Ga naar inhoud

zelfbouw pc werkt niet


Aanbevolen berichten

Beste lezer,

 

Ik heb een pc in elkaar gezet en het werkt niet. hierbij de parts:

Tomahawk msi b550 moederbord

ryzen7 5800 processor met corsair h115i koeling

Corsair 32gb ddr4-3600 werkgeheugen

samsung 980 pro 1TB ssd

 

alles hierboven is splinternieuw 

 

dan zit er vervolgens mijn iets oudere radeon rx570 grafische kaart in vanwege de momenteel torenhoge prijzen voor nieuwe kaarten.

en is het de bedoeling dat mijn oude langzame harde schijf erin zit zodat ik de windows kan migreren naar de nieuwe snelle ssd.

 

probleem wat er speelt is dat bij het opstarten het moederbord blijft hangen in het foutlampje 'boot' (boot device not detected or faulty) en hoewel alles draait komt er geen signaal aan bij mijn beeldscherm. ik kan dan ook niet in bios komen. 

ik heb al:

-alles losgetrokken en opnieuw geplaatst.

-bios proberen te flashen. het moederbord reageerde niet op de usb stick (naar horenzeggen omdat de laatste verzie er al op staat), maar volgens de doos van het moederbord is hij al ready voor de processor.

-ander beeldscherm erop gezet

-die pinnen kortgesloten om bios te resetten

-de oude harde schijf verwijderd

-de ssd verwijderd

 

helaas blijft het probleem aanhouden

als ik de grafische kaart en harde schijf terugzet in mijn oude systeem werkt alles daar gewoon.

nou is het wel zo dat de grafische kaart in eerste instantie het niet deed in mijn oude systeem, tot ik in windows een atikmdag-patcher gebruikte. geen idee wat het is maar mn grafische kaart werkte toen wel. nou heb ik geen idee wat die patcher is, maar het zou ermee te maken kunnen hebben.

 

ideetjes?

Link naar reactie
Delen op andere sites



Helaas herbergt deze geen gpu. Anders hadden we hier tijdelijk gebruik van kunnen maken totdat je systeem gebruiksklaar was.

 

Omdat collega Dasle meer verstand heeft van AMD processoren en aanbelangen stel ik voor dat ik hem verzoek om het hier van mij over te nemen.

Ik ga Dasle contacteren.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Op 29/5/2021 om 17:33, hardrooky zei:

foutlampje 'boot' (boot device not detected or faulty)

Hiermee zal je de leds bedoelen die op het moederbord aanwezig zijn veronderstel ik.

 

Op 29/5/2021 om 17:33, hardrooky zei:

moederbord reageerde niet op de usb stick

Ben je zeker dat je de juiste USB poort had, want flaschen van het BIOS gaat maar met één enkele poort op de wijze die jij denk ik geprobeerd hebt.

Hoe groot was die USB-stick?

 

Op 29/5/2021 om 17:33, hardrooky zei:

nou is het wel zo dat de grafische kaart in eerste instantie het niet deed in mijn oude systeem, tot ik in windows een atikmdag-patcher gebruikte. geen idee wat het is maar mn grafische kaart werkte toen wel. nou heb ik geen idee wat die patcher is, maar het zou ermee te maken kunnen hebben.

 

Quote

AMD/ATI Pixel Clock Patcher modifies the AMD/ATI video driver to allow higher resolutions and refresh rates by removing the 165 MHz pixel clock limit for single-link DVI and HDMI, the 330 MHz limit for dual-link DVI, and the 400 MHz limit for VGA.

Voor zover ik het versta verandert deze patch enkel de driver en in je oude systeem zal dat werken maar of dit met je nieuwe systeem werkt lijkt me sterk want daar is nog geen driver voorhanden. Je zou dit kunnen uitsluiten mocht je de mogelijkheid hebben om een andere werkende grafische kaart te kunnne proberen want dit hoeft niks fancy te zijn.

Had je met die kaart in je oude systeem toen ook helemaal geen beeld??

Op 29/5/2021 om 17:33, hardrooky zei:

en is het de bedoeling dat mijn oude langzame harde schijf erin zit zodat ik de windows kan migreren naar de nieuwe snelle ssd.

Als je een nieuw systeem bouwt lijkt het me aangeraden om een clean instal van Windows te doen.

Link naar reactie
Delen op andere sites


Quote

Hiermee zal je de leds bedoelen die op het moederbord aanwezig zijn veronderstel ik.

Inderdaad. het rode bootlampje op het moederbord. gaat aan nadat de andere 3 1 voor 1 aan en uit gaan

 

Quote

Ben je zeker dat je de juiste USB poort had, want flaschen van het BIOS gaat maar met één enkele poort op de wijze die jij denk ik geprobeerd hebt.

Hoe groot was die USB-stick?

De usb poort staat duidelijk aangegeven en omcirkeld. het knopje ernaast gaf wel power aan de stick d.m.v. een rood lampje ernaast, maar zoals eerder gezegd gingen er verder geen lampjes aan wat wel volgens de handleidingen zou moeten gebeuren. USB stick was 1 gig (is een oude, wel format gedaan naar fat32 zoals beschreven)

 

Quote

Voor zover ik het versta verandert deze patch enkel de driver en in je oude systeem zal dat werken maar of dit met je nieuwe systeem werkt lijkt me sterk want daar is nog geen driver voorhanden. Je zou dit kunnen uitsluiten mocht je de mogelijkheid hebben om een andere werkende grafische kaart te kunnne proberen want dit hoeft niks fancy te zijn.

Had je met die kaart in je oude systeem toen ook helemaal geen beeld??

In mijn oude systeem had ik wel beeld, wel lage resolutie en de meest simpele games waren onmogelijk traag tot ik die fix gevonden had op internet. hij gaf in de windows hardware lijst ook een probleem met de gpu tot die patcher gedaan was.

 

Quote

Als je een nieuw systeem bouwt lijkt het me aangeraden om een clean instal van Windows te doen.

Ik ga het heroverwegen, maar prio is eerst dat de boel werkt.

 

Inmiddels heb ik een andere usb stick gepakt met een windows installatiefile. die laat het rode bootlampje uitgaan, maar dan heb ik nog steeds geen beeld. 

 

Ik dank bij voorbaat überhaupt dat er meegedacht wordt, maar ik zal er wel eerlijk even bij vermelden dat inmiddels op verzoek van de winkel het moederbord, ssd, ram en cup terug zijn. ze willen die graag testen na mijn melding. Dus ik ben heel erg benieuwd. Mijn oude systeem staat weer in elkaar en draait wederom prima (zei het langzaam vanwege de ouderdom)

 

bijgevoegd ook een screenshot van mijn zwager die ook wat research deed. de winkel vond dat maar onzin overigens. elke basic kaart zou minstens beeld moeten geven zei hij. 

 

Groet

Hardrooky

 

Naamloos.png

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je USB-stick was 1 GB dat is alvast goed, het wil met grote USB-sticks (+16GB )wel eens problemen geven.

Voor sommige modellen van moederborden is het soms nodig als je op die manier je BIOS wilt flaschen om de BIOS file te hernoemen maar dat zou ik moeten opzoeken.

Wat je zwager daar gevonden heeft bij Tom's Hardware hoor ik ook voor het eerst, misschien dat bepaalde BIOS'en daar problemen geven maar zelf nooit meegemaakt maar het zou kunnen.

Normaal zou iedere grafische kaart indien in orde gewoon beeld horen te geven dat is gewoon een feit.

21 minuten geleden, hardrooky zei:

vermelden dat inmiddels op verzoek van de winkel het moederbord, ssd, ram en cup terug zijn. ze willen die graag testen na mijn melding.

Dat lijkt me een goede beslissing, als je nieuwe hardware koopt hoort deze gewoon te werken en zij hebben genoeg andere hardware om te testen en mogelijk onderdelen te kunnen uitsluiten.

Dan houd ons maar op de hoogte welke nu juist het probleem was.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier de update.

 

De cpu, het moederbord, de ssd schijf en de ram werkten allemaal naar behoren. ze hebben met meerdere verschillende gpu's getest hebben ze vermeld. 

Wat er volgens de winkel overbleef aan opties is dat de boel niet goed aangesloten was. Echter lijkt me dat sterk gezien mijn vrouw (je leest t goed) jaren ervaring heeft met het bouwen van computers per 50 tegelijk en we daarnaast met meerdere mensen, die allemaal ervaring hebben met het bouwen van pc's, alles hebben bekeken. En daarnaast natuurlijk al diverse forums en internethandleidingen doorlopen hebben voor het geval dat we iets gemist zouden hebben. 

Wat er dan naar mijn idee nog overbleef is ofwel de voeding (waarvan ik de kans bijzonder klein acht, gezien alles verder draaide en werkte) ofwel toch mijn oude grafische kaart die op de een of andere manier niet compatible is met de boel. Ofwel dat er een instelling veranderd moet worden wat ik niet kan doen zonder beeld. 

 

Ik heb dan ook besloten om de koop helaas te ontbinden. Het restant van de computer is ontmanteld en onderweg terug naar de winkel. Het is even een zure appel gezien ik me erg verheugd had op een upgrade t.o.v. mijn oude computer, maar gelukkig werkt die nog wel.

 

Ik bedank jullie in ieder geval vriendelijk voor alle tijd die jullie hebben gestoken in het reageren en meedenken :) 

 

Hardrooky

Link naar reactie
Delen op andere sites

1 uur terug, hardrooky zei:

Wat er dan naar mijn idee nog overbleef is ofwel de voeding (waarvan ik de kans bijzonder klein acht, gezien alles verder draaide en werkte) ofwel toch mijn oude grafische kaart die op de een of andere manier niet compatible is met de boel. Ofwel dat er een instelling veranderd moet worden wat ik niet kan doen zonder beeld. 

De voeding zal de oorzaak van het probleem inderdaad wel niet geweest zijn. Het zou me ook verbazen dat de videokaart niet zou kunnen werken op dat mobo. Daarvoor was er misschien wel een wijziging in de bios instellingen nodig geweest (???)

 

Het is inderdaad heel zuur dat je terug 'naar af' moet en dat zonder te weten waar het probleem zat. Ook voor ons had dit leerrijk kunnen zijn.

Nu maar terug op zoek naar een nieuwe samenstelling zeker?

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...