Ga naar inhoud

Welkom op PC Helpforum!
PC Helpforum helpt GRATIS computergebruikers. Ons team geeft via het forum professioneel antwoord op uw vragen en probeert uw pc problemen zo snel mogelijk op te lossen.

Word lid vandaag, plaats je vraag online en het PC Helpforum-team helpt u graag verder!

Ruud163

Lid
 • Aantal items

  7
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

 1. Dag Hensyr, Ik heb zojuist met de CD-Rom GParted (versie 0.7.1-5.iso) 2 nieuwe partities gemaakt op de HD. Tijdens het laden van die CD-Rom kwamen er talloze lijntjes op het scherm waaronder: I/O error, dev sr0, sector 233672 en Buffer I/O error on device sr0 logical block 58416 Het aanmaken van die partities lukte niet via 'partitietabel maken' maar wel via 'Nieuw'. Dit te uwer informatie. Nu krijg ik : /dev/sda1 ext4 439,45 GiB gebruikt : 7,09 GiB vrij: 432,36 GiB /dev/sda2 ext4 26,31 GiB gebruikt : 594,89 MiB vrij: 25,73 GiB Daarna probeer ik te herstarten met DVD van Ubuntu 14.04.5 LTS 32-bit in het DVD-station. Ik krijg geen foutboodschap maar er gebeurde niets (een wit streepje dat aan het knipperen was) Terug heropgestart en naar de BIOS gegaan. Daar was de systeemdatum terug op 10 jaar geleden gezet en ook een foutief uur. Bij de bootvolgorde was de volgorde ook gewijzigd waardoor de HDD VOOR de CD/DVD kwam. Heb al die gegevens terug goed gezet. Bij de zoveelste heropstart werd de Ubuntu-DVD wel herkend en kon ik het programma laden en installeren. Daarna terug nog eens heropgestart en de updates binnen gehaald. Behalve dat alles nogal traag werkt is alles ok. Oorzaak van dit alles ? MBR vernietigd ? Virus ? Hardware probleem ?? Wie zal het zeggen. Mag ik jullie alle 4 (Hensyr, nokiaprox, Passer en droske) zeer hartelijk danken voor jullie vlugge begeleiding. Groetjes
 2. Ik ben er 100 % zeker van dat er 2 besturingssystemen op stonden. Ik heb me zeker niet vergist van schijf. Wellicht is er iets gebeurd dat de HD doen crashen heeft waarschijnlijk. Mag ik niet eens proberen in het programma Gparted bovenaan : "Partitietabel aanmaken" en vervolgens komt er : Partitietabel aanmaken op /dev/sda (hij verwittigt wel dat alle datagegevens zullen gewist worden, maar daar verwachtte ik me al aan-waarschijnlijk zijn die toch al allemaal weg ). Wordt er daar dan geen MBR of GRUB gecreëerd ? Als dat allemaal niet zou lukken, dan vrees ik dat dit het einde wordt van mijn toch al wat oudere pc.
 3. Ik heb hieronder een screenshot gemaakt van de Smart Data & Self-Test en ook een van het gparted-scherm zoals u gevraagd hebt. Voor alle duidelijkheid : ik heb (of had) 2 linuxversies op de HD staan: een ubuntu- en een mintversie. Ik gebruik regelmatig de terminal, zonder altijd goed te weten wat ik doe.
 4. Beste Hensyr, Ik heb de kabelverbindingen vroeger al eens visueel nagekeken. Heb de datakabel uit moederbord getrokken en daarna er terug in. Heb de verbinding stroomkabel eens uiteen getrokken en daarna er terug ineen gestoken en ik zie niets abnormaals.Heb vandaag een zo klein mogelijke versie van Ubuntu gebrand (ubuntu 14.04.05 LTS voor 32-bit PC i386 desktop image) en heb de Smart Data & Self-Tests uitgevoerd. Die kleine versie is voor mij nodig omdat ik ook al eens geprobeerd heb met ubuntu 18.04.1 LTS maar wegens waarschijnlijk te klein RAMgeheugen (1 GB) loopt die altijd vast. Resultaat: Selftest Result: Last self-test completely successfully Self-assessment: Treshold not exceeded Overall Assessment: Disk is OK Kan ik op een of andere manier geen MBR of GRUB maken via een MS-DOS-programmaatje of liveCD van Ubuntu of zo ??? Mijn BIOS ziet de HD. Bij de selftest lijkt alles ok. Wat maakt dat de pc niet wilt opstarten via die HD ??? Ik heb nog een installatiecd van Windows98SE en Windows XP Prof. liggen. Kan ik daar iets mee doen ?
 5. Dag Passer, Bedankt voor uw reactie. Om direct op uw vraag te antwoorden i.v.m. Windows. Ik ben geen Windows fanaat, en ik werk al meer dan 10 jaar met Linux. Ik had die diskettes nog liggen van vroeger. Op mijn 'misschien defecte harde schijf' stonden 2 Linux versies. Een Mint en een Ubuntu. Geen Windows ! Ik ben ooit wel begonnen met Windows (95, 98, 98SE, XP ,7 en nu windows10 op een goedkoop notebook). Ik werk bijna altijd met Linux. De windows gebruik ik enkel als ik toch om een of andere reden een programma niet kan gebruiken via Linux (vb. iTunes, e.a.) Maar om een of andere reden kon ik die dus niet meer aan mijn harde schijf. Ik heb zojuist met (ook) een oudere versie van Parted Magic (versie 2013_02_28) een Disk Health van mijn HD gedaan.Ik stuur je in annexe de resultaten. Volgens mijn bescheiden mening lijkt die HD niet defect. Ik heb de schijf deze morgen al uit mijn pc gehaald, en alle draden eens goed uitgetrokken en daarna er terug in. Maar ik zie niets abnormaals. Waarschijnlijk moet ik op een of andere manier aan mijn MBR geraken ???? Kan ik niet via een iso-linux van bvb Ubuntu aan de HD geraken en daar die MBR 'repareren' of hebt u andere suggesties ??? Ik zou liefst de data op die HD bewaren maar indien ze verloren zouden gaan zal de wereld wel niet vergaan hoor. SAMSUNG_HD502IJ_S13TJ90S555603_2019-02-02.txt
 6. Beste nokiaprox, Hartelijk bedankt voor je vlugge antwoord. U had inderdaad gelijk. Ik heb letterlijk uw instructies gevolgd en de BIOS-update is succesvol verlopen. Zelfs met een oude Windows-98 opstartdiskette. Ik heb de BIOS daarna nog gecontroleerd, en alles is in orde op dat gebied. Helaas verschijnt bij het 'gewone' opstarten nog steeds de foutboodschap "Reboot and Select proper Boot device or Insert Boot Media in selected Boot device and press a key'. Ik veronderstel dat dit wel zal liggen aan mijn harde schijf. Alvast nogmaals bedankt.
 7. Geachte, Mijn pc start niet meer op. Ik krijg steeds het leuke foutberichtje: "Reboot and Select proper Boot device or Insert Boot media in Selected Boot device and press a key". Ik kan wel nog in de BIOS geraken. Mijn HD wordt wel nog gedetecteerd zoals het CD-Rom station en het Floppy-Diskstation. Ik kan ook nog een DVD van bvb een Linux-Mint distributie inbrengen, en hij laadt die volledig en zonder problemen op. Ik ben naar de website van ASRock gegaan (is het merk van mijn Moederbord). Zie https://www.asrock.com/MB/Intel/775i65G/index.nl.asp#BIOS. Ik heb het batterijtje van het moederbord al vervangen door een nieuwe, maar dit leek niet het probleem te zijn. Volgens ASRock moet ik de volgende instructies volgen : zie: https://www.asrock.com/support/BIOSIG.nl.asp?cat=DOS. Ik heb een oude Windows-XP-opstartdiskette gebruikt om in MS-DOS te geraken wat gelukt is. Daarna heb ik de 2 bestanden via de website van Asrock gedownload en geünzipt. Na het booten van mijn pc via de windows-XP opstartdiskette, heb ik de diskette eruit gehaald en vervangen door een andere waar de 2 geünzipte bestanden opstaan van asrock. Tot zover geraak ik, maar als ik na de A:\ prompt invoer : "ASRflash.exe 75i65G_3.30" dan verschijnt steeds het foutberichtje: Bad Command or File Directory. Als ik 'DIR' in tik krijg ik: A:\ > dir Volume in drive A has no label Volume Serial Number is 14F9-FAA1 Directory of A:\ 775I65~1 30 <DIR> 02/12/2009 15:15 0 file(s) 0 bytes 1 dir(s) 567296 bytes free (hier staat wel 775I65~1 en niet 75i65 ?????) Misschien is de BIOS niet de oorzaak van het opstarten, maar aangezien er al een oude versie op staat, en dat hij de foutmelding: "CMOS Settings Wrong" bij het opstartscherm geeft, vermoed ik dat het updaten toch geen kwaad kan. Als dat ook niet zou helpen, dan is de HD misschien defect. Kan iemand mij zeggen hoe ik die programmaatjes op de disketten kan doen werken a.u.b.? Alvast bedankt op voorhand voor de moeite.
Logo

OVER ONS

PC Helpforum helpt GRATIS computergebruikers sinds juli 2006. Ons team geeft via het forum professioneel antwoord op uw vragen en probeert uw pc problemen zo snel mogelijk op te lossen. Word lid vandaag, plaats je vraag online en het PC Helpforum-team helpt u graag verder!

×
×
 • Nieuwe aanmaken...