Ga naar inhoud

Welkom op PC Helpforum!
PC Helpforum helpt GRATIS computergebruikers sinds 2006. Ons team geeft via het forum professioneel antwoord op uw vragen en probeert uw pc problemen zo snel mogelijk op te lossen. Word lid vandaag, plaats je vraag online en het PC Helpforum-team helpt u graag verder!


Log in om dit te volgen  
kape

Harde schijf gevallen !

  Aanbevolen berichten

  Een harde schijf is een gevoelig onderdeel van de computer. Daar moet je dus voorzichtig mee zijn. Toch gebeurt het regelmatig dat een harde schijf valt. En een gevallen harde schijf kan flink beschadigd raken. Hoewel de gebruiker hier niet altijd meteen iets van merkt …

  Twee soorten beschadigingen aan de harddisk

  Er zijn 2 soorten beschadigingen aan een harddisk die vaak voorkomen:

  • Wanneer de schijf niet actief is kan een schijf uit het lood raken, waardoor hij niet meer goed gelezen kan worden.
  • Is de schijf wel actief op het moment van de val, dan kan de leeskop tegen de schijf ‘botsen’. Dit wordt een Headcrash genoemd.

  Schijf uit het lood

  Als de schijf valt terwijl hij niet actief is, kan de schade meevallen. Het gebeurt vaak dat de schijf dan uit het lood raakt. Dus de schijf is dan iets verschoven of ligt niet meer helemaal recht in de behuizing. Het gevolg is dat de schijf nu niet meer draait of dat de leeskop de schijf niet meer kan uitlezen. Als je deze schijf naar een data recovery specialist stuurt, kunnen zij in bijna alle gevallen alle data herstellen.

  Head crash

  Als de schijf valt terwijl hij wel actief is, kan een zogenoemde Head Crash het gevolg zijn. Bij een Head Crash komt de leeskop (Head) tegen de schijf aan (Crash). Hierdoor kan een klein putje in de schijf ontstaan, maar de kop kan ook aan de harde schijf vast smelten. De omvang van de schade hangt af van de activiteit van de schijf. Stond hij alleen aan, of was hij ook actief aan het lezen of schrijven?

  Doordat de lees-en-schrijfkop tegen de harde schijf aan komt, kan een klein putje in de schijf ontstaan. Het verraderlijke hiervan is dat de schijf niet meteen crasht. Alleen de data in het putje is vanaf dan niet meer leesbaar. De rest werkt gewoon nog. Veel mensen constateren na geschrokken te zijn van de vallende harde schijf, dat hij het gewoon nog doet. In plaats van de schijf preventief na te laten kijken of op zijn minst een reservekopie te maken, gaan ze gewoon verder waar ze mee bezig waren. Terwijl de schijf het in de toekomst alsnog kan gaan begeven.

  Een schijf crasht soms pas maanden na de val

  Het putje dat door de kop in de harde schijf is geslagen, is een oneffenheid geworden in de schijf. Iedere keer als de leeskop er langs komt tikt hij tegen de beschadiging aan en komt er stof vrij. Dit stof verspreidt zich ongewenst over de gehele harde schijf en zorgt uiteindelijk voor de definitieve vastloper. De filters in de behuizing zijn na een paar maanden helemaal zwart van het stof, waardoor de schijf niet meer genoeg kan ventileren en het stof op de schijf de leeskop steeds meer belemmert. Het resultaat is uiteindelijk een crash van de harde schijf waardoor alle gegevens verloren kunnen gaan. Dit terwijl er direct na de val niets aan de hand leek te zijn.

  Smelten

  Als een actieve harde schijf valt, zit er in een gunstig geval een putje in de schijf waarbij, mits direct gerepareerd, alle gegevens nog te redden zijn. Maar het kan ook gebeuren dat de leeskop aan de schijf vast smelt. Dit betekent dat de complete schijf verloren gaat. De schijf is op dat moment helemaal niet meer uit te lezen en de data recovery specialist zal er nog een flinke dobber aan hebben om het grootste deel van de data terug te krijgen.

  Staande externe harde schijf

  Externe harde schijven worden vaak geleverd met een houder, zodat je de schijf rechtop kunt neerzetten. Erg leuk, maar daardoor is ook de kans op omvallen veel groter. En vallen, daar kunnen harde schijven nou net niet tegen.

  Laptop

  Een desktop computer zal niet zomaar omvallen, maar een laptop die regelmatig onderweg is heeft wel veel te verduren. Je hoeft hem dan niet eens te laten vallen. Iemand stoot tegen je tas, terwijl je in de bus staat, of je vervoert je laptop in je fietstas over een hobbelige weg. Een harde schijf in een laptop is goed gezekerd, maar hij blijft erg kwetsbaar.

  Voorkomen

  Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook voor data recovery. Maak daarom zeer regelmatig een back-up. En valt jouw laptop of externe harde schijf een keer op de grond, maar werkt hij nog gewoon? Laat hem dan even checken bij een data recovery specialist, of maak in ieder geval direct een back-up. Want het zou best eens kunnen dat er een putje in de schijf zit.

  Bron: Data Recovery Stellar

  aangepast door kape

  Deel dit bericht


  Link naar bericht
  Delen op andere sites

  Log in om dit te volgen  

  Logo

  OVER ONS

  PC Helpforum helpt GRATIS computergebruikers sinds juli 2006. Ons team geeft via het forum professioneel antwoord op uw vragen en probeert uw pc problemen zo snel mogelijk op te lossen. Word lid vandaag, plaats je vraag online en het PC Helpforum-team helpt u graag verder!

  ×
  ×
  • Nieuwe aanmaken...

  Belangrijke informatie

  We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.