Ga naar inhoud

Schaduwvegen op beeldscherm


Jan Braeken

Aanbevolen berichten

Geachte,

Graag deel ik hierbij de volgende oplosssing voor het probleem van schaduwvegen op een beeldscherm. Mijn oplossing voor dit bij mij hardnekkige probleem was zeer eenvoudig : de verbindingskabel van mijn beeldscherm en PC zat half los (hij moet maanden geleden losgeraakt zijn, buiten mijn weten om), en nadat ik die had vastgemaakt was de schaduw onmiddellijk verdwenen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Welkom op het forum, Jan!

 

Ik heb geen idee hoe schaduwvegen eruitzien, maar je tip kan bruikbaar zijn voor anderen.

Bij mij kan de verbindingskabel nooit uit zichzelf losraken, want computer en monitor zijn bij mij verbonden via DVI en die stekkers draai je met schroeven vast. Misschien maak jij gebruik van een HDMI kabel?

aangepast door porrelaar
Link naar reactie
Delen op andere sites

Hartelijk dank voor uw reactie, geachte.

 

Gezien ik nieuw ben op dit forum, en gezien ik niet goed wist hoe ik inderdaad anderen een tip kon geven om een specifiek probleem met het beeldscherm op te lossen, heb ik mijn bericht op deze manier gepost. Elders op internet werd dit probleem reeds met de woorden 'schaduw', 'vegen' of 'kleurvegen' aangeduid zag ik, maar het werd nergens precies omschreven zoals ik het bij mij zag. Ik heb even moeten zoeken. Misschien komt dat probleem zelden voor, ik weet het niet. Voor mij was het in elk geval nieuw, en tot nu toe onoplosbaar.

 

Verder kost het mij grote moeite te omschrijven hoe dat probleem er bij mij uitzag, maar ik doe een poging. Stel je een kleurenscherm voor waarop alle letters en alle kleine of grotere kleurgehelen een soort schaduw of uitsmering van kleur naar rechts vertonen : alsof er een extra lichtbron links van het scherm is, die een (kleur)schaduw van alle afzonderlijke figuren, icoontjes en letters naar rechts veroorzaakt, in een rechte lijn en de volledige hoogte van die vormen, ongeveer 2 à 3 centimeter lang. Anders gezegd, primitiever en veel algemener : stelt u zich een druppel verf voor die u met uw vinger naar rechts uitsmeert, en waarvan de kleur dus naar rechts steeds vager wordt. Of nog anders : stel je voor dat je je beeldscherm in een fractie van een seconde een meter naar links zou kunnen bewegen, terwijl iemand anders tijdens die beweging daar een foto van zou maken. Op de foto zou je die uitgesmeerde kleuren naar rechts kunnen zien, vergelijkbaar met een foto van een rijdende Formule 1-wagen (lange sluitertijd). Ik hoop dat u zich dit nu enigszins kan visualiseren, maar uiteraard kan u nog bijkomende vragen stellen. Ik ben niet zo handig in het vinden van een voorbeeld op internet, om die afbeelding hier bij te voegen. Maar misschien kan u zelf zulk een voorbeeld en afbeelding vinden.

 

Ik heb dit probleem gedurende meer dan 6 maanden of langer gehad. Soms was het erger, soms minder erg. Toen ik vlak na het ontstaan daarvan in mijn vertrouwde PC-winkel om hulp vroeg, zeiden ze botweg dat dat 'vanallles' kon zijn, en stelden ze mij tot mijn verbijstering alleen maar voor om een nieuwe videokaart of moederkaart te laten plaatsten (prijs +200€, en mijn PC had ik daar niet zo lang geleden gekocht !). Ik was zeer kwaad over een dergelijk commercieel bedrog, en ik ben daar nooit meer teruggegaan. Mijn probleem bleef onopgelost, tot ik vandaag na wat surfen ergens een opmerking las (ik weet niet meer waar) dat dit met een losse kabel te maken kon hebben. Na controle was dat bij mij duidelijk het geval, want na het terug vastduwen van mijn kabel in mijn scherm werkte het opnieuw perfect.


Ik heb geen DVI-kabel hier, maar slechts een standaard VGA-kabel (analoog, blauwe stekker) die met twee schroeven vast zit. Schijnbaar was één schroef daarvan los, ik weet niet waarom, en was die kabel scheef komen te zitten. Het kan ook zijn dat ik die losse schroef niet goed had aangedraaid, maar van de andere kant is dat absoluut niet mijn gewoonte. Ik ga dus nog eens goed nadenken hoe het komt dat die kabel half los hing. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn denk ik nu, en ik heb er al een paar in gedachten. Ik hoop alvast dat ik één van die schroeven niet té vast had aangedraaid, zodat er één schroefdraad mogelijk uitgesleten is en niet meer goed werkt. Dat laatste ga ik nog controleren.

 

In elk geval zitten beiden schroeven op dit moment stevig vast, en is mijn probleem definitief opgelost. Ik heb minstens 200 € zinloze kosten uitgespaard, zo blijkt, en ben een illusie armer over de eerdere  betrouwbaarheid van de 'specialisten' van mijn PC-winkel (ik noem geen namen). Overigens is het mij niet ontgaan dat deze winkel recent is overgenomen door een keten, en dat hij van naam is veranderd. De gemoedelijke sfeer van vroeger schijnt ginder plots omgeslagen naar winsthonger. Een klant armer met mij, als gevolg. Dat zal hun leren.

 

Tot slot misschien nog een tweede tip : als een losse kabel bij mij de oorzaak was, dan zou het bij anderen ook een defecte kabel kunnen zijn (met scheve pinnetjes bijvoorbeeld), mocht die bij hen wel vastzitten. Ik zou niet willen dat anderen veel geld zouden betalen voor een nieuwe video- of moederkaart, of zelfs een nieuw beeldscherm, wanneer het enkel en alleen zou gaan om een eenvoudig kabelprobleem.

Met alle achting,

Jan Braeken

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor je uitvoerige uitleg over hoe die schaduwvegen er op jouw monitor uitzagen. Ik kan me er nu wel wat bij voorstellen.

Wanneer op mijn monitor iets aan het beeld zou mankeren, dan zou ik even een andere monitor aansluiten of een andere kabel gebruiken, maar natuurlijk heeft niet iedereen een extra monitor of kabel in huis.

In ieder geval heb jij het probleem zelf op kunnen lossen en bovendien heb jij zo’n € 200 in je zak kunnen houden. 👍

 

Groeten,

 

porrelaar

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.