Ga naar inhoud

Grote Fancontroller Review


Duidelijk

Aanbevolen berichten

Grote Fancontroller Review

Inleiding

Een fancontroller is in essentie een stukje hardware dat je vooraan in een 5,25" of 3,5" bay steekt, naar gelang de grote, om vanuit daar de fans te besturen. Zo kan je makkelijk de snelheid van de fans aanpassen. Als je een film bekijkt of rustig naar muziek luistert, kun je de fans op een lage snelheid zetten waardoor het geluid van de fans het geluid van de film of muziek niet te hard beïnvloeden. Als je daarna gaat gamen of gaat overclocken kun je ze op maximum snelheid zetten voor maximale koeling. Natuurlijk heeft je moederbord een paar fancontroller punten waarmee je ze vanuit BIOS of via software kunt besturen. Daar zijn er meestal slechts een paar van en ze zijn meestal een pak onhandiger dan ze via een fancontroller te besturen.

Naast het besturen van de fans hebben veel fancontrollers de dag van vandaag ook temperatuursensoren. Zo kun je, door temperatuursensoren op je hardware te plaatsen, de temperatuur op die punten bekijken. Dit is enorm handig om zo de snelheid van de fans af te stellen op de temperatuur. Bij het overclocken kun je zo ook zien dat je niet te ver gaat.

Naast het instellen van de snelheid van de fans en het bekijken van de temperaturen zijn er ook fancontrollers die wat extra 'gadgets' hebben.

In deze review gaan we vooral het gebruiksgemak bespreken. Ondanks dat het niet veel meer is dan de snelheid van de fans aanpassen en wat temperaturen kunnen bekijken, merken we toch dat er verschillen zijn. Vooral in de bediening zullen zien we dat er verschillen zijn.

De producten werden getest met behulp van 5 Scythe Gentle typhoons 1850rpm en 3 Coolermaster A12025-12CB-3BN-F1

Inhoudstabel

Inleiding

Inhoudstabel

Nesteq FanMax

Nesteq MaxZero

Scythe Kaze Master Pro 5,25"

Zalman ZM-MFC1

Zalman ZM-MFC1 Plus

Zalman ZM-MFC1 Combo

Zalman ZM-MFC3

Conclusie

Nesteq FanMax

Bij de FanMax valt direct op dat we tot 8 fans kunnen aansluiten. Dit hoge aantal is het meeste van heel de review samen met de MaxZero. De acht fans worden in 2 groepen opgedeeld, in twee groepen van vier. Elke groep heeft een powerknop waardoor we een groep kunnen aan- of uitschakelen. Dit geeft echter al weer dat we de fans niet afzonderlijk kunnen uitschakelen. De draaiknoppen om de snelheid van de fans te bepalen geeft de mogelijkheid om tussen een minimum en maximum stand te kiezen en alles daar tussen. Voor de rest is het een simpele fancontroller die zich enkel op de aanpassen van de snelheid rich. Dat zien we ook aan het uiterlijk. Een zeer simpel zwart of zilver plastic met daar de draaiknoppen op en wat wit of zwarte markeringen. Deze fancontroller leent zich met zijn gemiddelde prijs van 27 euro goed voor zwaar gekoelde behuizingen. We zien ook de optie om dit op waterkoeling te gebruiken. De opdeling in groepen kunnen we makkelijk vertalen in radiatoren of pull/push. Ideaal dus voor zij die gewoon de snelheid willen bepalen.

N1C.JPG

Nesteq MaxZero

De MaxZero heeft ook plek voor 8 fans maar deze zijn anders ingedeeld dan bij de FanMax. De fans worden eigenlijk per 2 aangesloten. Fan 1 en Fan 5 hebben elk wel een eigen scherm met hun snelheid maar de snelheid is voor beide (procentueel) hetzelfde. Zo is er voor beide fans dezelfde spanning (de snelheid word bepaald door de spanning te veranderen 6-12V). Hierdoor hebben we eigenlijk 4 groepen van 2 fans. De snelheid van de fans word ook bepaald door te kiezen tussen 4 verschillende standen: F1, F2, F3 en F4. Bij F1 zijn de fans gewoon uitgeschakeld, bij F2 draaien ze op een minimum snelheid, F3 is dan weer een snelheid tussen het minimum en het maximum en als laatste is F4 het maximum. Er worden ook 4 temperatuursensoren mee geleverd. Deze hebben ook een directe impact op de snelheid van de fans. Je kan de controller zo instellen dat deze automatisch de snelheid van 2 fans aanpast als de temperatuur ergens overschreden word. Met gemiddelde prijs van 28 euro is deze controller zeer goed geprijsd. De functie om de snelheid van de fan af te stellen op de temperatuur is een zeer mooie functie. Echter voelt het wel als een gemiste kans aan dat je niet gewoon 8 aparte fans hebt. Dit is maar een detail maar het zou de controller praktischer maken.

N2C.JPG

Scythe Kaze Master Pro 5,25"

De Kaze Master Pro laat met zijn naam al weten dat het de opvolger is van de gewone Kaze Master. We zien dat ook terug in het design. De controller heeft dezelfde glanzende afwerking en de draaiknoppen zijn ook hetzelfde. Enkel hebben we nu plek voor 6 fans en 6 temperatuursensoren. We krijgen op het scherm wel maar 2 fansnelheden en 2 temperaturen te zien. Met de draaiknoppen aan de zijkant kunnen we kiezen welke fan/temperatuur we willen zien. Wat heel praktisch is aan deze controller is dat we de fans kunnen uitschakelen door simpelweg de draaiknop helemaal naar minimum te draaien. Dit is enorm praktisch en logisch. Daarnaast krijgen we ook 8 temperatuursensoren mee. Dit wil zeggen dat we 2 sensoren als reserve meekrijgen wat zeer handig is aangezien ze zeer makkelijk zouden stuk gaan. Tijdens deze review zijn er geen problemen geweest maar de oude Kaze Master kreeg veel het verwijt dat de sensoren makkelijk kapot gingen. Er zit in de controller ook een alarmfunctie ingewerkt. Als een fan niet meer zou werken dan gaat er een alarm af. Het geluid van dat alarm valt zeer makkelijk uit te schakelen aan de achterkant d.m.v. een jumper. In het geheel is dit een eenvoudige controller die toch enorm veel mogelijkheden weet te combineren en dat voor een gemiddelde prijs van 35 euro.

SDC.JPG

Zalman ZM-MFC1

De ZM-MFC1 is al een zeer oud product, de eerste prijsvermelding op tweakers was al in februari 2003. Dit zien we dan ook terug aan de controller zelf. Zo is het uiterlijk al opvallend anders dan de rest. Deze heeft nog een blauw plastic doorzichtig plaatje als uiterlijk. Maar vooral de mogelijkheden zijn al wel een beetje oud. Er zijn wel 4 draaiknoppen aanwezig met een 3-pin aansluiting maar ook 2 schakelaars met drie standen waarbij we de fans nog op ouderwetse manier moeten aansluiten. Je moet daar de + en - kabel aansluiten met schroeven. De schakelaar heeft wel als voordeel dat je de fan kunt uitschakelen. De andere 2 standen zijn dan een minimum stand en een maximum stand. Boven de 4 draaiknoppen bevinden zich blauwe LED's die gaan pulseren naar gelang de snelheid van de fans. Dit is een manier om zeer snel te zien hoe snel de fans draaien. Persoonlijk vond ik dit eerder irritant omdat het veel te hard opvalt. De 2 schakelaars hebben ook blauwe LED's maar deze staan uit of aan (minder sterk bij minimum stand en op zijn sterkst bij maximum). Dit product is, ondanks zijn leeftijd, nog steeds verkrijgbaar voor een gemiddelde prijs van 24 euro. Persoonlijk raad ik aan om dit product links te laten liggen. De ZM-MFC1 Plus van Zalman is voor een kleine meerprijs moderner met zijn aansluitingen.

Z1C.JPG

Zalman ZM-MFC1 Plus

De ZM-MFC1 Plus laat al weten dat het een soort aangepaste ZM-MFC1 is. Op het eerste zicht lijkt het product niet op de ZM-MFC1. Hier hebben we een soort van geborsteld aluminium uiterlijk (het is plastic maar het lijkt er op) en we hebben 6 draaiknoppen. Boven die draaiknoppen bevinden zich LED's die van kleur veranderen naar gelang de snelheid. Bij een lage stand zijn ze blauw, mid zijn ze paars en op hoge stand zijn ze rood. De schakelaars laten wel niet toe dat de fans uitgeschakeld kunnen worden. Ze laten wel heel goed toe om alle snelheden tussen minimum en maximum te kiezen. Voor de rest is er niets speciaals aan dit product, het is een heel simpele controller voor 6 fans. Ideaal voor zij die een zeer basis product willen. Met zijn gemiddelde prijs van 28 euro is het ook zeer goed geprijsd.

Z2C.JPG

Zalman ZM-MFC1 Combo

De ZM-MFC1 Combo is nog een variant op de ZM-MFC1 waarbij ze naast 4 draaiknoppen voor gewone fans, ook nog een plek is voor een PWM fan. De PWM fan kunnen we in 4 standen instellen: MIN, MID, MAX en MANUAL. Op MIN gaat de fan zo traag mogelijk blijven draaien zonder de temperatuur van de CPU te hoog te laten worden. Bij MID gaat ze wat meer marge nemen en op MAX gaat ze een lage temperatuur proberen te benaderen. Daarnaast hebben we MANUAL waarbij we de PWM laten functioneren zoals een gewone fan. We hebben bij de 4 gewone fans en de PWM in MANUAL ook nog LED die van kleur verandert op dezelfde wijze als de ZM-MFC1 Plus. Deze controller is iets duurder dan de Plus met zijn gemiddelde prijs van 34 euro.

Z3C.JPG

Zalman ZM-MFC3

De ZM-MFC3 is het paradepaardje van Zalman op het gebied van fancontrollers. Naast het instellen van de snelheid van fans hebben we ook een timer die de tijd meet hoelang de pc al aan staat. We hebben ook een vermogen meter die we tussen de voeding en het stopcontact plaatsen die het vermogen meet dat de pc verbruikt. Voor de vermogen meter moeten we wel een PCI bracket opofferen maar dat is bij de meeste systemen wel geen probleem. Bij de fans hebben we naast 3 3-pin aansluitingen ook een PWM aansluiting. De snelheid van deze fans kunnen worden verandert door de grote knop in te drukken, de fan te selecteren en dan door het draaien aan die knop de snelheid te veranderen. De verandering in de snelheid word pas effectief eenmaal je de snelheid ook geselecteerd hebt. Dit heeft als nadeel dat, als je een verkeerde snelheid gekozen hebt, je terug door heel het proces door moet gaan. Doordat je de snelheid van de fans krijgt te zien op een scherm is dit na verloop van tijd opgelost doordat je de gewenste snelheid al in cijfers zal weten maar dit zou toch simpeler kunnen. Als je tijdens de selectie en het draaien al direct een impact had kon je gewoon naar de fan luisteren om de gewenste snelheidheid/temperatuur te krijgen. Ook hier kunnen we de fan niet uitschakelen wat blijkbaar meer regel dan uitzondering is bij de fancontrollers. We krijgen ook 4 temperatuursensoren meegeleverd die we met behulp van thermische plakband kunnen plaatsen waar we willen. We krijgen bij een hoge temperatuur of een fan die slecht functioneert ook een alarm te horen. Dit is dus een fancontroller met een hoog gadget gehalte en dat zien we dan ook terug in de prijs. Met een gemiddelde prijs van 51 euro is dit ook de duurste uit heel de test.

Z4C.JPG

Conclusie

Op het vlak van fancontrollers is er wel voor iedereen wat wils. Je hebt er basis modelletjes en ook weer met een hoog gadget gehalte. Echter springen er wel 3 direct in het oog. De Nesteq FanMax is met zijn plaats voor 8 fans de aanrader voor zij die gewoon veel fans willen aansluiten. De mogelijkheid om een segment uit te schakelen kan ook zeer handig zijn. De Scythe Kaze Master Pro 5,25" is dan weer de winnaar op het gebied van simpel maar doordacht gebruik. Door een slim gebruik van een OFF functionaliteit en 6 temperaturen heb je alles wat je nodig zou hebben. De Zalman ZM-MFC3 is dan weer de winnaar in het 'gadget' segment. Niet alleen heb je een fancontroller, maar je ziet ook nog eens hoelang je pc al aan staat en hoeveel vermogen je op het moment verbruikt. Het scherm is ook hier weer zeer zichtbaar.

Hier nog een korte overzichtstabel:

FCT.jpg

Auteur: Thomas Hendrickx aka Duidelijk

Datum: 30/06/2010

Extra afbeeldingen (1600x1200):

Nesteq FanMax: Doos, Inhoud, Controller.

Nesteq MaxZero: Doos, Inhoud, Controller.

Scythe Kaze Master Pro 5,25": Doos, Controller.

Zalman ZM-MFC1: Doos, Inhoud, Controller.

Zalman ZM-MFC1 Plus: Doos, Inhoud, Controller.

Zalman ZM-MFC1 Combo: Doos, Inhoud, Controller.

Zalman ZM-MFC3: Doos, Inhoud, Controller.

aangepast door Duidelijk
Spelling + tabel toegevoegd
Link naar reactie
Delen op andere sites

Jaja... geeft tot op de watt weer wat er de voeding in gaat. Ik zelf vind het niet echt iets waar ik geld voor zou geven, maar ik kan geloven dat er zijn die dat wel zouden willen.

Is wel een leuk product maar de scythe kaze master pro is toch mijn fav :P

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.