Ga naar inhoud

Antec BP550Plus vs Nexus RX-5300


aarondk1

Aanbevolen berichten

Antec BP550Plus versus Nexus RX-5300

De RX-5300 is beschikbaar gesteld door Nexus, waarvoor mijn dank!

nexuslogof.jpg

En de voeding van Antec heb ik met mijn eigen spaargeld gekocht bij Azerty.nl.

Vandaag kijken we naar twee voedingen van Nexus en van Antec, de voeding van Antec is bedoelt voor de prijsbewuste consument, terwijl de voeding van Nexus iets hoger mikt.

De voedingen zijn dus niet bedoelt voor quad sli opstellingen of dergelijke, maar één high-end kaart met een Core i7 is zeker geen probleem.

Zowel de voeding van Nexus als die van Antec hebben een modulair kabelsysteem, en zoals je verder in deze review zal lezen hebben deze twee voedingen wel meer gemeen!

Inleiding

Veel mensen kopen luxe systemen en besparen dan op hun voeding, dit is een zeer slecht idee omdat de voeding een belangrijk onderdeel is van de pc.

In dit artikel gemaakt door Sven ( Darkness) kan je meer informatie vinden over voedingen, waardoor je deze review beter zal begrijpen.

Tussen de Antec en de Nexus zit een prijsverschil van 15 euro, de Basiq BP550Plus kan je al vinden voor 60 euro, terwijl de RX-5300 een prijskaartje heeft van 75 euro.

We zullen de voedingen met elkaar vergelijken, en natuurlijk zijn we benieuwd hoe de voedingen presteren!

fotoinleiding.jpg

Geleverd vermogen

Deze twee voedingen lijken heel erg op elkaar, maar op één punt verschillen ze wel degelijk.

Nexus' voeding heeft namelijk één +12V rail, en Antec's voeding heeft er drie.

In principe is hoe minder rails hoe beter, dus ditmaal telt de wet van het hoogste cijfer is beter niet.

De +12V rail is de belangrijkste lijn van de voeding, je hebt nog andere lijnen maar die worden amper gebruikt, vandaar dat we alleen naar de +12V lijn kijken.

Op die ene +12V rail kan de RX-5300 41A leveren, mensen die goed hebben opgelet op school weten dat deze +12V rail dus 492W kan leveren.

De BP550 Plus heeft 3, +12V rails, waarop de voeding respectievelijk één keer 25A en twee keer 22A kan leveren.

Waarom is nu één +12V rail beter? Hier zijn een paar redenen voor, zo kan je niet één lijn overbelasten terwijl de andere niets aan het doen is.

In het algemeen één +12V rail stabieler, alhoewel dit in de praktijk niet altijd juist is.

In ieder geval kunnen we hier besluiten dat beide voeding voldoende vermogen hebben, en ze kunnen zware pc's ook makkelijk voorzien van stroom.

Met een Core i7 920, een GTX285 en een paar hardeschijven gingen beide voedingen nog rustig door,

De +12V lijnen bleven allebei mooi binnen de vastgelegde normen!

Efficiëntie

Waarschijnlijk hebben jullie al eens iets gehoord over de efficiëntie van een voeding, maar wat houd dit precies in?

Een voeding heeft eigenlijk een vrij simpele taak, ervoor zorgen dat de 230V die uit het stopcontact komt, omzetten naar de verschillende voltages waarop een pc werkt.

Spijtig genoeg treed hier altijd een beetje verlies op, het vermogen dat de voeding uit het stopcontact trekt is niet evenveel als je pc werkelijk verbruikt, want een deel gaat verloren in de voeding.

Dit word meestal in de vorm van warmte omgezet in de voeding, hoe minder dat dit verlies hoe hoger de efficiëntie.

Er is een organisatie dat certificaten geeft aan voeding over hun efficientië, zo heeft de Nexus een 80Plus Bronze certificaat.

Helaas heeft Antec's BP550Plus er geen, waarschijnlijk omdat dit een voeding is die al even meegaat.

80plusbronze.gif

Wat houd dit 80Plus Bronze certificaat nu juist in? Dit houd in dat de voeding bij een belasting van 20%,50% en 100%, 81%,85% en 81% efficiënt is.

Dit wel met 230V, hetgeen dat gebruikelijk is in Europa, niet de andere voltages die we terugvinden in andere landen, want hier tellen andere normen voor.

Na een test kunnen we zeggen dat de Nexus inderdaad efficiënter is als die van Antec, alhoewel het verschil niet heel groot is.

Maar voor mensen die graag besparen op hun elektriciteitsrekening, kopen dus beter de Nexus RX-5300(alhoewel het bedrag dat je hiermee wint niet groot is).

Modulair kabelsysteem

Zoals eerder vermeld beschikken beide voedingen over een modulair kabelsysteem, maar wat betekent modulair nu eigenlijk?

Bij een modulaire voeding zitten niet alle kabels vast aan de voeding, maar kan je kiezen welke kabel je gebruikt.

Dus heb je een grafische kaart die niet veel verbruikt en geen exta stroomaansluiting nodig heeft sluit je de PCIe aansluiting niet aan op de voeding.

Dit heeft enkele voordelen, er zitten niet onnodig veel kabels in je pc wat de airflow verbetert en het ziet er gewoon strakker uit.

Het maakt de voeding wel duurder en volgens sommige fabrikanten is het systeem instabieler bij voeding die veel vermogen leveren,

Omdat er nog een extra verbinding plaats vindt, die er bij een reguliere voeding niet is, bij voedingen van pakweg 800W kan dit voor instabiliteit zorgen volgens sommige fabrikanten,

De laatste maanden zijn ze blijkbaar van dit idee afgestapt en zie je ook 1kW voedingen met een modulair kabelsysteem.

Het systeem werkt bij beide voeding bijna identiek, al is er een rarigheid dat bij alletwee de voeding voorkomt.

Er zijn bij de twee voeding een paar kabels die vast zitten (dus niet modulair), wat opzich niet zo vreemd is. Omdat je toch deze kabels toch sowieso nodig hebt, denk aan de 24-pin aansluiting,

Maar beide hebben ze zowel een 4-pin én een 4+4-pin aansluiting, en er zijn maar enkele (server)moederborden die dit nodig hebben.

Zo komen we bij een tweede nadeeltje dat alletwee deze voedingen hebben, ze hebben een paar kabels met molex -en een paar met SATA aansluitingen maar geen met zowel een SATA als een molex,

Gebruik je maar één SATA en één molex moeten er alsnog twee kabels aangesloten worden, dit komt overigens niet alleen bij deze twee voedingen voor,

Na al dit geklaag mag er ook wel gezegd worden dat het systeem goed werkt, en dat het zeker een verademing is!

De airflow is vele male beter en het oogt een stuk beter als je aan het stoefen bent met je dure nieuwe set-up!

modulairsysteem.jpg

Geluidsproductie

Het is stilaan tijd dat we eens stilstaan bij het geluid dat de voedingen produceren, want vooral goedkopere voedingen kunnen je hoofdpijn bezorgen!

Nou mag je zeker zijn dat dit niet het geval als je één van deze twee voedingen koopt, onder zware load blijven beide voeding heerlijk stil.

Waarbij vooral de RX-5300 opvalt, onder een zeer kleine belasting hoor je de voeding nauwelijks, maar onder zware belasting hoor je de voeding amper.

Als je de voeding van Antec koopt mag je zeker niet klagen, deze is ook stil, maar niet zó stil als Nexus' voeding.

Vooral onder zwaardere belasting word de koeler luidruchtiger, maar zeker niet storend!

Uiterlijk

Dit onderdeel zal voor menig pc liefhebber niet zoveel belang hebben toch gaan we het uiterlijk hier even bespreken.

Beide voeding hebben gewoon het standaard ATX formaat en zijn niet lang wat wel eens voorkomt bij “speciale” voedingen (denk aan Zalman voedingen met een speciale koeling).

Zowel de BP550Plus als de RX-5300 zien er solide uit, en ze voelen idem aan.

De BP550Plus is grijs getint, en ze hebben een betere verf gebruikt dan bij Nexus, vreemd genoeg kwamen er na het inbouwen van de Nexus als krassen op, dit kwam nauwelijks voor bij de BP550Plus.

Dit is een klein detail, want hoeveel mensen halen hun voeding een paar keer uit de behuizing?

uiterlijk.jpg

Varia

Toen de postbode het pakketje kwam afleveren was ik een beetje ongerust, want de doos rond de voeding had het zwaar te verduren tijdens de rit.

Al een geluk heeft Nexus goed nagedacht over het ontwerp van de verpakking!

De voeding zit geklemd tussen twee stukken piepschuim, waardoor deze goed beveiligd zit, ook heeft de doos een handvat voor het geval dat je moet je voeding wilt gaan rondstappen...

De verpakking van de BP550Plus is wat minder, maar nog steeds voldoende om veilig bij jouw thuis te raken.

verpakkingnexus.jpg

Zorg wel dat je een kabel hebt van de voeding naar het stopcontact want deze word niet meegeleverd bij de RX-5300.

Ook ontbreekt een handleiding bij de voeding wat niet zo belangrijk is, iedereen weet wel hoe hij een voeding moet monteren.

Conclusie

Beide fabrikant hebben een zeer degelijk product afgeleverd en dat voor een nette prijs!

Wil je een goedkope voeding die toch modulair is, en een modern systeem kan voeden dan zijn deze twee voedingen aanraders! De Nexus RX-5300 is wel 15 euro duurder dan de Antec BP550Plus maar dit is wel te verantwoorden. Je kan zeggen dat Nexus een luxere uitvoering van de BP550Plus heeft gemaakt.

De keuze is is aan jou, ga je voor goedkoop maar dan niet fluisterstil en met drie +12V rails, of investeer je 15 euro en ga je voor stilte en efficiëntere voeding?

Persoonlijk investeer ik liever iets meer, maar je krijgt er ook meer voor terug!

post-1839-1417703917,712_thumb.jpg

aangepast door aarondk1
Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.