Ga naar inhoud

Kun je Windows 11 toch op een oudere, ongeschikte pc installeren?


Calvus

Aanbevolen berichten

Kun je Windows 11 toch op een oudere, ongeschikte pc installeren?

installeerwindows11.png.4830bc57bf3fc1090bdaee00e5c17878.png

Windows 11 komt dit najaar uit (of het nou oktober, november of december wordt is nog onduidelijk, maar verschillende kenners denken toch oktober).

De vraag is alleen of je computer Windows 11 aankan. Want Microsoft heeft behoorlijk hoge eisen gesteld aan pc's om Windows 11 te mogen draaien.

Hoe zit het allemaal? Wij zetten de zaken op een rijtje.

1. Welke pc's krijgen een upgrade naar Windows 11 via Windows Update?

Er zijn (minstens) twee tools om te checken of je pc in aanmerking komt voor een upgrade naar Windows 11:

Een nieuwe processor, UEFI Secure Boot en TPM (Trusted Platform Module) zijn de voornaamste vereisten aan je pc.

Als je computer niet aan deze hardware-eisen voldoet dan krijg je geen upgrade naar Windows 11 aangeboden via Windows Update.

2. Maar kan ik Windows 11 wel gewoon handmatig installeren op ongeschikte pc's met een ISO-bestand?

Ja, je kunt op een ongeschikt bevonden computer toch Windows 11 installeren. Met een via Microsoft gedownload ISO-bestand kun je een handmatige schone installatie van Windows 11 doen. Ook als je pc niet voldoet aan de vereisten.

 

Maar, en dit is een grote maar, Microsoft voegde daar later aan toe tegenover de website The Verge dat als je Windows 11 op een ongeschikt bevonden computer installeert je dan misschien geen (beveiligings)updates meer krijgt aangeboden via Windows Update!

 

Microsoft dreigt dus de maandelijkse updates stop te zetten voor te oude pc's waarop handmatig Windows 11 geïnstalleerd wordt. Of Microsoft dit dreigement ook daadwerkelijk gaat uitvoeren is nog de vraag, maar de softwaregigant wil het in ieder geval onaantrekkelijk (en onzeker) maken om op ongeschikte pc's Windows 11 te installeren via de workaround van een gedownload ISO-bestand.

3. Waarom blokkeert Microsoft Windows 11 eigenlijk voor oudere pc's?

Microsoft zegt zelf dat stabiliteit en veiligheid de belangrijkste redenen zijn om oudere pc's af te schrijven. UEFI Secure Boot en TPM (Trusted Platform Module) zorgen voor betere beveiliging en op moderne processors draait Windows 11 een stuk stabieler (met 52% minder crashes) volgens Microsoft.

Critici zeggen dat Microsoft de eisen vooral hoger stelt om ervoor te zorgen dat meer mensen een nieuwe computer gaan kopen om toch Windows 11 te kunnen draaien.

4. Als ik geen Windows 11 kan draaien wat dan?

Als je nu een pc hebt met Windows 10 dan krijg je in elk geval nog tot 2025 updates aangeboden. Dus je kunt nog even vooruit.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bron: The Verge
 
Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.