Ga naar inhoud

DO NOT TRACK - Chrome - Handleiding


kape
 Delen

Aanbevolen berichten

CHROME

Google voegde als laatste grote browsermaker Do Not Track toe aan Chrome. Standaard staat de functie niet aan, net als bij bijvoorbeeld in Firefox. Microsoft heeft DNT al ingevoerd in Internet Explorer 9 en zelfs standaard ingeschakeld in Internet Explorer 10.

Wanneer deze optie wordt aangevinkt stuurt Chrome een aanvraag naar de websites om de bezoeker niet te volgen. Het resultaat hangt af van de manier waarop de websites omgaan met deze aanvraag. Het kan dus zijn dat websites reageren op deze aanvraag - door niet langer advertenties te laten zien die gebaseerd zijn op de browsegeschiedenis - of dat ze helemaal niet reageren indien ze de Do Not Track-aanvraag compleet negeren.

Vermits de optie in Chrome niet standaard ingeschakeld is, moet je deze manueel instellen. Dit die je als volgt:

Ga in de Chrome-taakbalk naar de rechterbovenhoek en open het menu via de drie horizontale streepjes. Klik op “Instellingen”.

512491b51efb7-Chrome_-_Menu_-_Instellingen.PNG

In het scherm “Instellingen” kies je voor “Geavanceerde instellingen weergeven...”

512491df21e46-Chrome_-_Geavanceerde_Instellingen_Weergeven.PNG

Vink vervolgens onder “Privacy” de optie “Een verzoek voor niet bijhouden met uw browserverkeer verzenden” aan.

512491faeb759-Chrome_-_Privacy_-_Vinkje.PNG

Na aanvinken krijg je automatisch een scherm “Niet bijhouden”. Klik OK voor de bevestiging dat je het “verzoek” wil verzenden bij elk bezoek aan een website.

51249215a06dc-Chrome_-_Niet_bijhouden.PNG

Na dit scherm kan je de instelling controleren onder "Privacy". Het vinkje staat nu standaard aangevinkt.

51249261cda63-Chrome_-_Privacy_-_MET_vinkje.PNG

Het effect van deze instelling hangt af van de vraag of een website op dit verzoek reageert en hoe het verzoek wordt geïnterpreteerd. Sommige websites kunnen bv. op dit verzoek reageren door enkel advertenties te tonen die niet afkomstig zijn van andere websites die je hebt bezocht. Toch zijn er ook nog veel websites die gegevens verzamelen over je browsegedrag om bv. de veiligheid te verbeteren, content aan te leveren of diensten, aanbiedingen en advertenties aan te bieden via hun website. Do Not Track zorgt dus – ook in Chrome – niet voor 100 % zekerheid.

P.S. : in sommige gevallen werkt deze procedure niet omdat Do Not Track op heuristische basis werkt. Bij scripting- en traceertools functioneert dit niet correct. Deze toepassing is ook niet bedoeld om anoniem te surfen, maar enkel om het volgen door websites uit te schakelen.

aangepast door kape
Link naar reactie
Delen op andere sites


 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...