Ga naar inhoud

Muisdriver in W10 opnieuw installeren


Aanbevolen berichten

Bij het installeren van een nieuw USB device is (stomme fout van mijzelf) de muisdriver in mijn W10 PC overschreven met als gevolg dat een optische muis niet meer als zodanig wordt herkend (en dus niet functioneert). Gelukkig wordt mijn trackball nog wel herkend en functioneert normaal. De optical muisdriver lijkt bij installatie van Windows standaard te worden geïnstalleerd, lukt mij niet om deze opnieuw te instaleren. Is herinstallatie van W10 noodzakelijk of kan dit langs andere weg hersteld worden?

Link naar reactie
Delen op andere sites

3 uren geleden, GeertMFL zei:

Bij het installeren van een nieuw USB device

Om welk device (apparaat) gaat het hier? In de context van je verhaal zou ik denken dat het om een muis gaat, maar waarom spreek je dan over een "device"?

 

3 uren geleden, GeertMFL zei:

De optical muisdriver lijkt bij installatie van Windows standaard te worden geïnstalleerd,

Inderdaad. Maar waar leid je uit af dat je geen gewone optische muis meer kunt installeren?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik had moeilijkheden bij het aansluiten van een module voor metingen in het vhf/uhf radio gebied op mijn pc. Die module is gebaseerd op de RTL USB stick die voor tv ontvangst wordt gebruikt. Hiervoor moest een driver worden geïnstalleerd dmv Zadig (driver installatie software).

Daarbij is de driver voor optische muis abusievelijk vervangen door een andere.

Ik heb geprobeerd vanuit het W10 systeem menu de optische muis te verwijderen, opnieuw op te starten en de muis in te pluggen. W10 herkent de muis wel, maar deze functioneert niet. Ook een andere muis geprobeerd zonder resultaat.

Neem aan dat de juiste driver niet meer beschikbaar is. Deze zou mogelijk via Zadig opnieuw geïnstalleerd kunnen worden maar hoe kom ik aan het juiste driver bestand?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Eerste stap.

 

  • Verwijder die RTL USB stick.
  • Keer terug naar een systeemherstelpunt van een datum vlak vóór dat je die  RTL USB stick geïnstalleerd hebt. Weet je hoe je dat moet doen? Zo niet, laat het even weten.

 

De tweede stap komt er aan zodra die eerste met succes voltooid is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor de reactie Droske. Helaas blijken er geen herstelpunten te zijn. Met de oudere versies van Windows was ik vertrouwd omdat de installatie zelf werd uitgevoerd. Bij de aanschaf van de nieuwe PC, 3 jaar geleden, was Windows 10 (waar ik nog niet veel ervaring mee had) al voorgeïnstalleerd, naar nu blijkt zonder actieve backup voor herstelpunten. Was even balen, ik heb dit inmiddels geactiveerd voor de toekomst. De mogelijkheid die systeemherstel mij wel biedt is een schone (nieuwe) installatie van W10 maar dit betekent dat aanvullend reeds geïnstalleerde software verwijderd wordt. Probleem, omdat een hernieuwde installatie alleen gedurende het eerste jaar (zonder kosten) mogelijk was. 

Enige mogelijkheid die mij rest lijkt me handmatige herplaatsing van de originele muisdriver, alleen hoe en waar is de driver te downloaden?

Het ontbreken van de optische muis faciliteit is vooralsnog geen probleem, maar bij uitvallen van de trackball is het wel een welkome vervanger....

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben niet vertrouwd met die Zadig driver software. daarom heb ik de volgende handleiding eens geraadpleegd: http://www.wijkamp.com/sdr/files/001-w10_rtl-usb-820t_zadig.pdf

Daaruit blijkt dat je de driver TL 2838 UHIDI die door Windows 10 werd gekozen voor je RTL-USB-stick moest vervangen door de Zadig driver.

Nu is mijn vraag, heb je daarbij de verkeerde driver ter vervanging aangeduid?

 

1 uur terug, GeertMFL zei:

Enige mogelijkheid die mij rest lijkt me handmatige herplaatsing van de originele muisdriver, alleen hoe en waar is de driver te downloaden?

Windows 10 heeft een pak meer drivers achter de hand dan de vorige versies van Windows. Normaal gezien heeft je Windows 10 die dus gewoon bij de hand, tenzij je over een niet alledaagse muis beschikt. Geef eens het merk en modelnummer van die muis.

Ik vermoed echter dat er bij de installatie van de Zadig driver één en ander is fout gelopen en dat Windows daardoor met een driver conflict zit.

Denk niet te snel aan een nieuwe installatie van Windows, dat zou echt niet verstandig zijn.

 

Doe eens het volgende:

  • Maak een systeemherstelpunt aan.
  • Ontkoppel ALLE USB apparaten, dus zeker ook die RTL-USB-stick. Noteer vooraf even welke USB-poort je voor ieder van je apparaten gebruikt
  • Verwijder de Zadig driver.
  • Verwijder alle USB-controllers in apparaatbeheer en laat Windows ze opnieuw installeren. Dat doe je zo:

                 Klik met de rechter muisknop op de Startknop start van uw Windows 10 computer.

                 Klik in het menu op Apparaatbeheer.

                       usb controllers apparaatbeheer

              De USB controllers vind u onderaan. Klik op het pijlpuntje (1) of dubbelklik op de USB-controllers (Universal Serial Bus-controllers) om de controllers uit te vouwen.

              Klik achtereenvolgens met rechter muisknop op alle controllers en kies "Apparaat verwijderen".

              Herstart nu de computer en geef hem een aantal minuten de tijd (is afhankelijk van de snelheid van je pc) om terug orde op zaken te stellen.

             Sluit nu alleen nog maar je USB-muis aan. Als alles goed is zal Windows via een pop-up in de rechter benedenhoek van je beeldscherm duidelijk maken dat het apparaat gevonden is.  

             Windows zou nu de driver voor de muis automatisch moeten installeren.

 

Wat is het resultaat?

 

 

 

 

 

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

De muis is een Medion model AGM-946P. Het probleem met de RTL stick speelde al enkele maanden geleden. Deze werd bij inpluggen door Windows geïdentificeerd als 'unknown device' ik ben toen onterecht ervan uitgegaan dat dit werd veroorzaakt door het ontbreken van de driver en heb de bestaande driver vervangen door de Zadig driver. Na lang zoeken bleek de fout in de RTL dongle zelf te schuilen (open soldeerverbinding). Installatie verliep daarna probleemloos, maar de optische muis kreeg ik niet meer aan de gang.

Ik ga de tips die je hebt gegeven uitproberen, Top!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb een herstelpunt gemaakt en de aangegeven stappen uitgevoerd. Met een Logitech optische muis werkt het nu prima, maar de originele Medion muis niet. Vreemd is wel dat die Medion muis het wel doet op een oude W9 PC. Voor mij verder geen probleem, heel hartelijk bedankt voor uw hulp Droske!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is inderdaad vreemd dat die Medion muis op uw pc niet werkt. Gaat het om een draadloze muis of eentje met "een staart"?

 

11 uren geleden, GeertMFL zei:

Vreemd is wel dat die Medion muis het wel doet op een oude W9 PC.

Windows 9 bestaat niet. Het moet een typefoutje zijn (?)

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.