Ga naar inhoud

[OPGELOST] AVG update verwijderd system32


Aanbevolen berichten

AVG waarschuwt voor een kritiek probleem in de definitiebestanden van zijn gelijknamige virusscanner. Door de fout wordt user32.dll uit de Windowsmap gehaald, waarna een Windows-systeem niet meer kan opstarten.

1226318662.pngDe gewraakte virusupdate werd zondag aangeboden. De scanner, waarvan ook een gratis versie bestaat, haalt de updates automatisch binnen. Door de fout merkt AVG het systeembestand user32.dll in alle Windows-versies aan als gevaarlijk en verplaatst deze van de systeemmap naar de 'veilige' quarantaine-folder. Hierdoor kunnen Windows-systemen na een reboot niet meer opstarten en worden gebruikers op een bluescreen getrakteerd.

Jonathan Flietstra, hoofd van AVG Nederland, laat aan Tweakers.net weten dat het verkeerde virusdefinitiebestand op de updateserver inmiddels is vervangen door een correct exemplaar. Toch staat de de telefoon bij de supportafdeling inmiddels roodgloeiend, en ook op GoT duiken meldingen op. Het probleem is op te lossen door te booten met de installatie-cd van Windows en vervolgens voor systeemherstel te kiezen. Hierdoor wordt het user32.dll-bestand weer teruggezet. Een gebruiker in het supportforum laat echter weten dat het systeem ook hersteld kan worden door voor opstarten in de veilige modus te kiezen, in AVG user32.dll uit quarantaine te halen om tenslotte AVG te verwijderen. Mogelijk worden ook gebruikers van de virusscanner NOD32 door de fout getroffen, omdat deze firma de virusdefinities afneemt van dezelfde bron.

bron: tweakers.net

Link naar reactie
Delen op andere sites

Antivirusbedrijf AVG verwacht de komende dagen een fors aantal schadeclaims naar aanleiding van de zondag aangeboden foute update, waarbij het bestand user32.dll uit de Windows-map werd verwijderd.

AVG Nederland kreeg naar aanleiding van de blunder maandag en dinsdag circa driehonderd telefoontjes per uur te verwerken van mensen die door de foute update hun computer niet meer konden starten, schrijft het Nederlands Dagblad. Maandagavond had de Nederlandse distributeur bovendien nog zevenhonderd e-mails liggen die het nog niet had kunnen beantwoorden. Het probleem werd veroorzaakt door een fout in AVG's virusdefinitie, die het bestand user32.dll als gevaarlijk aanmerkte en deze in quarantaine zette. De misser werd zondagavond laat ontdekt en vervolgens hersteld.

AVG Nederland zou nog geen schadeclaims binnen hebben gekregen maar verwacht er de komende dagen een groot aantal te ontvangen. Van zowel mensen die hun werk niet hebben kunnen doen doordat hun pc het niet deed, als personen die externe bedrijven in moesten schakelen om het euvel op te lossen verwacht AVG claims. Digiprofs, een netwerk van supportleveranciers, stelt dat er de afgelopen twee dagen circa tweehonderd specialisten zoet zijn geweest met het weer aan de praat helpen van computers. AVG Nederland zal ontvangen schadeclaims doorsturen naar het hoofdkantoor in Tsjechië.

Het user32.dll-probleem is op te lossen door de pc te booten met een Windows-installatieschijfje en het bestand via systeemherstel terug te zetten. Ook kan de computer in veel gevallen in veilige modus worden geboot, waarop AVG kan worden gestart en user32.dll weer uit quarantaine kan worden gehaald.

bron: tweakers.net

Link naar reactie
Delen op andere sites

En voor de NOD32 gebruikers is er geen probleem:

NOD32 niet getroffen door AVG-fout

Beveiligingssoftware gebruikt dezelfde motor, maar blijft buiten schot

Pieterjan Van Leemputten

12 november 2008

Bron: ZDNet

Gebruikers van beveiligingssoftware NOD32 zijn niet kwetsbaar voor de ernstige fout die afgelopen weekend bij AVG plaatsvond. Er heerst flink wat verwarring bij deze mensen omdat het programma dezelfde virusmotor gebruikt als de scanner van AVG. Het bedrijf benadrukt nu dat zijn klanten niets is overkomen.

De verwarring ontstond op een aantal fora waarop werd gediscussieerd over het AVG-probleem. Dat zorgde ervoor dat een cruciaal Windows-bestand (user32.dll) als virus werd gemarkeerd.

Ook de websites van VTM en Tweakers redeneerden niet geheel onterecht dat gebruikers van de beveiligingssoftware van NOD32 hetzelfde risico lopen. Maar dat wordt nu ontkracht op een hulppagina en in een persbericht van het bedrijf.

“Op Tweakers.net wordt ten onrechte gesuggereerd dat NOD32-gebruikers mogelijk dezelfde problemen ervaren als getroffen AVG-gebruikers. Deze bewering is niet correct”, klinkt het op de hulpsite.

De verklaring is dat AVG en NOD32 verschillende technieken gebruiken. Hierdoor blijven de gebruikers van laatstgenoemde gevrijwaard van de fout die duizenden computers platlegde.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat doe je dan het beste om te voorkomen? Avg verwijderen en een ander gratis anti-virus programma downloaden maar de welke dan?

Het is de eerste keer dat ze een dergelijke fout laten gebeuren, dus ik zou nog niet direct naar een ander alternatief switchen. Iedereen maakt wel eens een foutje, als het bij deze eenmalige blunder blijft dan kan ik daar nog best mee leven. Als ze echter af en toe dergelijke toestanden uithalen dan is dat natuurlijk iets anders.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is de eerste keer dat ze een dergelijke fout laten gebeuren, dus ik zou nog niet direct naar een ander alternatief switchen. Iedereen maakt wel eens een foutje, als het bij deze eenmalige blunder blijft dan kan ik daar nog best mee leven. Als ze echter af en toe dergelijke toestanden uithalen dan is dat natuurlijk iets anders.

Gigabyte zet ook een corrupt BIOS op de markt waardoor er veel moederborden 'kapot' zijn.

Dit is al wel even geleden, maar daarom is Gigabyte nog niet slecht.

Maar inderdaad ze moeten het niet nog eens proberen.

En veranderen van Virusscanner lijkt mij ook niet nodig.

Was het trouwens met alle versies van AVG, betalend , gratis etc?

Kan het precies nergens vinden...

Link naar reactie
Delen op andere sites

AVG Technologies, de firma achter de gelijknamige virusscanner, heeft een compensatieregeling aangekondigd voor gebruikers die hun Windows-systemen plat zagen gaan na een foutieve update.

1222776861.pngBetalende gebruikers die met versie 7.5 of 8.0 van de AVG-virusscanner in de problemen zijn gekomen, krijgen een gratis licentieverlenging van een jaar. Ook mensen die AVG Free Edition draaien en door de per abuis verwijderde user32.dll hun systeem niet meer zagen opstarten, krijgen een licentie van een jaar voor AVG 8.0. De licenties geven recht op ondersteuning door AVG Technologies. Getroffen gebruikers zullen volgens AVG in de week van 24 november krijgen uitgelegd hoe de licentie kan worden geactiveerd.

In de nasleep van de updateproblemen laat Jonathan Flietstra van AVG Nederland aan Tweakers.net weten dat het bedrijf de afgelopen dagen naar schatting twintig- tot dertigduizend telefoontjes heeft moeten verwerken. Verder heeft het bedrijf een veertigtal schadeclaims ontvangen: "Deze lopen uiteen van eenvoudige rekeningen tot uitgebreide kostenoverzichten die door advocaten zijn opgesteld. Wij sturen deze door naar de juridische afdeling van AVG in Tsjechië om deze correct af te laten handelen," aldus Flietstra.

AVG laat verder weten alles in het werk te zullen stellen om soortgelijke problemen in de toekomst te voorkomen. Flietstra laat weten dat door een nog onbekende reden user32.dll niet op de white list stond, waardoor de virusscanner het systeembestand als een trojan aanmerkte en deze verwijderde. Hierdoor wilden Windows XP SP2-systemen niet meer opstarten. Overigens zouden volgens Flietstra alleen de Nederlandse en de Portugese Windows-versies door de problemen zijn getroffen; de taalinstellingen van AVG zouden verder geen rol spelen. Inmiddels heeft het bedrijf naast instructies om het probleem te verhelpen, ook een tweetal fixes uitgebracht.

bron: tweakers.net

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.