Ga naar inhoud

Welkom op PC Helpforum!
PC Helpforum helpt GRATIS computergebruikers sinds 2006. Ons team geeft via het forum professioneel antwoord op uw vragen en probeert uw pc problemen zo snel mogelijk op te lossen. Word lid vandaag, plaats je vraag online en het PC Helpforum-team helpt u graag verder!


Log in om dit te volgen  
kape

Verkorte URL's bekijken vóór het aanklikken

  Aanbevolen berichten

  URL-verkorters zijn enorm populair en ondertussen al lang niet alleen meer op Twitter, waar je maar maximaal 140 karakters ter beschikking hebt. Verkorte URL’s maken het delen eenvoudiger en laten je zelfs toe om statistieken bij te houden van wie wanneer welke link gevolgd heeft (denk maar aan Goo.gl van Google). Iedere URL-verkorter levert zijn eigen diensten, maar ze hebben allemaal één ding gemeen: ze verbergen de originele URL.

  Dat betekent dat je eigenlijk moet afgaan op de betrouwbaarheid van de tegenpartij om de link te volgen. Daar kan een grap achter zitten – behoorlijk onschuldig – maar je kan misschien ook op een site terechtkomen die malware op je PC installeert. Soms is het dan ook gewoon belangrijk dat je op voorhand kan nagaan naar welke URL de verkorte URL je brengt.

  Manueel controleren

  Zowel bit.ly als Goo.gl tonen je heel wat extra informatie (incluis de volledige URL) wanneer je er een + achter plaatst (+). Neem deze URL die naar een pagina van PC Helpforum leidt: http://goo.gl/dXYUN. Deze link voert je naar de forumregels van PC Helpforum, alleen weet je dat niet wanneer je deze link ziet, natuurlijk.

  Kopieer daarom het adres en plaats dit in een adresbalk. In plaats van enter te drukken, plaats je nu achter deze URL een ‘+’-teken. Je krijgt dus zoiets als: http://goo.gl/dXYUN+

  In dit geval bezoek je de betrokken URL niet, maar krijg je naast de volledige URL ook een QR code, wanneer de link aangemaakt werd en hoeveel mensen deze ondertussen al bezocht hebben.

  Bij Is.gd kan je hetzelfde doen door een min-teken achter de URL toe te voegen (-). Bij Tiny URL kan je vooraan www. vervangen door preview: preview.tinyurl.com/verkorte_URL. Een overzicht van alle diensten kan je hier terugvinden.

  Spijtig genoeg leveren niet alle diensten diezelfde service. Maar geen nood: krijg je een verkortte URL van dergelijke dienst, kan je gebruik maken van een externe dienst zoals LongURL.

  Automatiseren

  De manuele oplossing werkt wanneer je af en toe eens een URL krijgt. Maar wanneer je regelmatig verkorte URL’s voorgeschoteld krijgt, moet je anders te werk gaan.

  Firefox-gebruikers beschikken zo over heel wat add-ons die ze kunnen inschakelen. Zo heeft Bit.ly zijn eigen add-on, maar werkt natuurlijk enkel voor Bit.ly. Beter kan je gebruik maken van de Long URL Please-add-on.

  Voor Chrome bestaat er zoiets als LinkPeelr en werk je graag met Opera, gebruik dan Unshorten. Zoals steeds worden links vervangen door het originele adres, maar wel met het behoud van hetzelfde aantal karakters als die gebruikt werden door de URL-verkorter.

  Bron: Computertaal

  aangepast door kape

  Deel dit bericht


  Link naar bericht
  Delen op andere sites

  Log in om dit te volgen  

  Logo

  OVER ONS

  PC Helpforum helpt GRATIS computergebruikers sinds juli 2006. Ons team geeft via het forum professioneel antwoord op uw vragen en probeert uw pc problemen zo snel mogelijk op te lossen. Word lid vandaag, plaats je vraag online en het PC Helpforum-team helpt u graag verder!

  ×
  ×
  • Nieuwe aanmaken...

  Belangrijke informatie

  We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.