Ga naar inhoud

wat is er met mijn externe harde schijf aan de hand ??


cybergoof

Aanbevolen berichten

Dan kan ik je voorlopig enkel aanraden om deze schijf even niet te gebruiken.

Ik vermoed dat je bestanden beschadigd zijn.

Ik ga een expert contacteren die als ze online komt je probleem zal doornemen en je van gepaste info zal voorzien.

Word vervolgd :top:

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...
  • 2 weken later...

Mijn excuses voor mijn late reactie, na herinstallatie van mijn pc ben ik een en ander vergeten opnieuw goed in te stellen, waaronder deze site. Helaas is dit probleem mij al te bekend. Wat er (zeer waarschijnlijk) aan de hand is met deze schijf, is een probleem met de firmware.

De firmware van een harde schijf kan gezien worden als het internet besturingssysteem, en zorgt (grofweg) voor:

1. identificatie van de harde schijf met de computer

2. 'vertaling' van de data van 'computertaal' naar een analoge/magnetische data die opgeslagen kan worden op de 'platters' in de schijf.

Wat er in dit geval heel duidelijk is, is dat deze dus niet meer correct functioneert. De schijf wordt nog wel herkend als één van Western Digital (WD), maar verder niets. Dat is met name duidelijk doordat in uw apparaatbeheer alleen de term WD zichtbaar is. Normaal gesproken zal hier het modelnummer of het typenummer van de schijf bij moeten staan.

Aangezien de identificatie van de schijf niet goed gebeurt, zal ook de tweede stap van het werk van de firmware niet goed kunnen plaatsvinden: de vertaalslag. U hebt dus geen toegang tot de opgeslagen gegevens, maar dat was al duideljk. Dit is ook de reden waarom er geen grootte aangegeven kan worden, gegevens niet herstelbaar zijn, en de schijf niet te initialiseren is.

OK, dat was de analyse, nu de rest.

De oorzaak van een niet werkende firmware kan tweeledig zijn:

1. de ROM-chip is defect

2. de oppervlakte van de 'platters' kan niet gelezen worden.

De firmware van een harde schijf wordt over het algemeen opgeslagen op twee plekken: een initialisatiegedeelte in de ROM-chip (zeg maar de 'BIOS' van de harde schijf), en een systeemgedeelte op een gereserveerd gedeelte van de platters. Als één van deze niet correct uit te lezen is, kan de schijf dus niet werken. Helaas zijn deze problemen in normale thuissituaties niet op te lossen, daar is gespecialiseerde apparatuur (en kennis) voor nodig.

Ik moet u dus adviseren om contact op te nemen met een datarecoverybedrijf. Elders op deze site worden enkele goeden aangeraden. Mocht het puur een probleem van de ROM-chip zijn, zal een complete recovery rond de 300 euro kosten, als er een fysiek probleem binnen in de schijf is, zal dit op kunnen lopen tot rond de 600 euro. Zeker in dat tweede geval is een compleet herstel van de gegevens lang niet altijd mogelijk: als de oppervlakte van de platters te zwaar beschadigd is, zal het uitlezen daarvan niet meer mogelijk zijn.

U moet er hierbij wel van uit gaan dat de schijf zelf niet meer in werkende vorm terug te brengen is, deze zal dus vervangen moeten worden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.