden b.v VP400....... of anders.


Zoals vermeld heb ik al RAM al verwijderd en gewisseld. Ik heb dus al 2 x 4 gb gehouden, maar ook andere configs geprobeerd. Dat hielp niet. Mijn videokaart in een andere PC testen kan ook niet: Ik ben de enige in mijn sociale kring met een Windows desktop. De rest gebruikt allemaal laptops, en macs. Vandaar dat ik meldde dat ik niet zomaar even een switch kan doen met andere computers. Ik ga liever niet bij de buren bietsen om hun systeem te (mis)bruiken, zo heel goed is dat contact nou ook weer niet. 

Ik zal je morgen even de gegevens opsturen van de voeding! 

Link naar reactie
Delen op andere sites

 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...