Ga naar inhoud

Haal alles uit Verkenner-tabbladen in Windows 11.


Calvus
 Delen

Aanbevolen berichten

Haal alles uit Verkenner-tabbladen in Windows 11.

image.png.6cbdd6dbe35fc44c2c93d4f2780027b3.png

 

Verkenner krijgt met de nieuwe update van Windows 11, versie 22H2, een grote wijziging. Het is vanaf dat moment eindelijk mogelijk om tabbladen te gebruiken.

Hiermee werk je in Verkenner vrijwel net zoals je gewend bent van je internetbrowser.

We laten je zien hoe dit werkt.

 

Windows 11 wordt constant verbeterd. Een van de nieuwe functies die aan de laatste versie wordt toegevoegd, zijn tabbladen in de Windows Verkenner.

Nu kun je – net als in je browser – tegelijkertijd werken in meerdere vensters binnen één enkel programma.

Hoe dat precies werkt laten we je in deze basiscursus zien.

 

Windows-versie 22H2

Tabbladen in Verkenner zijn een onderdeel van de in oktober 2022 verschenen 22H2-update.

Deze update werd overigens niet helemaal zonder problemen gelanceerd, want na enkele dagen werd de update al weer ingetrokken door Microsoft.

Er waren prestatieproblemen bij gamers en sommige stuurprogramma’s werden niet goed geüpdatet, wat resulteerde in blue screens of death.

 

Tegen de tijd dat je dit leest, zouden de problemen grotendeels opgelost moeten zijn.

Ben je benieuwd naar de tabbladfunctie, dan installeer je de 22H2-update via Windows Update.

 

Nieuwe startlocatie

Na de installatie van de update wordt de computer een aantal keer opnieuw opgestart en dat kan een paar minuten in beslag nemen. Is de update klaar, dan open je natuurlijk snel Verkenner om te zien wat er nieuw is.

Het eerste dat opvalt, is dat het startscherm van Verkenner is veranderd.

Normaliter opent Verkenner de locatie Deze pc, maar in de nieuwe update is er een nieuwe locatie bijgekomen: Thuis.

 

Aan de rechterzijde zie je vervolgens de snelkoppelingen naar onder meer het bureaublad, de downloadmap en de mappen met documenten en afbeeldingen.

Die pictogrammen vallen nu onder Snelle toegang, terwijl dit gewoon Mappen werd genoemd in de vorige versie van Windows 11.

OneDrive is nu ook een prominenter onderdeel geworden: deze wordt in het linkerdeel van de Verkenner direct onder Thuis geplaatst.

 

image.png.aea25b40353355b0c1c3eca73f0ef8a6.png

Het startscherm van Verkenner is gewijzigd en opent nu standaard een overzicht genaamd "Thuis".

Startlocatie aanpassen

Opvallend is wel dat het weergeven van de items langer lijkt te duren dan in de oude situatie.

Verkenner laat in de adresbalk eerst een bewegende groene balk zien, zoals je die ook kent als je zoekt naar bestanden.

Het is niet geheel duidelijk waarom de weergave even op zich laat wachten, maar we vermoeden dat hier een bepaalde zoekfunctie wordt geactiveerd die kijkt of er nieuwe wijzigen zijn doorgevoerd.

 

Ben je niet blij met het nieuwe thuisscherm, dan kun je de startlocatie van Verkenner aanpassen: klik in de balk bovenin op de drie puntjes en kies je voor Opties.

Bij de optie Verkenner openen in kun je deze aanpassen. Je hebt de keuze uit drie opties: Home, Deze pc en OneDrive.

Kies je voor Deze pc, dan opent Verkenner in de schijfweergave.

Kies je voor de optie OneDrive, dan toont Verkenner de inhoud van je persoonlijke OneDrive.

 

image.png.e743486cd289f1a162c2d15be123dcf1.png

Hier pas je de startlocatie van Verkenner aan.

Uiterlijke veranderingen

Het venster van de Verkenner zelf heeft door de komst van de tabbladen een iets afwijkende vormgeving gekregen.

Waar de hoeken van het venster in de vorige Windows 11-versie nog rond waren, is dat bij de nieuwe Verkenner rechthoeking.

Hierdoor vallen de rondingen van de tabbladen iets beter op.

Meerdere tabbladen openen

Net zoals je dat kent van je browser open je een nieuw tabblad eenvoudig door op het plusteken naast het eerste tabblad te klikken. Een nieuw tabblad opent zich naast de bestaande.

Het nieuwe tabblad opent overigens altijd op de locatie die is opgegeven bij Verkenner openen in in het instellingenscherm van Verkenner.

Heb je daar bijvoorbeeld Thuis ingesteld als standaardlocatie, dan is dat ook de locatie voor ieder nieuw te openen tabblad, inclusief de groene zoekbalk die eerst in beeld komt.

 

Je kunt naast het klikken op het plusteken ook een toetscombinatie gebruiken om een nieuwe tabblad te openen: Ctrl+T. Dat is overigens dezelfde toetscombinatie die ook werkt in alle internetbrowsers.

Bladeren door tabbladen

Wil je in Verkenner tussen de verschillende tabbladen schakelen, net zoals je dat doet in een webbrowser?

Gebruik dan de toetscombinatie Ctrl+Tab, of Ctrl+Cijfer om snel een tabblad te openen, bijvoorbeeld Ctrl+3.

Hierbij begint de telling bij het eerste, meest linker tabblad. Je kunt de tabbladen ook van zijn locatie binnen het Verkenner-venster verplaatsen.

 

Daarvoor klik je met links op de tab van het venster dat je wilt verplaatsen en sleep je deze naar de gewenste plek.

Wat helaas niet kan, is het slepen van een tab buiten het Verkenner-venster, om zo een nieuw los venster van Verkenner te openen. Bij een webbrowser kan dat wél.

 

image.png.aad9444993503e8e1b6102489fc263f1.png

Met de toetscombinatie Ctrl+Cijfer spring je snel naar het gewenste tabblad springen. Het eerste tabblad in het venster is altijd nummer 1.

 

Het werken met tabbladen in Verkenner werkt niet altijd even handig of logisch. In tegenstelling tot je webbrowser kun je een geopend tabblad in Verkenner niet toevoegen aan een favorietenlijst.

Ook is het niet mogelijk om per te openen tabblad aan te geven in welke locatie deze moet openen: de nieuwe tab wordt altijd geopend in de locatie die je bij de opties van Verkenner hebt opgegeven.

Ook kun je tabbladen in een enkel Verkenner-venster niet naast elkaar plaatsen of tabbladen loskoppelen, waardoor je bijvoorbeeld niet even snel bestanden heen en weer kunt kopiëren.

Het verslepen van een enkel bestand of een selectie bestanden naar een ander tabblad kan wel, maar dan moet je de bestanden naar het bovenste tabje slepen en even wachten tot dat tabblad wordt geopend.

Daarna sleep je het naar de gewenste map.

Privacyinstellingen

In Verkenner zijn de privacyinstellingen ook wat gewijzigd.

In de vorige versie van Windows 11 kon je onder de optie Privacy bij Mapopties aangeven dat alleen recent gebruikte mappen of bestanden bij Snelle toegang mogen worden weergegeven.

In de nieuwe versie is de benaming Snelle toegang zelf weggehaald (het heet nu Recent), maar kun je het verbergen van recent gebruikte mappen en bestanden gelukkig nog steeds uitschakelen.

 

Ze worden dan niet meer op het thuisscherm weergegeven.

Ook is er een nieuwe optie bijgekomen: Bestanden van Office.com weergeven.

Hiermee kun je bestanden waarmee je vanuit de cloud via OneDrive werkt, apart laten weergeven of juist verbergen.

 

image.png.a9547a15a4df85153309824d3e607640.png

Met de gewijzigde privacyopties kun je nu ook OneDrive-bestanden weergeven of juist verbergen in het overzicht van recente bestanden en mappen. Links de oude instellingen, rechts de nieuwe.

 

In de basis is Verkenner natuurlijk een prima onderdeel van Windows om eenvoudig aan bestandsbeheer te doen. Maar er zijn ook veel alternatieve tools beschikbaar, die voor jou misschien beter zijn.

Een daarvan is FreeCommander. Dat programma werkt ook al een tijdje met tabbladen, maar biedt daarbij nog wat extra handige opties.

Zo kun je een zogeheten ‘split screen’ weergeven, waarbij je tabbladen naast elkaar zet, en het makkelijker is om bestanden heen en weer te verplaatsen of kopiëren.


Ook kun je eerder gesloten tabbladen snel openen en is het mogelijk om locaties toe te voegen aan een favorietenlijst.

Verder heeft FreeCommander uitgebreide filters, zodat je makkelijker gewenste bestanden kunt weergeven. FreeCommander is gratis en download je vanaf www.freecommander.com.

 

Slim geheugenbeheer

Een voordeel van meerdere tabs in Verkenner is dat het minder geheugen in beslag neemt.

Als je normaliter meerdere Verkenner-vensters open hebt staan, dan neemt iedere instantie van Verkenner een eigen stukje geheugen in beslag.

 

Heb je tien vensters open, dan verbruik je meer geheugen, maar niet per se een factor tien.

In de nieuwe Verkenner worden aparte tabbladen niet als nieuwe instantie geopend, maar blijven ze bijvoorbeeld in Taakbeheer onder een enkele instantie van Verkenner gezet.

 

image.png.9e27cadbc28df17029bec821c1599c55.png

Zelfs bij het openen meerdere tabbladen blijft er slechts één instantie van de Verkenner actief in Taakbeheer.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bron: ID.nl (voorheen Computeridee.nl)

 

 

 

 

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.