Ga naar inhoud

Samsung Spinpoint F3 EcoGreen 2TB


Duidelijk

Aanbevolen berichten

Samsung Spinpoint F3 EcoGreen 2TB, HD203WI

1. Inleiding

We zijn het allemaal wel al eens tegengekomen: Je hebt een bestand dat je wil opslagen van enige grote (film, back-up, .. ) maar je hardeschijf zit weer eens vol. Je kan weer eens gaan rondkijken of er bestanden zijn die je kan verwijderen maar ook dat heeft zijn limieten. Een andere optie is gewoon een hardeschijf bijsteken. Maar welke? Je wil data opslagen op een redelijk veilige schijf die niet al te ve gebuikt word, het heeft liefst ook voldoende opslagcapaciteit voor het geld dat je er aan geeft. Er zijn veel schijven die zich daar voor aanbieden. Nu gaan we naar een van die schijven zien, de Samsung Spinpoint F3 EcoGreen 2TB (HD203WI).

De F3 aanduiding laat al zien dat we hier met een hardeschijf te maken hebben die uit de laatste reeks van Samsung komt. We hebben de F3 1TB ook getest en deze kwam daar zeer goed uit. Een deel van die technologie is ook in de EcoGreen gebruikt. De EcoGreen staat dan weer voor een zeer laag energie verbruik, ideaal dus voor als de schijf 24/7 moet blijven draaien.

Nu goed, we hebben deze schijf onderworpen aan de standaard testen en we zullen eens zien wat ze te bieden heeft.

2. Inhoud

  1. Inleiding
  2. Inhoud
  3. Specificaties
  4. Benchmarks
  5. Conclusie

3. Specificaties

Opgegeven capaciteit: 2000 GB

Rotatiesnelheid: 5400rpm

Cache: 32MB

Interface: Serial ATA 300

Formaat: 3,5 inch

Prijs per gigabyte (gemiddeld in België en Nederland 30/7/10): €0,059/GB (min: €0,0495/GB)

Gewicht: 690g

Piekvermogen: 7,1W (Idle 5,4W)

Werkings Temperatuur: 0~60°C

Niet-Werkings Temperatuur: -40~70°C

Gegevens komen van Samsung zelf en de prijs is via HWI

4. Benchmarks

HDTune Benchmark:

We zien dat de HD203WI zeker moet onderdoen voor zijn 1TB broer. We hebben in het begin een mooie 100MB/s, in het midden hebben we nog 84MB/s en op het einde een 54MB/s. Dit is zowel voor het schrijven als het lezen van data op de hardeschijf. De toegangstijd is ook wat aan de trage kant met 16,2 ms. We zien hier dus geen echte prestaties om over naar huis te schrijven. Als we dan even het feit er bij nemen dat dit slechts een 5400rpm schijf is, dan worden dit in een keer super prestaties. De draaisnelheid van de schijf staat nu eenmaal evenredig met de algemene snelheid van de schijf. Als we even vergelijken met de F 1TB en de verhouding in rpm er bij nemen (7200rpm/5400rpm = 4/3): 100MB/s staat dan garant voor 133MB/s en 54MB/s word dan 72MB/s. Deze prestaties zijn zo dan zo goed als gelijk. Dit zijn dus wel prestaties om over naar huis te schrijven.

HD203WI%20HDTune%20bench.png

HDTune Random Acces:

We zien dat de bij het lezen de toegangstijden wat trager zijn en de snelheid van het lezen zelf ook. Als we daartegen naar de toegangstijden van het schrijven en de snelheid daarvan zien dan zien we direct dat deze schijf bedoeld is om data op te slagen. Deze schijf zal immers gebruikt worden om veel op te schrijven en het ook af en toe te lezen. Het zal echter niet zo frequent gelezen worden als een bootschijf dus is die extra prestatie bij het lezen niet zo belangrijk, schrijven wil je echter wel snel doen en daar zien we deze prestaties dus zeer handig worden.

HD203WI%20HDTune%20RA.png

HDTune Extra tests:

Hier zien we weer net hetzelfde als bij de Random Acces benchmarks. Deze schijf is vele meer gericht op het schrijven dan op het lezen.

HD203WI%20HDTune%20ET.png

PCMark Vantage:

Deze testen werden uitgevoerd op het volgende systeem:

- intel 860 (standaard clock + gekoeld door Scythe Mugen 2 rev.B)

- Asus P7P55D-E

- 4Gb Kingston Valueram 1066MHz

- Ati Radeon HD5850

- Coolermaster M620

Deze benchmark laat zien hoe goed deze schijf werkt als het als primaire schijf (waar Windows op staat) zou werken. we weten al dat deze schijf daar niet voor gemaakt is en dat zien we terug in de benchmark. Ze zal wel beter presteren dan bijna elke andere HD van een paar jaar terug, maar daarvoor zijn er de dag van vandaag betere schijven voor (de Spinpoint F3 1TB bij vb.).

HD203WI%20PCMark%20Vantage.png

5. Conclusie

Al zijn de prestaties op het eerste zicht niet goed, als we in rekening nemen dat deze schijf gebruikt zal worden voor het massaal opslagen van data. Dit ook nog eens doet op een zeer veilige manier door zijn 5400rpm. Het lage toerental zorgt er voor dat de schijven binnen in langer mee gaan. De lage prijs van €0,059/GB zorgt er ook voor dat dit een van de goedkoopste hardeschijven is die er op de markt zijn. Met deze gegevens kunnen we hier met een gerust hart zeggen dat de Samsung Spinpoint F3 EcoGreen 2Tb een Aanrader is om als data schijf te gebruiken.

Auteur: Thomas Hendrickx alias Duidelijk

Datum: 30/07/2010

aangepast door Duidelijk
Link naar reactie
Delen op andere sites

Mja zie wel dat, als je ze bij een en dezelfde winkel koopt, je eentje serieus laat werken voor je ze in raid 1 plaatst. De kans is enorm groot dat je 2 schijven krijgt die direct na elkaar gemaakt zijn. Dit zorgt er voor dat ze zo goed als volledig dezelfde leeftijd hebben, etc ... . Ik heb er eentje 48h zwaar van laten werken zodat, als ze falen, die als eerste faalt en dat ik rustig de andere schijf kan verwijderen om zo mijn data te redden. Aan RAID1 heb je niet veel als ze allebei tegelijk falen :P

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 weken later...
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.