Ga naar inhoud

dagen wel of niet meetellen in een kolom


Koendiab

Aanbevolen berichten

beste,

ik probeer mijn dagen te berekenen dat ik niet gewerkt heb in een bepaalde periode. 
Ben geen crack in excel , maar de meeste elementen ( zoals kleur bepalen en bepaalde dagen wel of niet meetellen) zijn gelukt . Ik zit wel nog met 2 vraagjes (staan ook in het bestand).

vraag 1

** als voor een zelfde dag allemaal codes uit kolom L zijn (hier dus x , y of z) , dan wordt er niets berekend ,  ===> moet 1 zijn , maar slechts voor 1 keer voor die dag.

 

voorbeeld zie vrijdag 26 juli : er staat 4x en 4Z , dan moet voor die dag een 1  komen te staan , maar dan slechts 1 keer een 1 in één van de kolommen. Dit doet excel hier niet goed , want zet in beide velden in kolom D een nul.

 

vraag 2

** de dagen ZPR mogen slechts meetellen als aan deze 2 voorwaarden voldaan is :

      a/ zowel de dag voor als na volledig "1" is in kolom D

          EN

      b/ de code ( X , Y of Z ) gelijk is zowel voor als na de dag(en) ZPR

     

Als er iemand een helpende hand of formule kan bieden , alvast dank !
mvg , KD

dagen tellen2019.xlsx

Link naar reactie
Delen op andere sites

KD,

 

je vrag is al meer dan 40 keer bekeken en je hebt nog geen enkele reactie. Vaak betekent dit dat de vraagstelling niet helemaal duidelijk is.

 

Zou je wat meer kunnen vertellen over wat hoe de berekening zou moeten werken, want het het is voor mij niet duidelijk wat er in alle verschillende kolommen berekend wordt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

dag Haije , alvast dank voor jouw reactie 😉  ik ga hier een poging doen.

kolom f is gewoon de bepaling of de code uit de gele kolom komt. 

de waarbepaling groen wil gewoon zeggen dat er meerdere codes op dezelfde dag zijn.

de waarbepaling blauw is gewoon een dag zonder prestaties.

 

principe is dit : -als mijn code in kolom c overeenkomt met één van de codes van kolom l overeenkomt , dan komt er een 1 te staan.(vb. 5 juli).

als ik minstens één andere code heb dan uit kolom l , dan telt die dag niet mee .(vb.12juli ). So far , so good...

MAAR.... er zijn natuurlijk een aantal bijkomende voorwaarden aan verbonden.   Zo moeten alle codes van die dag uit de gele kolom komen om een 1 te zetten., maar dan zet hij een 0 😪 ( zie 26 juli) . Als ik dus op 26 juli een code X en Z heb ( beide uit de gele kolom) , zet hij mij 0 , maar hij moet voor die dag een 1 zetten , maar dan ook slechts één keer voor die dag.

De dage ZPR tellen normaal nooit mee , behalve als vlak voor en na die dag een identieke code uit de gele kolom komt , vandaar de zoektocht naar boven en onder in kolom i en j.  Zo mag 3 en 4 augustus niet meetellen  , want 2 aug en 5 aug is niet dezelfde code .( wat ik foutief als in orde heb gezet in het bestand). 

 

Hopelijk kan dit een beetje helpen. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Met alle respect die er bij hoort, maar er is gewoon geen chocola te maken van jouw werkblad. Wellicht dat een nieuwe opzet een betere hanteerbaarheid tot gevolg kan hebben. Het aantal voorwaarden die je stelt lijken op enkele punten zichzelf tegen te spreken en dat laat het werkblad ook duidelijk zien.

 

Voor jou is wellicht heel duidelijk wat je voor ogen heb, maar als je hier mee verder wil zul je in Jip en Janneke taal moeten gaan uitleggen wat de bedoeling is van dit, no offence, gedrocht. ik heb 30 minuten besteed om te doorgronden wat je nou bedoeld met alle voorwaarden en ik kom er niet uit. Is het werkelijk nodig om een uren registratie zo nodeloos ingewikkeld te maken?

Link naar reactie
Delen op andere sites

met evenzeer alle respect terug hoor, maar soms horen er nu éénmaal zoveel voorwaarden bij . Komt nog erbij dat ik de formules in verschillende kolommen heb gezet om het al zo overzichtelijk mogelijk te maken . Maar je hebt gelijk dat ik me hier moet beperken tot de essentie (wat ik al zelf heb klaargekregen , moet ik niet meer vragen en maakt het soms nog nodeloos ingewikkeld voor anderen , alhoewel ik niet vind dat de voorwaarden zichzelf tegenspreken.)   In elk geval al fijn dat je er tenminste al wil naar kijken 👍 

 

Hierbij een nieuwe versie met enkel nog de "pure chocola" in een Jip en Janneke-taal 😋. (Vragen staan ook in het bestand )

1/ voor 12/08/2019 heb ik 2 rijen , Excel telt voor iedere dag 1 punt , maar mag maximaal 1 punt per dag tellen.

2/ een dag zpr mag enkel meetellen als de code vlak voor EN na de dag zpr identiek is..

Hopelijk is het zo wat duidelijker. 

dagen tellen chocola.xlsx

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.