Ga naar inhoud

CCleaner - Handleiding


kape

Aanbevolen berichten

5a84811aa4ff7-CC_-_Button_Bureaublad.jpg

 

Download CCleaner

 

CCleaner is een handig en betrouwbaar cleaningprogramma, dat je o.m. helpt bij het opruimen van overbodige bestanden, registersleutels en restjes van downloads en nog andere toepassingen aan boord heeft. Hier beperken we ons tot het downloaden van dit programma.

Download CCleaner via Filehippo.com. Kies daar voor "Download Latest Version" en je krijgt steeds de meest actuele versie van het programma aangeboden.

 

5a84819830feb-CC_-_Download_Latest_Versi

 

Volgend bestand wordt aangeboden om te downloaden.

 

5a8481bf29796-CC_-_Downloadbestand_CC540

 

Klik op "Bestand opslaan" om dit bestand naar uw ingestelde downloadmap te versturen. Beantwoord de vraag om het bestand uit te voeren met "JA".

 

Indien de originele wizard aangeboden wordt in het Engels, kan je in de keuzelijst overschakelen naar het Nederlands.

 

5a85143cca491-CC_-_Installatiescherm.jpg

 

Klik op "Installeren" ... en dan begint het programma aan de installatie op je PC. Indien je de bijkomende installatie van AVG Antivirus Free niet wenst (indien je al een antivirusprogramma hebt is dit trouwens overbodig), klik je op "Afwijzen".

 

5f8ab7af7c9c4-ccleaner_avg.png

 

 

5a8514fd0deb1-CC_-_Installatie_Voltooid.

 

Dit scherm wordt geprojecteerd nadat de installatie voltooid is. Nu kan je er meteen mee aan de slag als je op "CCleaner uitvoeren" klikt.

 

 

GEBRUIK CCLEANER

 

Indien je gekozen hebt voor "CCleaner uitvoeren" - nà het downloaden en installeren van CCleaner - ben je nu al aan het werk. Maar je kan ook kiezen voor het opstarten van CCleaner via het icoontje op het bureaublad.

 

5a8516314b9a1-CC_-_Button_Bureaublad.jpg

 

Via de eerste button Cleaner kunnen bestanden gecontroleerd en verwijderd worden.

 

5a851658de2a0-CC_-_Button_Cleaner.jpg

 

In de middenkolom van dit scherm kan je de instellingen van je scan aanpassen voor Windows-onderdelen en andere applicaties, via één van de twee tabbladen. Door aan- of uitvinken kan je bepaalde onderdelen toevoegen of verwijderen uit het scanproces van CCleaner. Voor de "normale" computergebruiker stellen we echter voor om de standaardinstellingen van CCleaner te gebruiken en geen individuele wijzigingen aan te brengen.

 

5a8516e81ecd3-CC_-_Startpagina_Cleaner.j

 

In een eerste stap kan je analyseren welke bestanden in aanmerking komen voor verwijdering, via de button "Analyseren". Indien je de gevonden bestanden wil verwijderen, kies je later voor "Schoonmaken".

 

5a851bcc7dc88-CC_-_Analyseren.jpg

 

Het programma vraagt of je de bestanden definitief wil verwijderen van je computer. Klik op "Doorgaan" als je hiermee akkoord bent. Ben je een vertrouwde gebruiker van CCleaner, kan je dit scherm uitschakelen door een vinkje te zetten bij "Dit bericht voortaan niet meer weergeven".

 

5a85176d28178-CC_-_Vraag_permanent_verwi

 

Indien je voor "Schoonmaken" hebt gekozen, krijg je een overzicht van de verwijderde bestanden. Eén of meerdere scans kunnen nodig zijn om alle bestanden te verwijderen.

 

5a8540fb3abd9-CC_-_Resultaat_na_schoonma

 

Indien alles verwijderd is, krijg je de melding "Schoonmaak voltooid" binnen het scherm.

 

5a8517f669006-CC_-_na_volledige_schoonma

 

 

Via de tweede button Register kan je overbodige vermeldingen in het register opzoeken en verwijderen.

 

5a85181debd22-CC_-_Button_Register.jpg

 

Klik onderaan op "Scannen op fouten" en CCleaner start zijn zoektocht in het register.

 

5a8517af09e03-CC_-_Register_Scannen_naar

 

De groene evolutiebalk geeft 100 % aan indien het volledige register is doorzocht en maakt een lijst met alle registersleutels die voor verwijdering in aanmerking komen.

 

5a8517102edbb-CC_-_Resultaat_na_Scannen_

 

Klik nu op "Herstel geselecteerde fouten ..." om de fouten in het register te herstellen.

 

5a8518d2722e7-CC_-_Maken_Backup.jpg

 

Op de vraag om de verwijderde items op te slaan in een backup antwoord je best met "JA". Deze backup kan altijd teruggezet worden, mocht er toch (uitzonderlijk) iets mis lopen met de verwijdering. De backup kan je opslaan op een door jezelf bepaalde locatie op de computer.

 

5a85190bba853-CC_-_Opslaan_Backup_-_map_

 

Na de vaststelling van de backup-locatie, klik je op "Herstel alle geselecteerde fouten". De correcties worden nu uitgevoerd door het programma.

 

5a851927cb9e8-CC___herstel_alle_geselect

 

Indien alle fouten hersteld zijn, krijg je de melding "Fout Hersteld".

 

5a8519429f654-CC_-_Register_Fout_Herstel

 

Herhaal de procedure van scannen en herstellen tot er geen fouten meer gevonden worden. Via de button "Sluiten" sluit je de registercleaning.

 

 

Het programma CCleaner omvat nog twee extra onderdelen "Gereedschap" en "Opties", die echter geen rol spelen bij de opruiming van bestanden of registeringangen.

 

5a851986c4d6a-CC_-_Button_Gereedschap.jp

 

5a8519a2955d3-CC_-_Button_Opties.jpg

 

In de middenkolom van "Opties" kan je wel de instellingen naar eigen keuze aanpassen. Bij de gratis versie kan je ervoor kiezen om de optie "Bewaking" uit te schakelen. Haal daarvoor de vinkjes weg voor "Systeembewaking inschakelen" en "Actieve bewaking inschakelen".

 

5a859404e27ba-CC_-_Opties_Bewaking_Uitsc

 

De melding "Actieve bewaking uitschakelen" verschijnt. Klik daar op "JA" en sluit CCleaner.

 

5a85941b0ec90-CC_-_Actieve_bewaking_uits

 

Aangepaste versie 15.02.2018

aangepast door abbs
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • kape sloot dit topic
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.