Ga naar inhoud

DO NOT TRACK - Overzicht - Handleidingen


kape
 Delen

Aanbevolen berichten

“Tracking” of “Behavioral tracking" omvat diverse technologieën die gebruikt worden om gebruikers te volgen op het Internet. De gegevens die hiermee worden verzameld, dienen om een profiel van elke gebruiker op te maken en anderen - om commerciële redenen - te voorzien van deze gegevens over hoe je leeft en wat je interesses zijn. Deze gegevens worden bovendien verhandeld door de bedrijven die zich met het verzamelen van deze gegevens bezighouden. Dit is een wereldwijde handel met informatie over de gebruikers, die niet eens weten dat dit gebeurt en die vaak nog betalen voor bepaalde diensten op het Internet, die deze gegevens nog eens – zonder kennisgeving aan de gebruiker - ten gelde maken.

Om dit ongewenst gebruik van persoonlijke gegevens te beperken, zijn er een aantal mogelijkheden ontwikkeld, onder de noemer “Do Not Track”. Bij “Do Not Track” worden verschillende mogelijkheden toegepast die gebruikers toelaat om het (ongewenst) volgen door websites – met inbegrip van diensten voor webanalyse, adverteerders en sociale netwerken – uit te schakelen.

Omdat niet iedereen wil dat zijn surfgedrag wordt opgeslagen en doorgespeeld aan derden kun je dit steeds vaker blokkeren via je browser. Dit kan via een zogenaamde “Do Not Track”-functie. De werking van deze functie verschilt per browser.

We bekijken hier even de mogelijkheden bij de verschillende browsers en hoe je er mee moet werken:

- Internet Explorer

- Firefox

- Chrome

- Opera

Sommige browsers geven in de header van hun verzoek een soort signaal mee aan de website, waaruit de website kan afleiden dat je niet gevolgd wil worden. Het is echter aan de website om te bepalen wat hij met deze informatie doet. Probleem met deze “Do Not Track”-functie is dat er nog geen standaard is ontwikkeld, zodat de werking kan verschillen van website tot website, afhankelijk van het feit of de adverteerders deze DNT ondersteunen of niet. Anderen gebruiken een lijst met websites die zich bezondigen aan “tracking” en blokkeren de functie van deze websites via “Tracking Protection Lists”.

De tweede optie - naast deze “Do Not Track”-functie in browsers – is het integreren van add-ons in je browser. Deze voeren dezelfde opdracht uit: het “volgen” van je webgedrag stoppen. Twee interessante voorbeelden hiervan:

- Do Not Track Me

- Ghostery

Voor beiden hebben we ook een aparte handleiding samengesteld.

De derde optie die opgang maakt, is deze functie inwerken in je antivirusprogramma. Dit kan momenteel al bij

- AVG Antivirus

Deze optie is standaard ingebouwd in het antivirusprogramma.

Wees je overigens ervan bewust dat het ondanks deze functies nog steeds belangrijk is om regelmatig zelf te controleren of er echt geen cookies zijn opgeslagen en om deze eventueel te wissen.

Link naar reactie
Delen op andere sites


 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...