Ga naar inhoud

usb moet geformateerd worden


janaallem2

Aanbevolen berichten

  • Reacties 93
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Geplaatste afbeeldingen

En ik moet helaas melden dat ik slecht nieuws heb. We kunnen proberen wat we willen op deze stick, maar de gegevens kunnen we niet met een gewone computer redden. Om deze terug te halen, zal de stick fysiek geopend moeten worden, en de geheugenchip die erop zit, zal los uitgelezen moeten worden. Hiervoor is een apparaat nodig, waarvan ik zeker weet dat u die niet thuis hebt. Er zit helaas niets anders op dan deze op te sturen naar een bedrijf dat gespecialiseerd is in datarecovery. Ik raad u aan contact op te nemen met RSE (Data Recovery | Harddisk Data Recovery | Email Terughalen | Stellar Data Recovery) of Kroll-Ontrack (Ontrack Récupération de données Belgique | Ontrack Data Recovery België), zij zullen dan de gegevens (waarschijnlijk) voor u kunnen herstellen. Houdt er dus wel rekening mee dat hier kosten aan verbonden kunnen zijn, die op kunnen lopen tot zo'n 350 euro, hoewel het vaak ook gedaan kan worden voor ongeveer 100 euro.

Voor de 'experts' even een korte uitleg:

Ook een USB-stick heeft een stukje RAM-geheugen, vergelijkbaar met een RAM, zoals u dat aantreft op uw moederbord en gewone harde schijf. Vaak heeft dit een grootte van 1, 2 of 8 MB (he, da's een bekende grootte). Dit wordt door de controllerchip gebruikt als buffer voor het lezen en schrijven van gegevens naar eigenlijke geheugen. En dit wordt (eigenlijk altijd) benaderd in een RAW-formaat.

Als dus blijkt dat alleen het RAM-geheugen benaderbaar is in RAW-modus, kan men er in 99% van de gevallen vanuit gaan dat de connectie tussen de controller en het eigenlijke geheugen (de NAND-chip) niet meer werkt. Dit kan aan 3 dingen liggen: Het eigenlijke geheugen is 'overleden', de connectie is beschadigd (verroest, gebroken, ...) of de controller is beschadigd. Dit laatste komt het vaakst voor, en daarna de eerste optie. Als de grote geheugenchip beschadigd is, zal er geen data gered kunnen worden, maar ik hoop dat dat hier niet het geval is.

Bij een professionele datahersteller zal de NAND-chip van het printplaatje worden gelicht, en apart worden uitgelezen. Deze gegevens zijn over het algemeen versleuteld, maar er zijn voldoende middelen om deze versleuteling te breken. Ik weet dat RSE hier voldoende middelen voor heeft, en uit contacten bij Ontrack weet ik dat zij hier ook weinig problemen mee hebben. Een kleinere datahersteller zal vaak deze NAND-lezer niet tot zijn beschikking hebben, aangezien de correcte bediening hiervan best lastig is, en de bijbehorende software vaak niet goedkoop is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

tja dan zal ik hem maar moeten formateren :( 79 euro pffff

dan kan ik hem beter formateren zeker

Ik kan het advies van Gemmeke alleen maar beamen. Formateren zal vast niet lukken aangezien de stick heel erg waarschijnlijk intern beschadigd is. Ik vrees dat er dus geen oplossing is hiervoor (met uitzondering van de externe recovery).

Gemmeke, verbeter me als ik mis ben...

Groeten,

Karel

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zoals Karel inderdaad al zei, zal formatteren ook niet meer helpen, dit opslagmedium is 'dood'. U kunt proberen wat u wilt, maar zonder de apparatuur van een gespecialiseerd bedrijf is er niets meer aan te redden. Het spijt me dat dit zo hard klinkt, maar het is de waarheid.

Die prijs valt me eerlijk gezegd trouwens heel erg mee, ik hield zelf rekening met iets van 350 euro... Maar het is altijd aan uzelf om te bepalen of de data de prijs van professioneel herstel waard is. Sommige gegevens zijn moeilijk te vervangen, met name foto's en video's die u zelf gemaakt hebt.

En ook Jean-Pierre draagt een goed punt aan: één medium is nooit genoeg om een veilige back-up te maken. Ikzelf raad altijd aan (als erom gevraagd wordt) om een externe schijf te gebruiken voor de dagelijkse back-ups, en één keer per week/maand een dvd te branden met de belangrijkste bestanden. Wat u reeds gebrand heeft, hoeft u niet weer te op een schijf te zetten, en alleen de belangrijke bestanden hoeven in een back-up te staan. Uw besturingssysteem of uw tijdelijke internetbestanden horen daar dus niet bij.

Het spijt me om te moeten horen dat u de gegevens kwijt bent, hopelijk overkomt u dit in de toekomst geen tweede keer.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je zegt 3de keer was dat dan steeds met dezelfde stick of met andere media?

Ik kan enkel mijn collegas bijtreden en zeggen dat het voor deze stick OVER EN UIT is helaas,of je smijt er geld tegenaan om de data te redden INDIEN mogelijk of je koopt een nieuwe en leert een les uit de gegeven tips wat betreft de Backups.

Ja het komt hard aan maar ik denk dat het nu echt wel duidelijk is.

Deze woorden zijn niet kwaad bedoeld maar enkel om ervoor te zorgen dat je dit geen 4de keer overkomt uiteraard.;-)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.