Ga naar inhoud

Welkom op PC Helpforum!
PC Helpforum helpt GRATIS computergebruikers sinds 2006. Ons team geeft via het forum professioneel antwoord op uw vragen en probeert uw pc problemen zo snel mogelijk op te lossen. Word lid vandaag, plaats je vraag online en het PC Helpforum-team helpt u graag verder!

porrelaar

Lid
  • Aantal items

   1.166
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  Over porrelaar

  • Titel
   Lid

  Profiel Informatie

  • Geslacht
   Geen info
  • Land
   Geen Info

  PC Ervaring

  • PC Ervaring
   Geen Info

  Recente bezoekers van dit profiel

  2.088 profielweergaven
  1. Windows 10 automatische updates DEFINITIEF uitschakelen

   Een mogelijkheid is gebruik maken van een extern dvd-station. Die zijn niet vreselijk duur: vanaf € 25,- Twee voorbeelden: 1. https://www.alternate.nl/LG/GP57EB40-Externe-DVD-brander/html/product/1163883 2. https://www.bol.com/nl/p/externe-dvd-rw-dvd-speler-en-brander-combo-drive/9200000061547773/?suggestionType=browse Heb ik daar ervaring mee? Ja, ik heb een HP Mini netbook dat draaide op Windows 10. Vreselijk traag, want Windows 10 bleek te zwaar voor dat netbook. Ik wilde er een Linux distributie op zetten, maar kon niet opstarten van een USB stick. Die keuze kreeg ik niet. Een dvd station was niet aanwezig op dat netbook. Met een extern dvd-station bleek de installatie van Lubuntu geen enkel probleem. Tijdens de installatie kun je ervoor kiezen om eerst alle aanwezige partities te verwijderen. Daarvoor klik je op Stationsopties tijdens de installatie. Je verwijdert dan alle (ook de allerkleinste) partities, daarna installeer je Windows 7, waarbij automatisch de juiste partities aangemaakt zullen worden (waaronder een kleine herstelpartitie). Hier een handleiding voor het installeren van Windows 7: http://www.websonic.nl/pctips/windows7/installerenvanwindows7.php Extra aandachtspunt voor jou: op je laptop stond oorspronkelijk Windows 8. Je moet nagaan of er voor de hardware in jouw laptop Windows 7 drivers zijn. Best mogelijk dat de benodigde drivers al automatisch geïnstalleerd worden.
  2. McAfee staat vaak voorgeïnstalleerd op nieuwe computers. Dan is het een proefversie die je 14 of 30 dagen mag gebruiken. Daarna moet je gaan betalen. Ik knikker bij een nieuwe pc die proefversie er altijd direct vanaf. Daarna zet ik er een gratis antivirus op. Er zijn er genoeg: Avast, Avira, Panda, Bitdefender enz. Ik neem aan dat jij intussen betaald hebt om zo McAfee een jaar lang te kunnen gebruiken. Klopt dat? En heb je toen, misschien via een e-mail, een licentiesleutel toegestuurd gekregen, die jij in moest voeren in McAfee? Indien ja, dan moet je die licentiesleutel opschrijven. Wanneer je computer terug is gezet naar de fabrieksinstelling, dan zal die proefversie van McAfee er weer op staan. Je kunt dan de licentiesleutel ingeven. Noteer in ieder geval alle gegevens van het account dat je hebt bij McAfee.
  3. Oké, 1 van je problemen is de wereld uit. Nu het andere probleem nog. Ik heb geen ervaring met gezichtsherkenning om je aan te melden bij Windows, wel heb ik een vraag: Is jouw HP Pavilion pas nieuw? Dan heb je er mogelijk nog weinig eigen programma's op geïnstalleerd en weinig persoonlijke bestanden op gezet. In dat geval zou je de computer terug kunnen zetten naar de fabriekstoestand. (Van tevoren natuurlijk wel je persoonlijke bestanden veilig stellen op een flinke USB stick of een externe harde schijf.) Dan is hij weer zoals je hem kocht en dan kun je opnieuw beginnen. Deze keer kies je dan meteen voor een Microsoft account. En dan zou je geen problemen meer mogen krijgen met Windows Hello. Hier info van HP over het terug zetten naar de fabrieksinstellingen: https://support.hp.com/nl-nl/document/c00839112 Je kunt natuurlijk ook eerst wachten op reacties van andere leden. Misschien kennen die een minder ingrijpende oplossing voor Windows Hello.
  4. Zeer traag

   Dat is inderdaad aan de lage kant, maar het zou kunnen dat francist op dat moment meerdere programma's geopend had en in zijn browser ook meerdere tabbladen. Ik heb het even gecheckt op mijn Windows 10 32-bit pc met 4 GB werkgeheugen: Met alleen Speccy en Firefox (3 tabbladen) geopend was er bij mij nog 1,53 GB beschikbaar. Toen ik in de browser wat extra tabbladen opende en ook nog wat andere programma's opende, had ik nog maar 875 MB beschikbaar fysiek RAM geheugen over. Bij francist moet er dan ook nog de 512 MB voor de grafische chip vanaf getrokken worden. Wanneer hij dezelfde programma's en websites geopend zou hebben als ik, zou hij nog maar 875 - 512 = 363 MB overhouden. Als je het zo bekijkt dan valt die 427 beschikbaar fysiek werkgeheugen nog mee bij francist. Bij mij zou een herinstallatie van Windows niet helpen. Ik zou er niet meer werkgeheugen door krijgen, of ik zou al moeten kiezen voor een 64-bits versie van Windows 10, maar dat zal geen groot verschil opleveren. Meer dan 4 GB werkgeheugen kan er niet in mijn pc. Ik ben helemaal tevreden hoe mijn 10 jaar oude Dell het nog doet met Windows 10. Omdat francist ook andere problemen heeft, zoals een niet meer zichtbaar cd-station, zou bij hem een nieuwe/verse installatie hopelijk wel die problemen oplossen. Het opnieuw installeren van alle programma's kan inderdaad een flinke klus zijn, zeker wanneer je nu veel programma's zelf op die computer geïnstalleerd hebt.
  5. Met de gezichtsherkenning (windows hello) kan ik je niet helpen; daar heb ik geen ervaring mee. Over die licht gekleurde mappen weet ik wel wat te vertellen. Die mappen mag je niet verwijderen. Het zijn mappen die standaard verborgen zijn, alleen heb jij ze nu zichtbaar gemaakt. Zo worden in de map System Volume Information, die jij laat zien, je herstelpunten opgeslagen. Zo verberg je die licht gekleurde mappen: Open de Verkenner Klik op het tabblad Beeld Klik op Opties (staat helemaal rechts) Het venster Mapopties zal openen. Klik in dat venster op het tabblad Weergave. Kijk dan onder Geavanceerde instellingen. Zet een vinkje voor "Beveiligde besturingssysteembestanden verbergen (aanbevolen)". Scrol verder naar beneden in dat venster en selecteer dan "Verborgen bestanden, mappen of stations niet weergeven". Klik daarna onderaan in dat venster eerst op Toepassen en tenslotte op OK. Je zult die licht gekleurde mappen daarna niet meer zien.
  6. Zeer traag

   Waar precies kijk je in de Verkenner? De Verkenner heeft 2 gedeeltes: 1. Aan de linkerkant zie je een smalle kolom. Dat is de navigatiebalk. Je ziet daar Bureaublad, Downloads, Deze pc enzovoort. De cd speler zal alleen getoond worden in die navigatiebalk wanneer er een cd of dvd in de speler zit die door Windows wordt herkend. Zit er geen cd in de speler, dan zul je het cd-station niet zien in de navigatiebalk. 2. Het grote rechter paneel. Klik in de linker kolom (= de navigatiebalk) op Deze pc. Daarna hoor je in het rechter paneel je dvd-station te zien. Mét schijfletter. Klopt dat? Of zie je dan nog steeds geen dvd-station?
  7. programma overzetten

   Dit is al een erg lang topic, dus kan ik het best nog wat langer maken door zelf te reageren... Dit topic staat in het forumonderdeel Windows 7. Niet terecht, volgens mij, want op de probleem laptop stond Windows 10 Pro 64-bit. Dat werd duidelijk uit de Speccy rapporten. Gerda, je hebt nu een nieuwe harde schijf in die laptop gezet, maar waarom ga je er dan Windows 7 Pro op zetten? Je had toch ook direct een verse installatie kunnen uitvoeren van Windows 10 Pro 64-bit? Nu ga je een omweg maken via Windows 7, die niet nodig is. Wanneer er eerder een geactiveerde versie van Windows 10 op je computer heeft gestaan, dan mag je de harde schijf vervangen en daarna opnieuw diezelfde versie van Windows 10 installeren. Wanneer tijdens de installatie van Windows 10 gevraagd wordt om de productcode, dan klik je op "Ik heb geen productcode". Nadat Windows 10 geheel geïnstalleerd is, zal, wanneer er een internetverbinding is, automatisch contact worden gelegd met de servers van Microsoft. Daar is jouw computer bekend en jouw Windows zal dan automatisch geactiveerd worden. Daar hoe je zelf niets voor te doen. Hoe je Windows 10 downloadt en dan op een dvd of een USB stick zet, wordt uitgelegd door clarkie in de volgende handleidingen: 1. Op dvd branden: https://www.pc-helpforum.be/topic/59284-windows-10-gratis-en-legaal-downloaden/?tab=comments#comment-467703 2. Een opstartbare USB stick maken: https://www.pc-helpforum.be/topic/59284-windows-10-gratis-en-legaal-downloaden/?tab=comments#comment-467706
  8. Zeer traag

   Ik vind dat niet vreemd. Er zit weliswaar 4 GB werkgeheugen in, maar het besturingssysteem is Windows 10 Pro 32 bit. Een 32 bit Windows 10 kan, naar ik gelezen dacht te hebben, slechts 3,25 GB werkgeheugen adresseren (gebruiken). Of, wat anderen zeggen: van die 4 GB wordt een gedeelte voor de aansturing van de hardware gereserveerd. Van de gemonteerde 4 GB aan werkgeheugen zal dus 0,75 GB nooit gebruikt kunnen worden voor de normale taken waarvoor je werkgeheugen gebruikt. Ik zie precies hetzelfde op een van mijn computers die ook draait op Windows 10 Pro 32-bit, met 4 GB gemonteerd werkgeheugen. Ook op die computer staat in Speccy achter Fysiek totaal: 3,25 GB. Daarnaast zit er in de computer van francist geen grafische kaart met eigen geheugen, maar een onboard grafische chip (de Radeon HD 3200 Graphics); deze onboard chip heeft geen eigen werkgeheugen, maar kan tot 512 MB van het geïnstalleerde werkgeheugen pakken. En dan nu het rekensommetje: 3,25 GB minus (maximaal) 512 MB = 2,75 GB. En die nog bruikbare hoeveelheid stond in het Speccy rapport van francist: "Total Physical 2.75 GB". Het sommetje lijkt dus te kloppen. Maar als jullie, droske en abbs, menen dat mijn berekening van het beschikbare werkgeheugen onzin is, dat staat het jullie natuurlijk vrij om deze reactie in de prullenbak te mikken. Ik geef mijn mening graag op voor een betere.
  9. Laptop traag

   clarkie had helemaal gelijk met zijn vermoeden. Vroeger stond er Microsoft Office Professional Plus 2010 op de laptop van Ebonny. (Dat las ik in een Farbar logje) Maar nu heeft ze een veel oudere versie van Office geïnstalleerd, namelijk Office XP. Office XP = Office 2002. Office XP is officieel niet compatible met Windows 10: https://www.keynotesupport.com/windows/microsoft-windows-office-compatibility-chart.shtml In de praktijk zullen sommige onderdelen van Office XP wel werken onder Windows 10, maar andere niet. Hier iemand die diverse oude versies van Office nog aan de praat kreeg onder Windows 10: https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_10-windows_install/a-look-at-running-older-versions-of-microsoft/6faf72ea-254a-4c8e-9982-2c36cdb1936c?auth=1 Maar zo'n oude versie van Outlook gaf dan vaak wel problemen: Ook stelt hij dat een update van Windows 10 ervoor kan zorgen dat zo'n oude versie van Office helemaal niet meer werkt. Jij kunt dus het beste op zoek gaan naar je installatie-dvd van Microsoft Office Professional Plus 2010. Ik hoop voor je dat je die terugvindt en daarvan ook de product key (licentiesleutel) nog hebt. Wanneer je beide gevonden hebt, dan eerst Office XP verwijderen, daarna de laptop opnieuw opstarten en dan pas Office 2010 installeren. Maar ik vrees dat het tobben zal blijven met een harde schijf die gebreken vertoont.
  10. Windows 10 start ongevraagd ineens terug op

   Het ongevraagd opnieuw opstarten van een computer kan diverse oorzaken hebben. Dan is het zaak om mogelijke oorzaken uit te sluiten. Dankzij de informatie die verstrekt werd door CrystalDiskInfo weten we nu dat we de oorzaak niet bij de harde schijf moeten zoeken. Ik stel nu voor om het werkgeheugen te onderzoeken. Ook defect werkgeheugen kan ervoor zorgen dat de computer onverwachts opnieuw opstart. Ik weet dat jij een nieuwe HP laptop hebt, pas aangeschaft bij Mediamarkt, maar dit euvel kan ook bij splinternieuwe computers voorkomen. Ik heb het zelf een keer meegemaakt bij een van mijn eigen computers. Ik kreeg toen ook geen foutcodes te zien. Windows 10 heeft zelf een geheugencontrole aan boord, toch kun je beter gebruik maken van het programma Memtest86+, dat je dan uitvoert vanaf een cd, helemaal buiten Windows om. Dit is de link naar de handleiding voor Memtest86+: Dasle benadrukt al dat je deze test lang moet laten lopen. En met lang wordt niet 1 of 2 uur bedoeld, maar minstens 8 uur. (Eigenlijk gaat het bij dit programma niet om de tijdsduur, maar om het aantal 'passes'. Dat moeten er minstens 8 zijn: https://www.tenforums.com/tutorials/14201-memtest86-test-ram.html) Je kunt het programma starten voordat je naar bed gaat en dan de volgende morgen kijken of er fouten zijn gevonden. Controleer dan ook of het programma al 8 passes (rondjes) gedraaid heeft. Zo niet, dan laat je het programma die 8 passes afmaken. Wanneer er fouten zijn gevonden, dan maak je een foto van het scherm met de smartphone of digitale camera. Die foto kan dan dienen als bewijs dat het werkgeheugen niet in orde is. Wanneer je de test gestart hebt en er worden binnen een paar minuten al fouten gevonden, dan hoef je de test niet 8 uur te laten draaien. Je maakt dan meteen een of meer foto's van het scherm waarop de fouten zichtbaar zijn. Daarna kun je de test stoppen.
  11. Reinigen tablet en smartphone

   Ik heb nog maar een paar haren op mijn hoofd, maar die laatste haren gingen toch wel rechtop staan... De handleiding van kape heeft betrekking op het schoonmaken van het scherm van een tablet of smartphone. Voor het schoonmaken daarvan, maar ook voor het schoonmaken van het scherm van een laptop of de monitor van een desktop pc gebruik ik een microvezel doekje, dat ik droog gebruik, of -bij ernstige vervuiling- licht bevochtig met een paar druppels water. Precies zoals kape beschreef. Geen schoonmaakmiddel nodig. En keukenpapier komt er zeker niet aan te pas. De houtvezels in keukenpapier kunnen krasjes veroorzaken. Bij toetsenborden en muizen ligt dat anders. Daarvoor gebruik ik soms wel schoonmaakmiddelen, want op muizen en toetsenborden zitten vaak meer bacteriën dan op een wc bril. Ik weet nog dat ik een keer een zwaar vervuild IBM toetsenbord in handen kreeg. Ik maakte een *foto van het toetsenbord, wipte daarna alle toetsen los en deed die in een kussensloop dat ik dichtbond. Het kussensloop met toetsen draaide daarna mee in een witte was. Daarna liet ik de toetsen een paar dagen drogen, waarna ik ze weer terug plaatste op het toetsenbord, dat er toen weer als nieuw uitzag. * Het was een toetsenbord met NL indeling; tegenwoordig zeer zeldzaam in Nederland. Vandaar de foto, zodat ik na de wasbeurt de toetsen op de juiste plek terug kon zetten.
  12. externe harddiscs worden niet meer herkend

   Je doet volgens mij niets fout. Je hecht alleen veel te veel waarde aan die “estimated time”. Dat betekent niets anders dan “geschatte tijdsduur”. Het back-upprogramma slaat er maar een slag naar. Ik werkte vroeger veel met het back-upprogramma Acronis True Image. Wanneer ik een back-up startte was de geschatte tijd soms wel 24 uur, maar die werd wel heel snel minder wanneer de back-up eenmaal echt in gang was gezet. Tien minuten later was de geschatte resterende tijd nog maar 2 uur. Nog eens 5 minuten later was de geschatte resterende tijd opeens nog maar 30 minuten. En soms liep de geschatte resterende tijd juist weer iets op. Dat laatste kan gebeuren wanneer op dat moment veel erg kleine bestanden gekopieerd worden. Aan de estimated time moet je dus niet zoveel waarde hechten. Het gaat erom hoelang de back-up in werkelijkheid duurt. Schrijf op hoe laat je de back-up start en schrijf ook op hoe laat hij klaar is. Dan kun je uitrekenen hoe lang de back-up geduurd heeft. Andere leden hebben al uitgelegd dat een back-up van 80 GB (ik noem een willekeurige hoeveelheid) bij jou langer kan duren dan bij hun. Dat heeft te maken met de gebruikte hardware (snelheid van de processor, hoeveelheid werkgeheugen, type externe harde schijf: USB 2 of USB 3?), maar ook nog met de grootte van de bestanden. Zo duurt het kopiëren van 10.000 bestanden die samen 1 GB groot zijn, veel langer dan het kopiëren van 2 bestanden die ook samen 1 GB groot zijn. De hulp bij het back-upprogramma dat jij nu gebruikt, laat ik verder over aan de mensen die jou tot nu toe geholpen hebben in dit topic.
  13. Usb-stick beveiligen tegen wissen

   @stegisoft Ieder zijn voorkeur, maar ik blijf erbij dat je belangrijke bestanden niet op slechts 1 medium moet bewaren. Maak kopieën. Ieder opslagmedium kan sneuvelen. Dat was het probleem van carambole. Zijn USB stick ging stuk waardoor hij zijn .flac bestanden kwijt was die daarop stonden. Een kopie van die muziekbestanden zou hem veel ellende bespaard hebben. Misschien is het verstandig om nu te wachten op een reactie van topic starter carambole.
  14. Usb-stick beveiligen tegen wissen

   Zou best kunnen, Leono. Daar heb ik niet over nagedacht. Ik ging uit van mijn situatie. Ik zet die pc pas uit wanneer ik klaar ben met wat ik wilde doen. Mijn pc's staan nooit de hele dag aan. En als die pc dan uit staat, haal ik de stick eruit. Mocht ik nog niet klaar zijn, dan laat ik die onwillige stick even zitten en prik ik er een andere stick in waarover Windows niet zo moeilijk doet. (Heb net even geteld; ik dacht dat ik een stuk of 10 USB sticks had, maar het blijken er 17 te zijn...) Dan nog wat anders: het lijkt erop dat carambole zijn muziek (.flac) bestanden alleen maar op die USB stick had staan: Dat zou ik zelf nooit doen. USB sticks zijn in de eerste plaats bedoeld om makkelijk bestanden te kunnen uitwisselen tussen verschillende pc's die dan ook niet in hetzelfde netwerk hoeven te staan. Ik vind USB sticks niet de ideale manier om bestanden permanent op te slaan. En ik zou bestanden zeker niet alleen op een USB stick zetten. Diezelfde bestanden zou ik (wanneer ik waarde hecht aan die bestanden) ook opslaan op de interne harde schijf van de pc én op een externe harde schijf. Wanneer de USB stick sneuvelt of wanneer je hem verliest (en dat gebeurt makkelijk, want ze zijn vaak erg klein), dan ben je die bestanden niet kwijt. Je hebt ze immers nog op een of meer andere plaatsen opgeslagen.
  15. Usb-stick beveiligen tegen wissen

   We dwalen een beetje af, lijkt mij... Om terug te komen op de vraag van carambole: bij schrijfbeveiliging (Alleen lezen) denk ik aan vroeger: aan videocassettes waarvan je na opnemen van de film een lipje afbrak, zodat er niet per ongeluk een andere film overheen opgenomen kon worden. Of aan de diskettes (kennen we die nog?) waarop een schuifje zat, zodat je hem op 'Alleen lezen' kon zetten. Op de meeste USB sticks zit zo'n hardwarematige schrijfbeveiliging niet, maar er zijn er wel een paar. Bijvoorbeeld de Kanguru SS3 USB 3.0: https://www.amazon.co.uk/Kanguru-Flash-Physical-Protect-Switch/dp/B008OGNM8E Wel prijzig, en het helpt carambole natuurlijk niet met het probleem dat hij met zijn huidige USB stick heeft. Heel soms heb ik dat ook met een USB stick. Dan krijg ik de melding dat de stick nog in gebruik is. Geen idee waar het dan aan ligt. In zo'n geval zet ik de computer uit; daarna pas haal ik de stick uit de computer. Maar het is natuurlijk wel vervelend voor carambole als dat iedere keer gebeurt wanneer hij die stick gebruikt.
  Logo

  OVER ONS

  PC Helpforum helpt GRATIS computergebruikers sinds juli 2006. Ons team geeft via het forum professioneel antwoord op uw vragen en probeert uw pc problemen zo snel mogelijk op te lossen. Word lid vandaag, plaats je vraag online en het PC Helpforum-team helpt u graag verder!

  ×