Ga naar inhoud

Externe harde schijf doet raar


scythe

Aanbevolen berichten

Hallo

Mijn externe harde schijf (Toshiba, 1TB) doet sinds enige tijd behoorlijk raar.

Vooraan zit een LED-lampje dat twee (eigenlijk drie) kleuren kan aannemen: rood en blauw.

Rood = geen toegang (bvb net na het aansluiten op de pc, als hij opstart.)

Blauw = OK

Blauw en rood samen = bezig (schrijven/lezen.)

Als de externe HDD al ingeschakeld is, en ik start daarna mijn pc op, dan gebeurt het dat het laden van Windows voor een minuut stopt. De voorkant van mijn externe harde schijf licht blauwrood op. Ik hoor dan de schrijf-/leesarm niet bewegen, dus hij staat volgens mij "zomaar" op 'bezig' en onderbreekt het laden van Windows.

Plots licht dan het frontpaneel weer blauw op (OK) en wordt Windows zonder enig probleem verder geladen.

Andere keren gebeurt dit niet, ligt mijn externe harde schijf al aan en start Windows "vloeiend" op, blijft mijn externe HDD op blauw.

Soms ben ik bezig met taken die totaal los staan van mijn externe harde schijf (vb. random surfen op het internet) en plots is het net alsof die harde schijf gegevens aan het wegschrijven is: hij schiet in actie (ik hoor hem draaien en de schrijfarm bewegen) en het LED'je licht weer blauwrood op.

Soms gebeurt het ook dat ik enkele bestanden zonder probleem lees/verplaats/schrijf op die externe harde schijf, en dat, als ik dat een minuut later nog eens wil doen, het LED-lampje weer blauwrood oplicht, de harde schijf het contact met de pc verliest, en ik dus even geen toegang krijg tot de schijf.

Dit is zeer vervelend bij het verplaatsen van grote bestanden (software, films, iso-images,...), want het gebeurt ook vaak TIJDENS een schrijfopdracht (halve film gekopieerd, blauwrode LED, "schijf/bestand niet gevonden"-error, opnieuw beginnen.)

Nu, daar kan ik nog mee leven, maar het is natuurlijk wel behoorlijk vervelend. Doordat de harde schijf dus zo z'n eigen leventje begon te leiden dacht ik aan een virus ofzo (nochtans, Avast doet goed zijn best en ik let op met wat ik download.)

Maar scannen / defragmenteren / whatever lukt niet want net als bij het schrijven of lezen van grote bestanden verliest hij na enkele minuutjes het contact met de computer (LED licht blauwrood op) om na nog een minuutje weer gewoon op blauw te staan (ondertussen hebben de antivirusprogramma's en defragmentatietoestanden de boel al opgegeven en moet ik opnieuw beginnen.)

Garantie is geen optie, want het zegel is verbroken (heb hem nochtans niet zelf opgengemaakt, waarschijnlijk gewoon een "teer" zegeltje dat tijdens het vervoeren ervan ooit is gebroken) en ik wil er ook niet al te veel geld aan verspillen.

Enige ideeën? Ligt het aan de hardware zelf? (Stofje, misschien? Halfkapotte schrijf-arm?) Of kan het toch iets virus-achtigs zijn? Alle tips zijn welkom! :argh:

ps. Waarom heb ik toch altijd het "Heb-ik-echt-zo-veel-getypt"-gevoel bij het nalezen van mijn posts? :P Mijn excuses... ;)

Link naar reactie
Delen op andere sites

ps. Waarom heb ik toch altijd het "Heb-ik-echt-zo-veel-getypt"-gevoel bij het nalezen van mijn posts? :P Mijn excuses... ;)

misschien omdat het wel een flink stukje tekst is haha. maar geeft niets. zo is het tenminste duidelijk.

in eerste instantie denk ik er hier aan dat er iets niet goed is met een aansluiting, ofwel in de pc, of in de externe harde schijf.

heb je de schijf wel eens op een andere pc uitgeprobeerd?

geeft het hier dan ook dezefde problemen?

ik zou sowieso eens in je bios kijken of er tussen bootopties staat ingesteld of booten van usb is toegestaan.. anders dit eens uitzetten.

je zou ook een keer je hele externe hardeschijf leeg kunnen halen en kunnen formatteren.. dan is deze tenminste helemaal schoon en weet je precies wat je er op zet!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor de tips, Yannick.

Je zei niks over hardware, denk je dat een kapotte schrijfarm of stofje op de schijf uit te sluiten valt? *fingers crossed*

Ik heb het inderdaad al getest op andere pc's, met hetzelfde resultaat.

Mijn vriendin heeft dezelfde externe harde schijf (ook Toshiba 1TB, samen gekocht) en daarmee heb ik het probleem niet. :s

Bootvolgorde heb ik nog niet nagekeken, maar dat kan volgens mij het probleem niet zijn, doordat hij ook raar doet tijdens schrijfopdrachten (als Windows al volledig geboot is) en omdat een volle minuut het booten onderbreken echt wel lang is, nietwaar?

Schijf leeghalen en formatteren, daar had ik ook al aan gedacht, maar het probleem daarbij is dat ik al aan een serieuze hoeveelheid data zit, en dat mijn andere externe harde schijf (300GB) + mijn interne harde schijven samen niet zo veel capaciteit hebben. Ik zou dus een deel hier en een deel daar en een deel op de externe HDD van m'n vriendin moeten zetten en dat neemt wel wat tijd in beslag. Vandaar dat ik hoopte op andere tips die het probleem misschien zouden kunnen verhelpen zonder de beslommeringen. :biggrin:

Ik wacht nog even op andere reacties. :)

By the way: 'k heb gisterenavond Windows schijfcontrole (nog maar eens) opgestart en nu zit hij toch al aan een tachtigtal procent. Blijkbaar werd het contact met de pc nu eens niet onderbroken. Ik hoop dat het scannen nu eens volledig zal voltooid worden en dat ik bruikbaar resultaat zal hebben als ik deze namiddag terug thuis kom. Wie weet kan ik daarna een succesvolle virusscan en spywarescan uitvoeren.

EDIT: Ai ai ai, ik merk nu pas dat de schijfcontrole ook "hangt" bij die 80%. Lichtje staat op blauw, maar ik zie mijn drive niet meer onder Deze Computer. Is dus weer het contact met de pc verloren. :(

En nog een vraagje: voor zover ik weet is er geen software die lees-/schrijfopdrachten van een harde schijf kan loggen (zo van "op dit tijdstip werd dit bestand aangepast of weggeschreven, op dit tijdstip werd dit bestand gelezen" enz.) Is er iemand die wel iets weet waarmee ik een dergelijk logbestand zou kunnen laten genereren? Zo zou ik al meteen kunnen zien of al dan niet malware is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

sorry voor het nu korte antwoord, maar heb maar even pauze ^^

misschien toch maar eens open maken en zo direct aan de pc hangen en kijken wat deze dan doet.

het kan ook een defecte usb poort(of firewire) zijn die de boel verziekt... ik heb dit zelf ook gehad.. de usb poort van mijn externe hdd was gewoon naar de knoppe en verloord daardoor steeds contact.

ik denk zelf niet dat de schijfkop kapot is.. dan zou hij veel meer lawaai maken tijdens alle acties en ook tikkende geluiden maken...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast magnum2006

hallo scythe

ik heb precies dezelfde problemen met mijn hd

alleen mijn pc herkent de hd niet meer

maar de rest is precies hetzelfde

graag hoor ik ook graag een oplossing

groet esther

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het kan zeker niet aan de USB-poort of kabel liggen want het is hetzelfde met een andere kabel en op een andere pc.

Ik wil hem nog niet openmaken omdat ik weet dat harde schijven extreem gevoelig zijn voor stofjes enzo. Voor ik hem openmaak zou ik hem dan nog liever eerst leegmaken en formatteren. Maar dat zou dus niet voor meteen zijn.

Esther, mocht je een oplossing vinden, laat het dan a.u.b. weten. ;) Ik zoek ook nog verder. Is het trouwens ook een Toshiba harde schijf?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als je de behuizing van een externe harde schijf open maakt, vind je daar meestal een gewone harde schijf in zoals ze normaal in een computer gestopt wordt. Wees gerust: om tot de schijf (het gevoelige draaiende schijfje) te raken, moet je er heel wat meer uit slopen.

Doe gewoon de behuizing van de schijf open, en dan haal je het binnenwerk er uit.

Normaal gezien heb je nu een harde schijf in handen met een SATA of IDE aansluiting (klein stekkertje of groot stekkertje met een stuk of 40 pinnen). Bouw deze in in een computer, en doe dan eens schijfcontrole.

Als hij dan prima werkt, ligt het aan de behuizing (usb controller voeding...) enz die in de behuizing van de harde schijf ingewerkt is.

Zo'n behuizing kun je dan appart kopen (kost zo'n 20 euro), je bouwt de schijf er in en klaar!

Hier zie je een foto van wat er meestal in de behuizing van een externe harde schijf zit. De grote brede kabel is de data-aansluiting, het stekkertje met de 4 draden (rood, zwart, zwart, geel) is de voeding. De harde schijf zoals ze normaal in een computer zit, is er al uitgehaald op de foto.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ah, ik wist niet dat het in een 'dubbele' behuizing zat, thanks.

Als ik nog eens mijn pc opengooi om het stof er uit te blazen zal ik hem eens inbouwen. Helaas heb hier ik in de volgende weken geen tijd voor; maar ik laat iets weten als het zo ver is. :)

Bedankt voor de tips, allemaal! :santaclaus:

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.