Ga naar inhoud

Microsoft waarschuwt voor dataschade op systemen met nieuwe processors


Aanbevolen berichten

Computers met Windows 11 of Server 2022 die van nieuwere processors gebruikmaken lopen risico op dataschade, zo waarschuwt Microsoft. Het gaat dan specifiek om Windowscomputers die de nieuwste Vector Advanced Encryption Standard (AES) (VAES) instructieset ondersteunen. Bij het gebruik van AES-XTS en AES-GCM, algoritmes, die worden gebruikt voor het versleutelen van opgeslagen data, kan zich "dataschade" voordoen.

Om verdere dataschade te voorkomen bracht Microsoft in mei en begin juni updates uit. Het installeren van deze updates kan er echter voor zorgen dat systemen voor een periode van bijna een maand trager werken, aldus de uitleg van het techbedrijf. De verminderde prestaties zijn merkbaar bij het gebruik van encryptiesoftware BitLocker, TLS en diskdoorvoer. AES-gebaseerde operaties kunnen na de installatie van de updates twee keer langzamer zijn. Microsoft stelt dat de prestaties met de preview release van 23 juni en security release van 12 juli worden hersteld.

Microsoft geeft geen lijst met processors die risico lopen, maar de VAES-instructieset is sinds de tiende generatie (Ice Lake) in Intel Core-processors aanwezig. Bij AMD wordt VAES sinds de Zen 3-gebaseerde Ryzen 5000-series ondersteund.

 

bron: https://www.security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.