Ga naar inhoud

Microsoft schakelt Secure Boot-update volgend jaar op alle Windowssystemen in


Aanbevolen berichten

Microsoft zal de beveiligingsupdate voor een actief aangevallen zerodaylek in Secure Boot die het gisterenavond uitbracht in het eerste kwartaal van volgend jaar op alle Windowssystemen inschakelen. Op dit moment moeten gebruikers en beheerders dit zelf doen. Het beveiligingslek (CVE-2023-24932) maakt het mogelijk voor een aanvaller die al toegang tot het systeem heeft om Secure Boot te omzeilen.

De BlackLotus-bootkit blijkt misbruik van deze kwetsbaarheid te maken om eigen code op UEFI-niveau uit te voeren, terwijl Secure Boot is ingeschakeld. De beveiligingsmaatregel zou dit juist moeten voorkomen. Microsoft kwam gisteren met een patch, maar die staat standaard uitgeschakeld en gebruikers zijn zodoende niet beschermd. Gebruikers die beschermd willen zijn moeten zelf verschillende acties uitvoeren.

Op 11 juli van dit jaar kom Microsoft met een tweede release van de update die aanvullende opties biedt, die het inschakelen van de bescherming eenvoudiger zouden moeten maken. Op een nog nader te bepalen datum in het eerste kwartaal van 2024 wordt de beveiligingsupdate op alle Windowssystemen ingeschakeld, hoewel Microsoft zegt naar een eerdere uitrol te kijken.

Het techbedrijf claimt deze gefaseerde aanpak te hanteren om te voorkomen dat systemen straks niet meer kunnen opstarten. Secure Boot bepaalt welk bootmedia mag worden geladen bij het initialiseren van het besturingssysteem. Als de beveiligingsupdate niet op de juiste manier wordt ingeschakeld is er een kans dat het systeem niet meer opstart. Als onderdeel van de oplossing voor de Secure Boot bypass (CVE-2023-24932) trekt Microsoft namelijk verschillende bootmanagers in.

Dit heeft verschillende gevolgen. Zo zijn back-ups van Windows die voor de installatie van de beveiligingsupdates van 9 mei zijn gemaakt niet direct te gebruiken voor het herstellen van een Windows-installatie nadat de revocations op de betreffende computer zijn ingeschakeld. Gebruikers moeten dan ook hun bootable media en volledige back-ups van Windows updaten. Nadat de revocations zijn toegepast zal bootable media die niet is geüpdatet niet meer goed werken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.