Ga naar inhoud

Welkom op PC Helpforum!
PC Helpforum helpt GRATIS computergebruikers sinds 2006. Ons team geeft via het forum professioneel antwoord op uw vragen en probeert uw pc problemen zo snel mogelijk op te lossen. Word lid vandaag, plaats je vraag online en het PC Helpforum-team helpt u graag verder!

Vriendelijk verzoek: whitelist www.pc-helpforum.be in je adblocker.

Beste bezoeker. Je ziet deze tekst omdat een adblocker, plugin of andere software onze advertenties blokkeert. PC Helpforum helpt jaarlijks gratis duizenden mensen met computerproblemen. Deze website en server kunnen we enkel onderhouden dankzij de inkomsten uit advertenties. Vandaar een vriendelijk verzoek: whitelist onze site zodat we jullie gratis verder kunnen helpen. Klik hier om te lezen waarom en hoe je kunt whitelisten.Log in om dit te volgen  
Jürgen

Ubuntu(9.04 & 9.10) installeren

  Aanbevolen berichten

  Het installeren van Ubuntu is heel eenvoudig. Bovendien verloopt het sneller dan de meeste Windows-installaties.

  Is mijn pc geschikt voor Ubuntu?

  Vooraleer de installatie te beginnen is het aan te raden om te testen of de computer wel geschikt is voor Ubuntu. Indien u over een recente computer beschikt is er geen probleem. Hebt u een al iets ouder model, dan kunnen er problemen opduiken tijdens de installatie.

  Start de pc op vanaf cd-rom.

  Eerst zal u de juiste taal moeten kiezen. Kies Nederlands en druk op Enter.

  afbeelding1.jpg

  Daarna verschijnt er een menu:

  Omdat we eerst willen Ubuntu willen uitproberen, kiezen we hier voor de optie “Ubuntu uitproberen zonder te installeren”. Dit wordt ook wel opstarten van de live cd genoemd.

  Ubuntu zal nu beginnen laden. Dit laden kan enige tijd duren, omdat Ubuntu alle bestanden moeten laden vanaf de cd-rom. Heb dus even geduld.

  Als het laden is voltooid, kan u Ubuntu uitproberen. Hierbij zal u zelfs al over internet kunnen beschikken!

  afbeelding2o.jpg

  Ubuntu installeren

  Als je geen problemen hebt gehad bij het gebruik van de live cd, kan je Ubuntu installeren op je pc.

  Voor je start met de installatie van Ubuntu is het aan te raden een backup te maken van je bestaande gegevens op de pc!

  Start de pc op vanaf de cd-rom. Kies Nederlands en druk op Enter. Opnieuw zal er een menu verschijnen. Omdat we Ubuntu nu als volwaardig besturingssysteem op de pc willen installeren, kiezen we voor de tweede optie: “ubuntu installeren”.

  afbeelding2o.jpg

  Druk daarna op Enter om verder te gaan. De installatie zal nu laden.

  Opnieuw zal een scherm verschijnen waarin je de gewenste taal moet kiezen. We kiezen opnieuw voor Nederlands. Klik op Vooruit om verder te gaan.

  afbeelding3e.jpg

  In het volgende venster dat verschijnt, wordt de tijdszone aangegeven.

  afbeelding4k.jpg

  In het volgende venster kunnen we de indeling van het toetsenbord kiezen.

  afbeelding5w.jpg

  Om te testen of je de juiste indeling hebt gekozen, kan je onderaan iets typen. Is dit gelukt, druk dan op Vooruit om verder te gaan.

  Het volgende dat je te zien krijgt is “schijfindeler”. Let hier goed op wat je doet! Bij verkeerd gebruik kunnen bestaande bestanden verloren gaan.

  Bovenaan krijg je te zien of er al een besturingssysteem is geïnstalleerd op de pc en hoeveel ruimte dit heeft ingenomen van je harde schijf. Is er op dat moment maar één besturingssysteem geïnstalleerd, dan zal de volledige balk blauw gekleurd zijn. Beschik je over een leeg systeem, dan zal de balk volledig grijs zijn.

  Wil je Ubuntu naast Windows installeren, kies dan voor de optie “naast elkaar installeren, met keuzemogelijkheid bij het opstarten”. Wil je de grootte van je partities aanpassen, vink dan de laatste optie onderaan aan: “partities handmatig specifiëren”

  Wil je enkel Ubuntu als besturingssysteem gebruiken en dus Windows wissen, kies dan voor “leegmaken en de gehele schijf gebruiken”

  afbeelding6j.png

  afbeelding7.jpg

  Klik op vooruit om verder te gaan. Werd er in de vorige stap een windows-installatie gevonden op de pc, dan zal je de melding krijgen dat je de gegevens uit Windows kan overzetten.

  In de volgende stap kan je je gegevens invullen.

  afbeelding8.jpg

  Wanneer je een wachtwoord hebt gekozen dat korter is dan 8 tekens, zal Ubuntu je hiervoor waarschuwen. Je kan je wachtwoord dan wijzigen of kiezen om verder te gaan. Vergeet dit paswoord niet!

  Je zal nu een overzicht krijgen van wat er reeds werd ingesteld en wat er zal gebeuren.

  afbeelding9.jpg

  Klik op Installeren om de installatie te starten. Tijdens de installatie zal je een overzicht krijgen van de belangrijkste programma's die je kan gebruiken in Ubuntu.

  afbeelding10.jpg

  afbeelding11f.jpg

  Als de installatie is voltooid, zal er worden gevraagd om opnieuw op te starten. Klik hiervoor op “nu heropstarten”. Er zal nu een tweede scherm verschijnen waarin gevraagd wordt om de cd-rom uit de pc te verwijderen. Doe dit en druk daarna op een willekeurige toets. De pc zal nu heropstarten.

  afbeelding12vj.jpg

  afbeelding13.jpg

  Wanneer de pc opnieuw is opgestart zal er een aanmeldscherm verschijnen. Klik hier op je gebruikers naam en vul je paswoord in. Klik op aanmelden.

  afbeelding14.jpg

  Eens Ubuntu is geladen, zal de desktop verschijnen en kan je Ubuntu gebruiken!

  Als je internetverbinding werkt, zal na een paar minuten “updatebeheer” starten. Klik op “updates installeren” om je Ubuntu te updaten.

  afbeelding15.jpg

  Veel plezier!

  3uafbeelding1j

  aangepast door Jürgen

  Deel dit bericht


  Link naar bericht
  Delen op andere sites


  Gast
  Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
  Log in om dit te volgen  

  Logo

  OVER ONS

  PC Helpforum helpt GRATIS computergebruikers sinds juli 2006. Ons team geeft via het forum professioneel antwoord op uw vragen en probeert uw pc problemen zo snel mogelijk op te lossen. Word lid vandaag, plaats je vraag online en het PC Helpforum-team helpt u graag verder!

  ×
  ×
  • Nieuwe aanmaken...

  Belangrijke informatie

  We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.