Ga naar inhoud

AVG ANTIVIRUS - DO NOT TRACK - Handleiding


kape
 Delen

Aanbevolen berichten

5128b8824cb16-AVG_-_Logo.PNG

Begin 2012 heeft antivirusbedrijf AVG een “Do Not Track”-functie aan de eigen virusscanners toegevoegd om de privacy van internetgebruikers te beschermen. Met AVG “Do Not Track” – dat ook in de gratis versie aanwezig is - kan je websites identificeren die gegevens over je webgedrag verzamelen. In een pictogram in je browser, worden de websites of adverteerders weergegeven die gegevens over je activiteiten verzamelen en word je de optie geboden om dit wel of niet toe te staan. De ondersteunde webbrowsers zijn Internet Explorer, Mozilla Firefox en Google Chrome.

Door AVG “Do Not Track” worden drie typen activiteiten met betrekking tot het verzamelen van gegevens herkend:

  • diensten voor webanalyse: diensten die worden gebruikt om de prestaties van en ervaring op de website te verbeteren. Diensten voor webanalyse zijn standaard toegestaan.
  • buttons van sociale netwerken: elementen die zijn ontworpen om de ervaring op sociale netwerken te verbeteren. Deze elementen worden door de sociale netwerken weergegeven op de site die je bezoekt. Hiermee kunnen gegevens over je online activiteiten worden verzameld, terwijl je bent aangemeld. Deze trackers zijn standaard toegestaan.
  • advertentienetwerken: diensten die direct of indirect gegevens over je online activiteiten op meerdere sites verzamelen om je persoonlijke advertenties te kunnen aanbieden. Sommige advertentienetwerken worden standaard geblokkeerd.

Standaard staat de functie ingesteld om gebruikers tegen dit soort sites te beschermen, maar de mogelijkheid bestaat om het ook per website in te stellen.

In de taakbalk van AVG staat standaard het “oog” van AVG ingesteld.

5128b6cf73e81-AVG_-_Oog.PNG

Open AVG “Do Not Track” door op het “oog” in de taakbalk te klikken. Dan krijg je een overzicht van de trackers die actief zijn op de webpagina.

5128b6f003707-AVG_-_Trackers_Identificeren.PNG

Via de optie “Instellingen” kan je zelf het gedrag van AVG “Do Not Track” bepalen. Zowel de keuze van de snelheid van de controle, de plaats van het “oog” in de taakbalk en of je – al dan niet- het gebruik van http-headers naar betreffende websites wil instellen, is hier mogelijk. Ook kan je bepalen of AVG “Do Not Track” je moet waarschuwen bij het ontdekken van trackers.

5128b71721bcb-AVG_-_Instellingen.PNG

In het keuzevak “Het/de volgende blokkeren” zijn standaard al een aantal websites geblokkeerd. Je hebt daar ook nog de keuze om individueel een analysetool dat je wilt blokkeren aan te vinken. Met de button “Alles blokkeren” worden alle gemelde websites geblokkeerd, via de button “Alles toestaan” geef je de volledige vrijheid aan deze websites om gegevens te verzamelen. Een beetje een tegenstrijdige optie in de filosofie van deze “Do Not Track”-keuze. Klik op “Opslaan” om je keuzes te bevestigen en je krijgt de melding dat AVG deze heeft opgeslagen.

5128b747cc467-AVG_-_Instellingen_zijn_opgeslagen.PNG

Naast het aanpassen van de individuele instellingen, kan je in het beginscherm ook meteen alle gevonden trackers blokkeren via de button met de tekst “Alles blokkeren”.

5128b77c5fba1-AVG_-_Alles_Blokkeren.PNG

Deze keuze kan je ook volledig terugdraaien via dezelfde button met de tekst “Blokkering voor alle opheffen”.

5128ba5d6d795-AVG_-_Blokkering_Opheffen.PNG

Indien je geen gebruik wenst te maken van deze AVG “Do Not Track”-functie in je antivirusprogramma, kan je deze ook uitschakelen. Ga via de optie “Instellingen” naar de keuzepagina en haal daar zowel bij “Me waarschuwen wanneer er actieve volgers (trackers) worden ontdekt” als bij “Aan websites doorgeven dat ik niet gevolgd wil worden (via de http-header Do Not Track)” het vinkje weg.

5128baee0df9b-AVG_-_Gebruik_uitschakelen.PNG

aangepast door kape
Link naar reactie
Delen op andere sites


 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...