Ga naar inhoud

Computer herinstalleren


Compie
 Delen

Aanbevolen berichten

Hoi,

 

Hier zijn vast mensen, die mij kunnen helpen. Al zeker een jaar geleden wilde mijn laptop niet meer opstarten. Ik kwam en kom nog steeds niet verder dan de bios. Door gebruik te maken van een notebook en vooral mijn telefoon, was er niet zo de noodzaak om er verder naar te kijken. Notebook was al een oudje en die heeft er nu ook geen zin meer in. Anyway, ik wil mijn laptop nu herinstalleren. En ik heb maar even gegokt dat ik nu in de juiste categorie zit, voor het stellen van mijn vraag.

Oorspronkelijk was het een Windows 8 laptop van Asus. (indien nodig zoek ik het typenummer op). Gratis geüpdate naar Windows 10, tijd mee gewerkt en nu zegt ie: doe het zelf maar....

Bestanden heb ik er af kunnen halen, door mijn harde schijf er uit te halen en via een geleende laptop op een externe harde schijf te zetten. Dus daar hoeft geen rekening mee gehouden te worden. Ik heb geen back up er van kunnen maken, dus mogelijk ben ik nu wel wat programma's kwijt, waarvan het niet lukte om ze te kopiëren, maar daar kan ik mee leven. Al mogen er natuurlijk tips gegeven worden om alsnog echt een back up te maken. 

Indien nodig kan ik foto's maken van de bios, maar leek mij onnodig om vooraf al alle pagina's van de bios op de foto te zetten. 

Ik dacht dat er in de bios een optie zat, om de boel te formatteren en zo weer her op te starten, maar kon niets vinden. 

Ik kon helaas niets terugvinden van een herstel dvd of iets dergelijks. Vast wel gemaakt toendertijd, maar dan op een USB stick of zo, want er zit geen cd-rom speler in. Ik dacht dat ik iets gezet had op mijn externe harde schijf, maar daar heb ik nu niets aan, omdat ik die met mijn laptop niet kan benaderen. Inmiddels heb ik wel een externe cd-rom. Ik dacht nu daarom om te proberen aan een cd te komen van Windows 10 (hopelijk kan ik die van iemand lenen.) In de winkel begreep ik, dat ik dan de code kan gebruiken van Windows 8. Zij wilden uiteraard mijn computer wel herinstalleren voor mij, maar dat werd helaas een te dure optie voor mij.

Maar is mijn optie reëel denken jullie, of hebben jullie nog andere opties... Ik heb gegoogeld om te kijken of ik het via mijn telefoon kon doen (aansluiten op laptop via usb) maar kon niets vinden.

Het mooiste zou zijn, als het zou lukken zonder gebruik te hoeven maken van een andere laptop, omdat ik die dan eerst weer van iemand zou moeten lenen...

 

Ok, kort samengevat is mijn vraag dus: hoe herinstalleren ik mijn laptop, die niet meer verder wil komen vanuit bios? Ik vrees alleen wel, dat door wat ik al geprobeerd heb, mijn bios was door elkaar geschopt is....

 

Ps: dit verhaal is op mijn telefoon getypt? Dus als je rare woorden/spelfouten tegenkomt.... 😉

Link naar reactie
Delen op andere sites

1 uur terug, iEscape zei:

@Compie

 

Jouw tweede bericht is verwijderd.

Eenmaal een bericht plaatsen is voldoende.

Dat is dan per ongeluk gegaan... Het forum werkt niet erg fijn op mijn telefoon... Ik had ook geheel geen erg er in, dat het dubbel geplaatst was, anders had ik er zelf 1 verwijderd... 😉

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Compie, (welkom op PCH!)

 

we gaan het voor de mensen even op een rijtje zetten:

 

> je hebt een laptop die van windows 8 naar de 10 gegaan is en die normaal werkte.  (ik veronderstel dat de 8 legaal was?) (1)

 

> (2) 'plots zegt hij: doe het zelf maar' : wat gebeurde er toen (of wat gebeurde niet meer)? ik bedoel : 'hij deed het niet meer' is nogal vaag. Omschrijf het even (kreeg je bv foutmeldingen of zo - zo ja: welke?  (plus: in één keer of geleidelijk aan?)

 

> (3) hoever raak je nu bij het opstarten: valt hij stil op de bios of wat? (of krijg je een foutmelding van Windows - zo ja: welke? (maak er eventueel een fotootje van )

4 uren geleden, Compie zei:

Ik vrees alleen wel, dat door wat ik al geprobeerd heb, mijn bios was door elkaar geschopt is....

hier heb ik het meeste schrik voor: een mogelijk 'door mekaar geschopte bios' - dat kan alle kanten uit natuurlijk.

Als je bios niet goed ingesteld is, gaat je Windows niet werken ook, hoe goed hij ook (nog) zou zijn.

De derde vraag is dus wel belangrijk in deze situatie

 

ps: je hoeft - als je later zou kunnen herinstalleren - geen code te gebruiken, die zit al bij Windows-zelf en/of in je bios. Zoek er dus niet achter, het heeft geen zin.

Link naar reactie
Delen op andere sites

 

 

 

hoi Passer,

 

Dank je wel voor het antwoorden.

 

Windows 8 was inderdaad legaal. De laptop nieuw gekocht met windows 8. En toen met die actie van Windows geüpdate naar Windows 10, wat een tijdlang prima gewerkt heeft. Dus naar mijn idee, was dat het probleem niet.

 

Of ik foutmeldingen kreeg weet ik niet meer. Zeker al een jaar geleden, omdat ik in de tussentijd dus gebruik kon maken van een andere laptop en door tijdgebrek kwam ik er steeds niet toe, om deze te herinstalleren. 

 

Nu schiet ie als de laptop aangaat direct in de bios. Daar wil ik best een foto van maken.

 

Ik weet nog wel, dat ik hem in de eerste instantie vanuit hier nog wel opgestart kreeg, wat natuurlijk al niet de normale weg is, maar daarna lukte het niet meer... Ik weet niet meer wat ik toen gedaan heb, om hem nog wel opgestart te krijgen. Maar blijkbaar is er wel ergens iets mis, dus leek het mij sowieso verstandiger om hem opnieuw te installeren. 

 

 

1524934007606323754871.jpg

15249347191941775432390.jpg

1524934857851327300714.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Compie,

 

is je eerste plaatje van oudere datum? > gezien de datum op 7 maart staat ?

 

enne, maak ook eens een plaatje van je Boot Priority ?  (mogelijk raak je er met in je laatste plaatje Boot priority options open te klkken)

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nee, foto's zijn allemaal vanavond gemaakt. Datum klopt dus niet inderdaad niet. geprobeerd dit goed te zetten, maar laptop heeft er zelf weer wat anders van gemaakt.

 

Ik geraakt helaas niet in boot lotions priorities. 

 

Als ik met de pijltjes omlaag en omhoog ga, dat springt ie van fast boot naar delete boot option. Dus ook launch CSM wordt overgeslagen dan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

'k Ben niet echt een bios-kenner, maar 'k ga een poging doen.

 

a. een datum die in de bios niet juist is (blijft) kan wijzen op het batterijtje van het moederbord dat het niet goed meer doet (en dus vervangen moet worden)

 

b. in je tweede scherm (tabblad Advanced): open daar je Sata Configuration eens - staat daat je harde schijf (nog) bij vermeld?  (foto?)

Link naar reactie
Delen op andere sites

 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...