Ga naar inhoud

DO NOT TRACK – Internet Explorer 9 & 10 - handleiding


kape
 Delen

Aanbevolen berichten

INTERNET EXPLORER 9

Internet Explorer 9 werkt met “Tracking Protection Lists” (TPL = traceerbeveiligingslijsten). Dit zijn lijsten van websites die je niet mogen volgen. Wanneer je een TPL installeert, wordt er een signaal 'niet traceren' verzonden naar websites en inhoudsproviders die niet al door de TPL geblokkeerd waren.

De browser verbiedt de websites, die in jouw lijst voorkomen, om cookies te plaatsen of uit te lezen. Wanneer inhoud op een website wordt gefilterd via traceerbeveiliging, verschijnt er een blauw 'niet traceren'-pictogram in de adresbalk. Klik op dit pictogram om de traceerbeveiliging voor die website uit te schakelen.

Iedereen kan zelf een lijst maken, maar je kunt lijsten ook downloaden van anderen, bijvoorbeeld van gespecialiseerde websites die standaardlijsten aanbieden. Hier kan je o.m. de standaardlijsten van Abine, Easy List, Easy Privacy en Privacy Choice voor Internet Explorer 9 downloaden.

De gebruiker dient de instelling van Do Not Track slechts éénmaal te doen om de “volg-mij-niet”-functie permanent te laten functioneren. Volgende procedure dient daarbij gevolgd:

Ga in de taakbalk van Internet Explorer 9 naar “Extra” en klik in het dropdown-menu voor “Traceerbeveiliging”. Dan krijg je het scherm “Invoegtoepassingen beheren” te zien.

5123759d6421b-IE9_-_Extra_-_Traceerbeveiliging.PNG

In het scherm “Invoegtoepassingen beheren” selecteer je de rubriek “Traceerbeveiliging”. Om blokkeringen in te stellen dien je “Uw persoonlijke lijst” te activeren. Standaard staat deze niet ingeschakeld.

51237384b65e4-IE9_-_Traceerbeveiliging_-_Persoonlijke_Lijst.PNG

Om de Do Not Track-optie te activeren klik je op “Uw persoonlijke lijst” en rechtsonder op “Inschakelen”.

512373b2c3f78-IE9_-_Traceerbeveiliging_-_Persoonlijke_lijst_Inschakelen.PNG

Eenmaal ingeschakeld start Internet Explorer 9 met het verzamelen – op basis van een aantal normen - van websites die geblokkeerd dienen te worden. Deze worden opgenomen in “Uw persoonlijke lijst”. Internet Explorer 9 baseert zich hiervoor o.m. op het feit of “third party”-websites content leveren aan meerdere andere websites. Dit kan er op wijzen dat ze de gebruikers volgen.

Do Not Track in Internet Explorer 9 stuurt niet alleen “headers” naar websites, maar websites die op de lijst van geblokkeerde “third party”-websites voorkomen, worden niet meer gecontacteerd.

512373edecfdd-IE9_-_Traceerbeveiliging_-_Standaardlijst_toevoegen.PNG

Indien je nog geen persoonlijke lijst hebt, kan je één van de hogergenoemde standaardlijsten installeren. Maak je gebruik van één van deze lijsten, dan stuurt de browser automatisch een “header” mee naar de bezochte websites.

Je persoonlijke lijst kan je instellen naar wens. Klik op "Uw persoonlijke lijst" en "Instellingen voor deze lijst" en volgend keuzescherm verschijnt. Hier kan je alles automatisch of selectief blokkeren.

51237aa963067-IE9_-_Persoonlijke_Traceerbeveiligingslijst.PNG

Hier nog een filmpje met meer info over de "Tracking Protection" in Internet Explorer 9.

&feature=plcp

INTERNET EXPLORER 10

In de versie Internet Explorer 10 is de Do Not Track-functie standaard geïntegreerd in de browser. Dit moet automatisch voorkomen dat “third party”-websites je zoekactiviteiten kunnen volgen.

512379a7228a0-IE10_-_DNT-header_altijd_verzenden.PNG

Deze optie kan uitgeschakeld worden door bij "Internetopties" het vinkje weg te halen.

Ook in Internet Explorer 10 kan je "Uw persoonlijke lijst" en eventueel gedownloade standaardlijsten beheren in "Invoegtoepassingen beheren".

51237859a4979-IE10_-_DNT2.png

De verdere behandeling verloopt identiek aan deze van Internet Explorer 9.

P.S. : in sommige gevallen werkt deze procedure niet omdat Do Not Track op heuristische basis werkt. Bij scripting- en traceertools functioneert dit niet correct. Deze toepassing is ook niet bedoeld om anoniem te surfen, maar enkel om het volgen door websites uit te schakelen.

Link naar reactie
Delen op andere sites


 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...