Ga naar inhoud

C groter maken ten koste van D


jantjeschelling
 Delen

Aanbevolen berichten


Hoewel ik daar zelf andere tools voor gebruik zie ik dat dit in win 10 wel erg gemakkelijk moet gaan (al heb ik daar dus helemaal geen ervaring mee):
Maak in elk geval een backup van je data en eventueel je gehele c:-schijf. Zonder goede image van je gehele c:-schijf zou ik er zelf niet aan beginnen. Computers (zeker met Windows) zijn onvoorspelbaar en voor je het weet ben je alles kwijt of kun je niet meer opstarten. Dit kun je met diverse gratis programma's doen. Zelf gebruik ik hiervoor "Macrium reflect free". Vergeet niet vanuit dit programma een opstartbare usb stick aan te maken want als je een image terug moet zetten moet je vanaf die usb stick op kunnen starten.

 

Maar als je door wilt gaan:
Je hebt schijfbeheer al gevonden: klik met de rechtermuisbutton op D: en kies "volume verkleinen" Let goed op welke getallen er staan. Maak eventueel een screenshot en bewaar die op een extern medium  zodat je geen fouten maakt met het juist invullen van de nieuwe getallen en bij een eventuele crash die gegevens nog hebt.
Daarna moet je misschien opnieuw opstarten. Doe dat ik elk geval om te controleren of alles goed is gegaan.

Als je tevreden bent kun je ten overvloede nog in de verkenner controleren of je volume idd met 75 MB is toegenomen.

Daarna ga je naar C: en kiest "volume vergroten" en doorloopt weer de hele procedure.

Ik blijf benadrukken dat je een goede back-up moet maken. Ik wil niet op mijn geweten hebben dat je vannacht niet kunt slapen omdat je alles kwijt bent;)

aangepast door Veng
Link naar reactie
Delen op andere sites


Op zich geen probleem. Installeer het gratis EaseUS Partition Master free (http://www.partition-tool.com/)

Daarmee gaat het prima. Gebruik ik ook altijd.

Ziet er wat ingewikkelder uit omdat er meer mogelijkheden zijn en bij mij wat meer partities "unallocated" omdat het om een SSD gaat.
Je kiest eerst je drive en vervolgens je eerste wijziging in "Resize/Move partition".

In de bovenste balk van het getoonde venster kun je zien wat je doet door de loper te schuiven. Onder "unallocated space" kun je zien hoeveel ruimte je aan het creëren bent. Die wijziging zet hij vervolgens klaar onder "pending operations". Je kunt de tweede wijziging er direct achter zetten, maar gezien je nog weinig ervaring met dit soort tools hebt zou ik ze per stuk doen. Links boven kun je die dan terugdraaien of uit laten voeren (apply).

Ik heb nog nooit problemen met dit soort tools gehad maar behaalde resultaten uit het verleden...... Dus blijf eerst back-uppen.

Soms moet er veel data verplaatst worden, dus zo'n operatie kan wel 'n kwartier of half uur duren. Al naar gelang de hoeveelheid natuurlijk. Dit proces (zeker waar de c:-partitie bij betrokken is) absoluut niet verstoren want dan kun je een probleem hebben. (als het om een laptop gaat dus aan de power supply met volle accu. Groter maken zal wel weinig tijd kosten want dan hoeft hij immers niets te verplaatsen.

aangepast door Veng
Link naar reactie
Delen op andere sites

Nog een aanvulling: ik sluit niet uit dat je die herstelpartitie met "move" eerst tegen D: aan moet "schuiven" om op die manier ruimte te maken voor C:. Mss is dat de reden dat het onder Windows niet lukte.

aangepast door Veng
Link naar reactie
Delen op andere sites


Denk ook nog eens aan Macrium Reflect free voor het maken van een image voor je begint.

Het is toch aan te bevelen periodiek een image aan te maken. Ik doe dat elke drie dagen.

Dat heeft bij mij al veel problemen opgelost.

aangepast door Veng
Link naar reactie
Delen op andere sites

 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...