Ga naar inhoud

Advies aankoop nieuwe laptop


Sofie_74

Aanbevolen berichten

Ik ben op zoek naar een nieuwe laptop en heb maar gelijk even jullie vragenlijst overgenomen... en ingevuld ;)

  • Waarvoor heb je een laptop nodig? Dagelijks gebruik, internet, e-mail, MsOffice en vooral mijn hobby fotografie (Photoshop en Lightroom). In mindere mate Adobe Illustratror en Indesign. Niet voor gamen.
  • Wat is mijn budget? - Het mag zeker wat kosten, koop niet zo vaak een nieuwe laptop (huidige gaat 7 jaar mee)
  • Heb ik een voorkeur voor bepaalde merken? - Geen uitgesproken voorkeur. Vorige en huidige laptop Toshiba, maar werkte ook al met ASUS, ACER, HP... Wilde in het huidige gamma van ASUS mijn keuze maken, maar zie door de bomen het bos niet meer!
  • Heb ik al die nieuwe functies nodig? - USB 3 en HDMI wel.
  • Welke schermgrootte heb ik in gedachten? 15 inch of 17 inch, maar aangezien voor fotobewerking meestal aangesloten op extern scherm (via HDMI) volstaat zeker 15.6 inch
  • Heb ik nog randapparatuur nodig? - Alles (draadloos klavier en muis en printer en scanner) zijn nog beschikbaar en worden verder gebruikt.
  • Heb ik nog overige specifieke wensen? - Behalve voldoende krachtige processor en voldoende geheugen (fotobewerking) niet speciaal
  • Woon je in België of Nederland en heb je een specifieke (web)shop in gedachten? - België. Heb al rondgekeken op websites en webshops van de kleine en grote vakhandel en promoties van de minder gespecialiseerde verkoopskanalen. Sta open voor advies.

Alvast bedankt!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dag Sofie, 

 

Allereerst van harte welkom op PC-Helpforum! :) 

 

Als het wat mag kosten zou ik zeker eens naar deze N551JX van ASUS kijken. Een krachtige 15-incher met snelle Core i7 processor, prachtig Full HD IPS paneel, zeer degelijke GTX 950M videokaart (handig voor Adobe toepassingen) en maar liefst 16 gigabyte aan RAM-geheugen zodat je met meerdere grote projecten tegelijk kan werken. Er zit een 128GB SSD schijf in, plus een extra 1TB harde schijf voor opslag. 

 

Een duurder alternatief is de Zenbook Pro, die wat weg heeft van een Macbook Pro. Die biedt een 4K scherm, maar dit toestel blijkt last te hebben van een slechte gele kleurenweergave en problemen met het weergeven van het (beloofde) Adobe RGB-spectrum. Voor normaal gebruik geen grote ramp, maar voor professionele fotobewerking kan dat voor problemen zorgen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Alvast bedankt voor de verwelkomen en zeker ook voor de moeite mijn vraag te beantwoorden.

 

Ik had deze ASUS N551JX al eens van naderbij bekeken, mooi ding  :-)

Het mag inderdaad wel wat kosten, liever iets duurzaam voor langere tijd dan te snel tegen de grenzen aanlopen.

 

Ik had eerder ook nog de ASUS K555LJ bekeken maar deze biedt maar 6 GB RAM en zou niet uitbreidbaar zijn, wat toch wel jammer is, naar mijn mening zeker voor de Adobe-toepassingen om comfortabel te werken. Had mijn zinnen enigszins gezet op minimum 8 GB.  

(ik dacht dat de N551JX standaard met 8 GB kwam, maar uitbreidbaar was tot 16 GB?)

 

Wat zijn eigenlijk de voordelen van een SSD schijf? (die ontwikkeling is aan mij voorbij gegaan :hmmmm: )

 

Problemen met de kleurweergave vermijd ik natuurlijk liefst, dus zal het toch in de richting van de ASUS gaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

6GB is inderdaad niet heel erg veel. Zelfs acht gigabyte begint tegenwoordig krap te worden. Sommige modellen van de N551JX (zoals deze hierboven) worden standaard uitgerust met 16GB RAM-geheugen. 

 

Een SSD-schijf is de opvolger van de traditionele harde schijf. Een SSD is betrouwbaarder, energiezuiniger en vooral ontzettend veel sneller. Huidige SSD's zijn ongeveer 10x sneller dan traditionele harde schijven en dat zorgt ook voor erg snelle opstarttijden en programma's die onmiddellijk lanceren. 

aangepast door superjona
Link naar reactie
Delen op andere sites

6 GB ga ik zeker niet doen.

 

Deze had ik bvb. ook al bestudeerd. Vandaar dat ik naar die 8 GB refereerde maar ander subnummer.

http://www.mycom.be/laptops/notebooks/801633/asus-n551jx-cn138h

Komt bvb met 256 GB SSD.

 

Komen er minder crashes voor met de SSD-schijven?

Wat is dan het opzet, dan je je besturingssysteem en toepassingssoftware op deze schijven installeert en je data opslaat op de traditionele harddisk?

 

Mmmm... even over denken of het 8 GB dan wel 16 GB gaat worden, de andere specificaties lijken echt wel OK te zijn.
Dan moet ik maar eens gaan beslissen en bestellen!

Link naar reactie
Delen op andere sites

SSD's gaan (veel) langer mee dan traditionele harde schijven en crashes - te wijten aan productiefouten - komen vrijwel niet voor. Besturingssysteem en populaire programma's kan je inderdaad op de SSD steken om te kunnen profiteren van de extra snelheid, data kan je dan op je harde schijf steken. 

 

De laptop hierboven en het model met 16GB zijn vrij gelijkaardig. Persoonlijk zou ik voor de lichte meerprijs kiezen voor het exemplaar met 16GB en de SSD+HDD combinatie. Enkel 256GB is namelijk niet bijster veel - zeker aangezien Windows, snelheidsinstellingen en een back-uppartitie al een goede 40-50GB innemen. Als je met veel foto's en projecten gaat werken in Adobe toepassingen zal die extra schijfruimte geen overbodige luxe zijn. :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gezien jullie kennis durf ik ook nog te vragen wat naar jullie mening het belangrijkste verschil is tussen:

 

ASUS N551JK-CN263H en de eerder al voorgestelde ASUS N551JX-CN098H

 

Dan vooral uit oogpunt van mijn verwachtingen cfr. het lijstje boven.

Enkel de grafische kaart?

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.