Ga naar inhoud

pxe fout


Tim Joosten
 Delen

Aanbevolen berichten

Allereerst even een paar vragen:

1. Wat voor type, model harde schijf gaat het hier om? Je hebt hem uitgebouwd, dus zou je het label goed moeten kunnen lezen. Voorbeeld: Seagate Momentus 7200.4 500GB (STM9500840SA).

2. Als je hem aansluit, wat hoor je dan? Hoor je tikken, kliks, begint de schijf te draaien?

3. Aangesloten in de andere computer (waarschijnlijk dus via S-ATA), zit het systeem dan wel of niet de schijf als hardware? Ik bedoel dan niet of hij de schijf correct herkend, of dat hij de partities ziet, maar puur of hij ziet dat er een extra schijf is aangesloten? Kijk hiervoor in de BIOS (of op het bootscherm tijdens het opstarten).

Als het een Seagate Momentus 7200.3 of 7200.4 is en je hoort hem normaal opspinnen, heb je kans op een bekende firmwarefout. Deze kun je thuis niet oplossen, daarvoor is een directe connectie met de firmware van de schijf nodig. Je, die heeft een computer wel, maar een gewone computer kan niets veranderen in de firmware en dat is dan wel nodig.

Mocht je (in plaats van of naast het opspinnen van de schijf) klikken, tikken, ratelgeluiden of krasgeluiden horen, dan zal de schijf intern gecontroleerd moeten worden. Probeer dit niet thuis, hiervoor is een cleanroom vereist. Alleen de schijf thuis openen en na 5 seconden sluiten, is al dodelijk voor de schijf. Normale omgevingslucht is hiervoor te vuil.

Enkel en alleen als de computer waar je de defecte schijf op aangesloten hebt, deze hem ook goed herkend (controleer dit in de BIOS!), heb je een kans om het thuis op te lossen. Anders wordt het een zaak van contact opnemen met een dataherstel bedrijf. Dan wordt de afweging of de kosten opwegen tegen de baten een beslissing die u zelf moet nemen.

Met de huidige informatie kan ik echter niet meer advies geven. Mijn tip zou in ieder geval zijn om de schijf voor een gratis analyse naar een dataherstel bedrijf te sturen, dan kunt u daarna nog altijd bepalen of het voor u de moeite waard is. Een 'gemene truc' is om hen eerst te laten proberen een volledig herstel uit te voeren en pas aan de hand van het eindresultaat te bepalen of u het genoemde bedrag overheeft voor de terug gevonden gegevens.

Link naar reactie
Delen op andere sites

 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.