Ga naar inhoud

Gmail


Yannick

Aanbevolen berichten

Gmail (voluit Google Mail) is de naam van de e-maildienst van Google, een firma die vooral bekend is van de gelijknamige zoekmachine.

Google kondigde op 1 april 2004 de lancering aan van een e-maildienst die één gigabyte opslagruimte biedt. De eerste berichten werden afgedaan aan als een 1 aprilgrap, daar Google reeds eerder grappen had gemaakt op 1 april. Bovendien was de aangekondigde ruimte van 1 gigabyte van hun dienst extreem groot voor die tijd. Een mailbox in de orde van 2 tot 30 megabyte was toen gebruikelijk.

Pas in de dagen na 1 april en door de volharding van Google dat het geen grap was, groeide het besef dat Google het echt meende.

Grootte mailboxen

Een gigabyte geeft ruimte voor ongeveer 500.000 pagina's e-mail. Het idee van Google met zijn Gmail is dat de gebruikers alle berichten bewaren wat mogelijk is door de aanzienlijke opslagruimte, zeker gezien sinds 1 april 2005 de opslagcapaciteit verdubbeld is van 1 naar 2GB.(nu is dit al ongeveer 2.7 gig) Later werd ingesteld dat de ruimte continu wordt vergroot. Hierdoor krijgen de gebruikers van Gmail een enorm archief op termijn, waarvoor nu zelfs programma's op het internet te vinden zijn (bijvoorbeeld Gmail Drive), die de gebruiker de mogelijkheid geven om het als een virtuele schijf voor alles en nog wat te gebruiken. Google aan de andere kant is bezig om over een tijd Gdrive te introduceren en het is de vraag of Google deze programma's met soortgelijke werking hiermee compatibel mee laat zijn, om op deze wijze concurrentie te vermijden op dit vlak. En met de zoektechnologie van Google verwerkt in Gmail zou de gebruiker snel alle berichten terug kunnen vinden. Dit is vergelijkbaar met de dienst Google Discussiegroepen waar men kan zoeken in een gigantisch archief van Usenetberichten.

De populaire e-maildienst Hotmail binnenkort (Windows Live Mail), van Microsoft, gaf voor de komst van Gmail slechts twee megabyte ruimte aan haar gebruikers. Sinds de aankondiging van Google hebben vele aanbieders van gratis e-mail hun mailboxen aanzienlijk groter gemaakt. De grootste spelers op de markt, Hotmail en Yahoo!, gingen naar 250 megabyte en 100 megabyte. Yahoo ging later één gigabyte bieden aan haar gebruikers. Meerdere minder bekende aanbieders evenaarden Gmail door ook 1-gigabyte-accounts aan te bieden. En sommigen gaan zelfs tot 2 en 3 gigabyte. Het Noorse bedrijf Runbox (betalend) verhoogde de opslagruimte van 1 naar maar liefst 10 gigabyte. Windows Live Mail (opvolger Hotmail) biedt nu ook mailboxen met een grootte van 2 gigabytes aan.

De Nederlandse provider XS4ALL heeft haar mailbox van twintig naar 500 megabyte verhoogd. Daarmee werd zij de eerste Nederlandse provider die meer dan twintig megabyte aanbood. Maar er zijn wel voorwaarden, bijvoorbeeld dat mensen eerst het nieuwe spamfilter moeten aanzetten.

Privacy

Het Gmail-project wordt gefinancierd door middel van targeted text ads, dezelfde methode die het bedrijf ook in haar zoekmachine toepast. Mailtjes worden door een robot gescand en er worden tekstadvertenties getoond die aansluiten op de tekst van het e-mailtje. Hierdoor zal het mogelijk zijn om advertenties te laten zien die aansluiten bij de interesses van de gebruiker en de inhoud van de e-mails die men leest.

Een e-mail met als tekst "Ken jij een goed hotel in Parijs" zou zodoende vergezeld kunnen gaan van advertenties voor hotels in Parijs. Google bezweert de privacy van gebruikers hierbij te respecteren. Google verwacht met de opbrengsten van deze gepersonaliseerde reclame van Gmail winst te kunnen maken. Overigens vertragen deze advertenties de snelheid van de internetverbinding nagenoeg niet en verschijnen ze niet in een pop-up, waardoor de overlast beperkt blijft.

Er is veel kritiek geuit op Gmail omdat het middels het scannen van de e-mails de privacy van haar gebruikers zou schenden.

Aanmelden

Op dit moment verkeert Gmail nog in de bètafase. Daarom kan men zich nog niet inschrijven maar moet men worden uitgenodigd door iemand die al een Gmail-account heeft. Elke 'tester' kan een aantal (100) uitnodigingen verzenden.

Er ontstond dan ook een jacht op het verkrijgen van een uitnodiging voor Gmail. Vele bestaande gebruikers verkochten hun uitnodigingen op veilingsites zoals eBay, iets dat door Google verboden is. Ook op diverse forums en nieuwsgroepen doken verzoeken en voorstellen tot ruilhandel op om een uitnodiging te kunnen bemachtigen.

Inmiddels is het aantal Gmailgebruikers en uitnodigingen zo omvangrijk dat het voor de meeste mensen geen moeite is om gratis een uitnodiging te bemachtigen. Vroeger was het aantal uitnodigingen dat je kon verzenden onbeperkt, omdat de teller steeds opnieuw op 100 werd gezet. Dit is niet meer het geval.

Trivia

* In sommige landen was de naam Gmail al bezet, waardoor een rechtszaak onvermijdelijk was. Daardoor heeft Google de naam van hun maildienst moeten veranderen en wordt het in die landen nu Google Mail genoemd.

* Oorspronkelijk was er op Gmail geen knop voor het direct verwijderen van berichten. Je kon berichten wel verwijderen via meerdere stappen. Het idee was dat er toch zoveel ruimte was dat je alles in je prullenbak kon laten zitten. Op verzoek van vele gebruikers is er sinds februari 2006 toch een Delete-knop.

* Dankzij de enorme opslagcapiciteit van Gmail kwamen er programma's op het internet waarmee deze ruimte als opslag kan worden gebruikt voor computerbestanden. Een van de bekendste programma's is Gmail Drive.

* Sinds mei 2006 kan men gebruikmaken van een chat binnen Gmail, Google Talk genaamd. Hiermee kan men communiceren met andere Gmailers en mensen binnen het Jabber netwerk.

aanmelden werk via het systeem invite only dus als je gmail wilt moet je een uitnodiging vragen aan iemand die het al heeft

[hide:a02c890417]https://www.google.com/accounts/ServiceLogin?service=mail&passive=true&rm=false&continue=http%3A%2F%2Fmail.google.com%2Fmail%2F%3Fui%3Dhtml%26zy%3Dl&ltmpl=yj_blanco&ltmplcache=2[/hide:a02c890417]

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 maanden later...
  • 1 maand later...
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.