Ga naar inhoud

CPU Fan Draait Niet...


Karma

Aanbevolen berichten

Sommige moederborden detecteren een defecte of ontbrekende fan, maar je hebt een werkende fan aangesloten en dat hielp niet. Dus ik vrees dat het probleem inderdaad je CPU zal zijn, aangezien je originele fan stuk is en de CPU dus waarschijnlijk te warm is geworden

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Reacties 35
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Ik ga er maar vanuit dat de cpu of moederbord de oorzaak is, dus heb geen nieuwe fan gekocht. Ik denk zelf ook dat de cpu kapot is.

Kan je zelf uitsluiten of het de cpu of het moederbord is? Om de pc naar de pcshop te brengen wordt best een duur geintje. Ze vragen hier alleen om te kijken al 65,- euro. Dat bedrag investeer ik liever in een nieuwe CPU, moederbord of pc.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mocht je wat avontuurlijk aangelegd zijn, zou ik het volgende eens proberen om te kijken wat je voeding doen:

Als je geen vertrouwen hebt in je eigen kunnen, bang zijn voor stroom of denken dat je hier niet technisch genoeg voor bent, probeer het dan in het geheel niet! Als je het fout doet, kan het zeer gevaarlijk zijn. Doe precies wat hieronder staat, en het risico is zeer miniem.

1. koppel de gehele computer af, en bouw de voeding uit;

2. sluit de voeding aan op een geaard stopcontact (dus geheel buiten de kast, zonder enige aansluiting in de kast);

3. pak een metalen paperclip en buig deze tot een U-vorm waarbij de beide pootjes ongeveer een halve centimer uit elkaar zitten;

4. zoek op de brede witte stekker (met 20/24 aansluitingen) het groene kabeltje (is er maar één (1) van). Zijn er meer groene kabels, dan houdt deze truc op voor nu;

5. gebruik de paperclip om het groene kabelte kort te sluiten met een zwart kabeltje. Wees maar gerust, je kunt niet geëlectrocuteerd worden! De spanning op deze aansluiting is zo laag dat het niet eens door de huid heen kan komen. Hooguit voel je een lichte tinteling, maar dan alleen als je een dunne huid hebt;

6. Als de fan van de voeding nu gaat draaien, kun je ervan uit gaan dat de voeding in orde is, en het probleem in je moederbord of je aanknop van je computer zit. Gaat de ventilator niet draaien, is de voeding niet goed. Breng deze dan maar terug naar de winkel en vraag om een nieuwe (zou onder de garantie moeten vallen).

Als de voeding goed heeft gereageerd, kun je hem terug bouwen en ga je op zoek naar de aansluiting van de powerbutton. Iedere goede PC (hobby) zaak kan je helpen aan een nieuwe aan/uit schakelaar, en anders kun je de knop van een deurbel gebruiken om deze mee te vervangen. Maar dat is wat geavanceerder knutselwerk. Een simpele test kan met de kast open op de volgende manier:

1. Zorg dat alles in en buiten de computerkast goed is aangesloten en dat je goed toegang hebt tot het moederbord. Alleen de voedingskabel laat je nog even los;

2. zoek de aansluiting van de power-button en haal alleen deze los;

3. sluit nu de voedingskabel aan;

4. Met een schroevendraaier of een ander lang, puntig metalen object (heel er grote spijker) zorg je dat de twee pinnetjes waar de powerbutton op verbonden zat, kortgesloten worden. Dit hoeft maar heel erg kort. Ook in dit geval hoef je je geen zorgen te maken over electrocutie, ook hier is de spanning zo laag dat deze amper door een dunne huid heen kan komen;

5. Als het goed is, gaat de computer nu aan en kun je aan het werk.

Als dit dus niet goed werkt, kan het zijn dat je schroevendraaier geen stroom geleid, maar die kans is heel klein. Hij is immers van metaal! Dan kunnen we ervan uitgaan dat er een beschadiging op het moederbord zit en kan je deze beter even door een specialist (bijvoorbeeld van een winkel) laten controleren. Werkt dit wel goed, kun je proberen de powerbutton van je kast te vervangen.

Die brandlucht kan nooit goed zijn, maar het kan zijn dat er alleen wat stof is verbrand. Zorg er dus altijd voor dat er zoveel mogelijk stof uit je computer verwijderd is. Bij de voeding zou je de mond van een (werkende) stofzuiger even op de ventilator kunnen zetten. Kun je meteen even kijken of die fan nog wel draaien kan.

Een geinige tip voor mensen die niets van electro weten: Alle electronische apparaten werken op rook. Als de rook eruit is, zal hij nooit meer iets doen! (ok is een geintje, maar je kunt het wel als vuistregel gebruiken).

Met vriendelijke groet,

Gemmeke

Link naar reactie
Delen op andere sites

Goh, lijkt mij wel interessant om de voeding eens op deze manier te testen. Weer iets geleerd. Maar ik weet al dat de voeding goed is. Daar ligt het niet aan. Ik heb de voeding in een andere pc getest en daar werkte hij prima. Dat is het dus niet.

Aan de aan/uit knop kan het wel liggen, dus dat ga ik straks nog even proberen.

Iig bedankt voor de tips!

Ik laat nog wel weten hoe dit afloopt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

De pc reageert hetzelfde op de schroevendraaier als op de aan/uitknop. Hij gaat aan, maar meteen ook weer uit, tenzij ik de schroevendraaier erop of de aan/uitknop ingedrukt houdt. Het ligt daar dus niet aan. Helaas... Nogmaals bedankt voor het meedenken.

Ik denk dat er echt niks anders opzit dan ermee naar de pcshop. *zucht*

Link naar reactie
Delen op andere sites

De 65 € kosten noemen we hier bestekkosten ... . Bij een aankoop of reparatie wordt dat bedrag normaal verrekend.

Met een beetje "geluk" zit het probleem op het moederbord, dat is gewoonlijk goedkoper dan een CPU. Het kan tegenwoordig wel soms een probleem zijn om een moederbord te vinden waar de andere onderdelen (ook en vooral je CPU) op passen.

Veel hangt ervan af hoe oud de PC is en in hoeverre hij nog beantwoord aan je behoeften.

Voor een nieuwe desktop betaal je toch algauw min 600 €. Je kan misschien bij een assemblage shop een deal maken dat een gedeelte van de bestaande hardware wordt gerecupereerd (DVD, harddisk, etc). Maar met de huidige hardaware prijzen zijn het vooral de werkuren die de grote kost zijn.

Ik denk wel dat als je het moederbord én de CPU moet vervangen, het echt niet meer de centen waard zal zijn.

Denk er in elk geval aan dat je persoonlijke data op één of andere manier zullen overgezet moeten worden!

Succes,

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik overweeg erg sterk om een nieuw moederbord incl. cpu aan te schaffen, ongeacht welke van de twee kapot is. Ik kijk later wel een keer wat ik er nog mee wil doen. Hij is niet heel oud, een jaartje of 3, maar het is volgens mij duurder om hem te laten repareren. (Moederbord: Fujitsu D2151-A1 en Processor: Intel Pentium Dual Core E2180)

In dit "kapotte" syteem zit niet echt veel hardware wat over moet, 300 watt voeding, een standaard dvd-speler, een harde schijf (sata) en 2 gb RAM, maar de harde schijf (data is al geback-upt) en RAM modules kunnen er in een andere kast in, dus ik hoef niet echt rekening te houden met de hardware. En ik ben deze keer van plan om de boel zelf in elkaar te zetten, dus de kosten van werkuren zijn er niet.

Nu is het dus zoeken naar een moederbord en CPU. Ik heb al wat rondgeneust, maar zie door de bomen het bos niet meer. Er zijn zoveel keuzes, maar hoe meer ik erover lees hoe wijzer ik word. En jullie zijn er ook nog voor advies, dus het komt vast helemaal goed. ;-)

Zou het trouwens zin hebben om de processor schoon te maken en te voorzien van nieuwe koelpasta? Of kan het daar niet aan liggen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nieuwe koelpasta kan nooit geen kwaad, maar ik denk dat je je de moeite kunt besparen.

Al zou het aan de koeler of koelpasta liggen hoort je pc nog op te starten als ie koud is en zou hij even later moeten afslaan.

Zelf denk ik dat je moederbord het begeven heeft, een processor stuk komt eigenlijk zelden voor.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een moederbord is goedkoper dan een CPU, dus je kan misschien eerst een ander moederbord kopen waar je huidige CPU op past als je tenminste daar nog mee verder wil/kan ... . Maar je kan ook kiezen om over te stappen op een I3 of I5. als je toch aan het bouwen gaat is dat misschien een optie ... .

Succes in ieder geval

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.