Ga naar inhoud

computer loopt vast


pids1880

Aanbevolen berichten

beste,

het probleem is blijkbaar niet opgelost. het klikken van de harde schijf komt regelmatig terug en loopt het systeem vast. soms komt het vanzelf weer op gang en soms moet ik de pc uitzetten en heropstarten.

maar tot nu toe heb ik nog geen enkele reactie gekregen nadat ik de link heb meegegeven van Speccy.

in afwachting dank bij voorbaat

mvg

pids1880

Link naar reactie
Delen op andere sites

Beste Pids1880,

Laat me allereerst even duidelijk zijn: harde schijven mogen NOOIT tikken. Als ze dit wel doen, zijn ze stervende of dood. De tik wordt veroorzaakt doordat de leeskop de oppervlakte van de platter in de behuizing van de harde schijf niet kan lezen. De kop maakt dan namelijk een zwiepende beweging opzoek naar de (kappotte) sector en klapt hierbij tegen de beveiliging aan. Deze beveiliging zorgt ervoor dat de leeskop niet buiten de harde schijf kan gaan.

Je meldde in je eerste posting dat je de harde schijf had vervangen. Mijn vraag is dan of je de oude schijf terug hebt geplaatst, of dat je nog steeds met de nieuwere schijf werkt. Als je weer met de oude schijf werkt, zou ik willen adviseren om je (belangrijke) gegevens van deze schijf zo snel mogelijk veilig te stellen op een andere schijf of op dvd ofzo. Mocht dit niet meer lukken, dan is de enige mogelijkheid die je hebt om de gegevens te redden, een (prijzige) datarecovery bij een hierin gespecialiseerd bedrijf.

Zodra je de gegevens hebt veilig gesteld, zou je eens kunnen proberen een scandisk te draaien (dus niet ervoor!). Dit kun je doen door je verkenner te openen en met de rechtermuisknop op je C:-schijf te klikken. In het tweede tabblad vindt je dan de mogelijkheid om een schijfcontrole uit te voeren. Klik beide opties aan en dan op OK. Zeer waarschijnlijk krijgt u de melding dat deze toetsing niet direct uitgevoerd kan worden en gepland kan worden voor de volgende herstart. Ga hiermee akkoord en herstart de computer. Stop of onderbreek dit proces niet, anders heb je er nog niets aan, maar blijf wel op je scherm letten. Aan het eind van de toetsing krijg je namelijk een testrapportje in je scherm, maar dit zal maar kort zichtbaar zijn. Let goed op of u iets ziet van beschadigde sectoren (of Bad Sectors). Krijgt u dit, dan is uw schijf aan vervanging toe. Als de computer tijdens deze test vastloopt en herstart, dan weet u zeker dat de schijf zo goed als dood is.

Mocht u meerdere partities hebben en deze test geen slechte sectoren hebben opgeleverd, dan voert u hem ook uit voor de andere partities op dezelfde schijf. En hiervoor geldt dan hetzelfde: melding van fouten of spontane herstart betekend dat de schijf aan vervanging toe is.

Een losse voedingsstekker is op zich niet abnormaal. Op de meeste stekkers zit wel wat speling. Mocht echter het contact goed zijn bij het opstarten van de computer, en dit ook even (een paar minuten) goed blijven, dan zal dit niet de oorzaak van het probleem zijn. Deze zal niet losser raken als hij niet aangeraakt wordt, ook niet doordat de schijf opwarmt tijdens het draaien.

Mocht u tijdens de testen van Scandisk geen fouten hebben opgemerkt, dan kunt u er vrij zeker van zijn dat het probleem niet bij uw harde schijf ligt. Een verstoring in de voeding KAN dan de oorzaak zijn. Dit zou u op twee manieren kunnen oplossen: Vervang de voeding, of plaats een UPS. Het klinkt misschien vreemd, maar controleer ook of uw computer niet op dezelfde stroomgroep staat als uw keuken of uw wasmachine/droogtrommel of een ander apparaat dat veel stroom kan vragen (zoals waterkokers, strijkbouten, stofzuigers en grote TV's). Het plotseling inschakelen van deze apparaten kan namelijk leiden tot een kleine spanninsdip, wat hetzelfde effect kan hebben. Hoe u dint controleert, laat ik even aan u over, maar ik ben bang dat u hiervoor de meterkast moet induiken. Probeer er ook voor te zorgen dat u een wandcontactdoos gebruikt met randaarde.

In dit gehele verhaal ben ik er tot nu toe niet vanuit gegaan dat u een virus-infectie op uw computer hebt, omdat u een goede en up-to-date virusscanner gebruikt. Er zijn namelijk wel enkele virussen die dit effect kunnen bewerkstelligen, maar dat is maar een heel kleine groep. Indien mogelijk zou u kunnen overwegen om hierop te controleren door middel van een live-scan (een scan die direct van internet draait) van een ander programma dan dat u reeds gebruikt. zo goed als alle websites van antivirus-programma's bieden deze mogelijkheid.

Mochten bovenstaande testen geheel goed doorlopen zijn, dan zou ik het eigenlijk zo snel niet weten en ben dan bang dat het probleem in een ander gedeelte ligt (misschien uw moederbord of uw besturingssysteem), maar een klik uit de harde schijf duidt in 99% van de gevallen op een fysieke beschadiging aan de platter van de harde schijf en zal binnen niet al te lange tijd leiden tot een onherstelbare beschadiging van al uw gegevens. Mocht u dus er zelf al over uit zijn dat de gegevens op uw schijf zo belangrijk zijn en u heeft er (nog) geen backup van, dan zou ik u van herte en zeer ernstig willen aanraden om de schijf eerst aan te bieden voor een complete recovery bij een goed datarecovery-bedrijf, zoals RSE of KrollOntrack. Er zijn er meerdere, maar dit zijn niet voor niets de twee grootste spelers op dit gebied in Nederland. Zij bieden een gratis diagnose aan, aan de hand waarvan u zelf kunt bepalen of het de moeite en het geld waard is. Maar reken op een prijs die kan oplopen tot zo'n 800 euro, mocht er echt fysieke schade zijn aan uw schijf.

Ik hoop dat u de oorzaak snel vindt, en misschien het probleem al oplost door een andere groep te gebruiken. Ikzelf heb het bij mijn ouders gezien: Het inschakelen van de vrieskist op voorzolder zorgde ervoor dat de computer in de hobbykamer (naast de voorzolder) spontaan herstarte. Was niet leuk tijdens het spelen van een goed spel en de oorzaak was niet makkelijk te achterhalen. Uiteindelijk hebben wij toen zelf een extra groep aangelegd voor deze hobbykamer, waarmee het probleem was opgelost.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weken later...

dag Gemmeke,

eerst en vooral mijn dank voor jouw reactie. het was niet alleen heel leerrijk maar een van de door u aangehaalde oorzaken was dan ook bij mij van toepasing. zoals je kunt raden is het probleem ondertussen opgelost. de scandisk moest ik niet eens opvragen vermits deze op geregelde tijdstippen vanzelf startte. maar mijn kennis van informaitca is niet van die aard dat ik het rapport op de juiste wijze kan interpreteren. ook heb ik mijn oude HD terug in gebruik daar het fenomeen zich bij andere schijven ook voordeed. ik heb me dan gefocusd op de software. in elk geval wilde ik vermijden om het besturingsprogramma terug te installeren. het eerste wat ik gedaan heb is een schijfopruiming gevolgd door een defragmentatie. zonder resultaat. ook de controle door mijn antivirus gaf geen resultaat. er bleef maar een mogelijkheid over alvorens windows opnieuw te installeren, terug gaan in de tijd. ik heb dus een herstelpunt gekozen van zes maand tevoren. dat is al een paar weken geleden en tot nu heeft het vastlopen van het systeem zich niet meer voorgedaan.

ik mag er dus vanuit gaan dat het probleem van de baan is.

om deze discutie af te sluiten wens ik nogmaals iedereen te bedanken voor de reacties.

mvg

pids1880

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.