Ga naar inhoud

Intel X25-M Postville 80GB


Duidelijk

Aanbevolen berichten

Intel X25-M Postville 80GB

1. Inleiding

De upgrade naar een Solid State Drive, SSD afgekort, word als ‘de upgrade van het moment’ omschreven. De Intel Postville SSD’s worden dan ook nog eens beschouwd als de beste SSD’s van het moment voor de gewone consument. De SSD’s van de concurrentie hebben immers een vele hogere prijs per gigabyte dan deze van Intel.

Waarom zou je een SSD steken van een paar tientallen gigabyte als je hardeschijven hebt met enkele terabyte voor hetzelfde geld? De toegangstijden van een SSD en het openen van kleine bestanden gaat vele malen sneller dan bij een gewone hardeschijf. Hierdoor is een SSD zeer geschikt voor het opstarten van Windows, het laden van gamelevels, het laden van software, en ga zo maar door.

In deze review gaan we de best verkopende SSD eens aan de tand voelen, de Intel X25-M Postville 80GB. We gaan is zien hoe snel ze daadwerkelijk is en op het einde gaan we de vergelijking aan met de Samsung Spinpoint F3 1TB welke op het moment van schrijven (27/04/2010) de best verkopende HD is.

2. Inhoud

  1. Inleiding
  2. Inhoud
  3. De verpakking en zijn inhoud
  4. Specificaties
  5. Benchmarks
  6. Vergelijking SSD met HD
  7. Conclusie

3. De verpakking en zijn inhoud

De verpakking is zeer simpel, een doosje met een schuimbescherming die de SSD bevat. Bij de SSD vinden we ook een papier met gebruiksinstructies. Ook krijgen we er een sticker bij met de tekst ‘MY SSD ROCKS’ voor de liefhebbers. Let op: Dit is de OEM versie. Bij de ‘gewone’ retail versie zit er ook nog een 2’5” naar 3,5” bracket bij. Als je de OEM versie koopt en deze in een desktop wilt installeren zul je nog een 2,5" naar 3,5" bracket moeten bij kopen. Deze zijn in de gespecialiseerde shops te vinden.

X25-M%20verpakking.jpgX25-M%20inhoud.jpg

4. Specificaties

  • Type schijf: SSD
  • Type SSD: Multi-level cell
  • Opgegeven capaciteit: 80GB
  • Rotatiesnelheid: n.v.t.
  • Cache: 32MB
  • Afmeting: 2,5”
  • Interface: Serial ATA 300
  • Voedingsconnector: SATA
  • Leessnelheid: 250 MB/s
  • Schrijfsnelheid: 70 MB/s
  • Prijs per gigabyte (azerty 27/04/2010): €2,48

Bron: Intel.com + Azerty.nl

5. Benchmarks

benchmarks zijn ook eens uitgevoerd op een sata600 poort maar deze gaf geen merkbaar verschil met de gewone sata300 poort.

HDTune Benchmark:

Wat ons direct opvalt is dat we de gegeven leessnelheid van 250MB/s niet halen. We blijven steken op een 230 MB/s. Deze hebben we echter wel mooi constant met slechts een paar veranderingen. De veranderingen tot 16gB wijten we aan de temperatuur die nog niet optimaal was.

Als we dan naar de schrijfsnelheden zien, zien we direct dat we losjes over de opgegeven 70 MB/s gaan. We halen een gemiddelde van 82,7 MB/s. Dat is een dikke 12 MB/s meer dan de bedrijfsspecificaties. We zien wel dat er meer plotse verspringingen zijn in de schrijfsnelheid maar ze blijft wel grotendeels constant.

De toegangstijden zijn het paradepaardje van een SSD en dat zien we hier ook direct. De leestest is 5 keer uitgevoerd en gaf ook 5 keer 0,0 ms aan. Daaruit kunnen we enkel besluiten dat die onder de 0,05 ms zat en dat deze naar beneden werd afgerond. De toegangstijd is dus zeker te verwaarlozen voor het lezen. De toegangstijd voor het schrijven zitten we maar net iets hoger. Een kleine 0,1 ms. Deze waarde is dan ook weer zo goed als te verwaarlozen.

X25-M%20HDTune%20Benchmark.png

HDTune Random Acces Time:

Hier zien we waar een SSD in uitblinkt, de toegangstijden van de zeer kleine bestanden zijn heel klein. Zo klein zelfs dat we geen verschil zien tussen het lezen en schrijven van 512B en 4KB bestanden. Als we naar de grote bestanden van 1MB zien, dan zien we een leessnelheid van meer dan 247 MB/s. Hier zien we waarom Intel een leessnelheid van 250 MB/s opgeeft. Deze is dus de max. en word gehaald bij grote bestanden.

Wat ook opvalt is de schrijfsnelheid van 64KB bestanden. We halen hier een snelheid van bijna 97 MB/s. Als we dan nog eens terug denken aan de opgegeven snelheid van 70 MB/s, dan gaan we daar toch ver over met een goede 27MB/s meer.

De Random bestanden geeft een algemeen beeld en hier zien we dat we gemiddeld een leessnelheid van 245 MB/s en een schrijfsnelheid van 85 MB/s halen.

X25-M%20HDTune%20RA.png

HDTune Extra tests:

Hier kunnen we niet naast het immense getal van meer dan 24000 IOPS kijken bij het zoeken. Een I/O word zo snel uitgevoerd dat de SSD nog niet eens de kans krijgt om op snelheid te komen. Als we echter naar grotere bestanden zoeken zien we wel dat het aantal IOPS daalt en we zelfs een tijd van 16,5ms bij het lezen en 48,1ms bij het schrijven halen.

Wat we ook zien dat heel typerend is voor een SSD is dat de locatie op een SSD waar we iets willen lezen of schrijven helemaal geen invloed heeft op de prestaties. Zo halen we 3 keer de waarde 3667 IOPS bij het lezen.

X25-M%20HDTune%20ET.png

PCmark vantage:

Dit is de benchmark die het beste reallife applicaties simuleert en is daarmee ook de meest representatieve.

Benchmark werd uitvoerd met het volgende systeem:

Intel i7 860 (Standaard clock + Scythe Mugen 2 rev.B)

Asus P7P55D-E

4GB Kingston Valueram 1066MHz

ATI Radeon HD5850

Coolermaster M620

Een gigantische score van 39463 punten. Dit is echt wel een score om U tegen te zeggen. De laagste snelheid die we halen is bij videobewerking met 143 MB/s. Als we dan weer naar het importeren van foto’s kijken zien we dat we een gemiddelde snelheid van 235 MB/s halen. Het opstarten van Vista zou dan gebeuren met 235 MB/s. We kunnen hier wel zeggen dat we hier enorm hoge scores halen.

X25-M%20PCMark%20Vantage.png

Costum benchmarks:

Benchmark werd uitvoerd met het volgende systeem:

Intel i7 860 (Standaard clock + Scythe Mugen 2 rev.B)

Asus P7P55D-E

4GB Kingston Valueram 1066MHz

ATI Radeon HD5850

Coolermaster M620

Metingen warden uitgevoerd met een simpele stopwatch

Om nog beter weer te geven hoe goed de SSD presteert in hedendaagse applicaties hebben we de tijd gemeten van hoelang het duurt voor dat Windows 7 en Photoshop CS4 opgestart zijn.

Voor Windows 7 kwamen we een tijd uit van 29 seconden. Dit is echter een trage tijd als we naar andere hun starttijd zien. Dit is te wijten aan de oude firmware. Als deze eenmaal geüpgrade is, ergens na het weekend, zal ik deze score nog eens nameten en indien nodig veranderen.

Voor Photoshop CS4 kwamen we een tijd van 3,47 seconden uit.

Alle Benchmarks in een tabel.(592x2009)

6. Vergelijking SSD met HD

Voor de HD hebben we de Samsung Spinpoint F3 1TB versie gekozen omdat deze de best verkopende HD van het moment is (met reden, zie onze review).

Bij de HDTune benchmark zien we dat de SSD duidelijk vele sneller is met het lezen (twee keer zo snel) maar wel moet onderdoen op het gebied van schrijven. De Toegangstijden van de SSD liggen dan weer vele malen lager dan die van de HD. Dit heeft dan als gevolg dat, ondanks de hogere schrijfsnelheid van de HD, de SSD kleinere bestanden sneller schrijft dan de HD.

Als we dan naar de PCmark Vantage scores zien, zien we dat de SSD duidelijk beter scoort. De Algemene score ligt zelfs meer dan 9 keer (!!) hoger. De snelheid die de SSD haalt bij het opstarten van Vista is zelf 11,6 keer hoger(!!). De SSD verpulverd de HD hier.

Dit merken we dan ook in het opstarten van Windows 7 en Photoshop CS4.

We kunnen dus stellen dat een SSD vele malen sneller is dan een HD. Enkel op het gebied van massa opslag ligt een HD meer voor de hand. Dit ook door de enorm hoge kost per gigabyte van een SSD.

X25-M%20Vergelijkingstabel.png

Volledige Tabel.(747x2011)

7. Conclusie

We kunnen deze SSD zeker aanraden voor zij die dat beetje extra van hun PC willen. Met een gemiddelde snelheid van 230 MB/s en een toegangstijd van 0,1 ms merk je bijna niet dat programma’s moeten laden of dat bestanden gezocht moeten worden. Het schrijven is echter aan de lage kant als we naar andere SSD’s kijken. Maar aangezien men meestal een SSD als bootschijf gebruikt en windows maar zeer zelden installeert kunnen we daar toch over kijken. Schrijven zal immers weinig gebeuren, lezen daarin tegen wel en daar blinkt deze SSD dus in uit.

Als we deze SSD aanraden moeten we er wel direct bij zeggen dat je zeker een hardeschijf moet hebben voor opslag. 80 GB is de dag van vandaag niet veel en zal ook zeer snel vol komen te zitten als men niet oplet.

Met de combinatie van deze SSD als bootschijf en een hardeschijf voor opslag heeft u een zeer snel systeem in handen.

Auteur: Thomas Hendrickx aka Duidelijk

Datum: 27/04/2010

aangepast door Duidelijk
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Reacties 51
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Geplaatste afbeeldingen

Ik merk op dat de OCZ ssd's een hogere snelheid halen. Enig idee of dit in kwaliteit gelijkaardig of beter is dan de Intel x25-M ? Er zijn ook heel wat series bij OCZ en is niet simpel om te kiezen, welke serie de beste is :-)

Link naar reactie
Delen op andere sites

je moet goed kijken welke controller er gebruikt is

Indilinx IDX110M00-FC "Barefoot", Intel PC29AS21AA0, JMicron JMF612, Toshiba T6UG1XBG, Samsung S3C29RBB01-YK40, Marvell 88SS8014-BHP2, of SandForce SF-1200/1500.

dit zijn de populairste

Link naar reactie
Delen op andere sites

OCZ heeft vooral een grotere schrijfsnelheid. De grotere leessnelheid is niet zoveel meer. Maar aangezien de meeste een SSD gebruiken als bootschijf is de schrijfsnelheid niet echt een struikelblok, je gaat je software immers niet elke week opnieuw installeren.

Maar zoals Yannick zegt: De controller is het allerbelangrijkste. Momenteel is de sandforce serie de beste. Enkel die can Crucial (heb geen tijd om het op te zoeken welke het weer was) is nog een stuk beter. Die van Crucial heeft immers SATA600 nodig om zijn volledige snelheid te benutten.

De controller is ook de belangrijkste factor voor de toegangstijd, wat toch het grootste voordeel is aan een SSD tov een HD.

Voor controllers raad ik momenteel de JMicron ten zeerste af...

Nog een puntje voor intel is dat ze de beste prijs/gigabyte geven doordat ze zelf de controller + geheugen chips maken waardoor ze de prijs kunnen drukken.

Maar als je echt wilt weten hoe SSD's zich in praktijk zullen verhouden kun je het best kijken naar hun PCmark Vantage score. Die score geeft het beste weer hoe SSD's zich tov elkaar verhouden. Je moet wel oppassen dat je scores vergelijkt waarbij hetzelfde systeem is gebruikt. Anders kloppen ze niet.

De beste op dit moment, gemeten door HWI, is de OCZ Vertex 2 100 GB. Die kost wel ongeveer een €3,40/GB.

excuses voor de vele puntjes, ik heb gewoon getypt wat er direct in me opkwam :P

Link naar reactie
Delen op andere sites

en natuurlijk heb je ook nog het verschillende geheugen, het trim commando en nog een ton aan andere dingen.

natuurlijk zijn er nog meer leuke soorten SSD's OCZ heeft bijvoorbeel dook de colossus, met een capaciteit tot 1TB (wel gruwelijk duur)

En er zijn natuurlijk ook PCI-e 16 uitvoeringen van SSD's die nog vele malen sneller en vele malen onbetaalbaarder zijn

Link naar reactie
Delen op andere sites


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.