Ga naar inhoud

PC start niet meer op


Clararthur
 Delen

Aanbevolen berichten

Even uitleggen wat er al gebeurd is:

- het is al een tijdje dat pc slecht opstart. Voedingsspanning opzetten en een kwartiertje wachten vooraleer pc op te starten: dat lukte dan wel

- nu start hij helemaal niet meer op

- eerste idee: de voeding is stuk

- nieuwe (reeds even gebruikte) voeding meegebracht van 't werk en gemonteerd: NOk, ventilator op voeding draait niet, ventilator op moederbord draait eventjes.

- voedingen (oude + nieuwe) getest met enkel de cd-speler eraan: NOK, cd-speler gaat niet open.

Wil dit zeggen dat mijn 2 voedingen kapot zijn?? Dan durf ik er alweer geen nieuwe insteken (kost wel wat om direct naar de vaantjes te helpen).

Wat kan ik nog testen?

Link naar reactie
Delen op andere sites
Even een ander vraagje. Als het goed is, zit er een fan op je processor. Als je de voedingskabel even lostrekt, terug aansluit en de computer probeert op te starten, gaat deze fan dan draaien? En blijft hij draaien?

Als deze fan niet gaat draaien, denk ik dat er inderdaad een voedingsprobleem is. Je zou dit met een paperclip kunnen testen, maar dan mag je geen angst hebben van hardware. Volg dan exact de volgende stappen:

1. Verwijder de voedingskabel

2. Bouw voorzichtig (!) de voeding uit en leg de rest van de computer even aan de kant. Zorg er wel voor dat deze niet kan vallen of iets dergelijks.

3. maak de voeding van buiten goed schoon en probeer met een kwastje de ventilator ook zo schoon mogelijk te houden. Houdt daarna de mond van een stofzuiger (die aan staat, natuurlijk) iets voor de ventilator van de voeding.

Als de fan gaat draaien, weet je dat deze niet beschadigd is. Hou de stofzuiger ingeveer een halve minut daar om te zorgen dat je het ergste stof uit de voeding hebt gezogen.

4. sluit de voedingskabel aan op het stopcontact en de voeding. Zorg er wel voor dat je geaard werkt, dus ook met een kabel en stopcontact met aarding! Je werkblad moet ook volledig droog en vochtvrij zijn, en zo leeg mogelijk van andere zaken. Een mooie methode is een houten plank op het aanrecht, daar zijn de contactdozen immers geaard.

5. Dit is het gevaarlijkste/lastigste. op de breedste aansluiting van de voeding (die voor je moederbord), heb je meerdere kleuren kabeltjes. Aan een kant vindt je bijna in het midden de enige groene. Deze moet je hebben. Pak een metalen paperclip en buig deze zo om dat je hem kunt gebruiken om deze groene aansluiting met een van de zwarte kort te sluiten. NIET MET EEN ANDERE KLEUR!!! ALLEEN GROEN-ZWART.

6. Als het goed is, gaat de fan nu draaien. Laat de papaerclip even zitten voor een halve minuut. Verwijder hem daarna en probeer het nog eens. Maak je geen zorgen, de stroom die hier doorheen loopt, is 0,5 V en van zo'n laag ampirage dat dit niet eens door je huid heen kan komen. Er is geen kans op electrocutie of wat dan ook als je alleen deze aansluitingen gebruikt. Sluit je de verkeerde kleuren kort, heb je kans op een uitgebrande voeding en/of een opdonder omdat dat wel een flinke stroom oplevert.

7. Als je dit hebt gedaan, vermeldt hier dan even wat er gebeurt is. Voor de zekerheid kun je beter de voeding weer even terugbouwen in de computer. Vergeet hierbij niet de 12V-aansluiting! Dit is een kleine aansluiting met 4 stekertjes, 2 gele en 2 zwarte kabels.

Mocht je geen groen kabeltje zien, ga dan niet verder, dit is zeer gevaarlijk!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...