Ga naar inhoud

Welkom op PC Helpforum!
PC Helpforum helpt GRATIS computergebruikers sinds 2006. Ons team geeft via het forum professioneel antwoord op uw vragen en probeert uw pc problemen zo snel mogelijk op te lossen. Word lid vandaag, plaats je vraag online en het PC Helpforum-team helpt u graag verder!

porrelaar

Lid
  • Aantal items

   1.999
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  Alles dat geplaatst werd door porrelaar

  1. Ik weet niet of alles al geprobeerd is én op de juiste wijze is uitgevoerd. Jij wilt liever klonen, begrijp ik. Dat is prima. Dat is jouw keuze. Wacht dan op een reactie van droske, voordat je verder gaat. Er is geen knop waarop staat Alle partities verwijderen. Maar wanneer je zou gaan voor een schone installatie, dan moet je inderdaad alle partities verwijderen. Dat gaat niet in 1 keer. Je verwijdert ze stuk voor stuk in het venster met de naam Waar wilt u Windows installeren?. Je klikt op de eerste partitie, daarna klik je onderaan op Verwijderen. Je wacht even totdat die partitie verwijderd is en daarna doe je hetzelfde met de volgende partitie. Net zolang totdat alle partities verwijderd zijn. Je zult bij systeempartities een waarschuwing krijgen dat Windows niet meer op kan starten, wanneer je die partitie verwijdert. Dan klik je op Doorgaan (of zoiets). Nu eerst besluiten wat je wilt. Als je liever wilt klonen, dan moet je dat expliciet melden. Dan zal droske vast alles in het werk stellen om jou daarbij te helpen. Dat klopt!
  2. Als je liever wilt klonen, dan moet je wachten op een reactie van droske. Dan doe je dus helemaal niets, totdat je een reactie van droske krijgt. Ik trek me dan terug uit dit topic om misverstanden te voorkomen. Maak eerst duidelijk wat je wilt: klonen of een schone installatie. Wil je toch gaan voor een nieuwe / schone installatie van Windows 10 Home, dan zet ik hieronder nog wat aantekeningen die ik maakte toen ik op een pc een schone installatie van Windows 10 uitvoerde (op die pc had ook al eerder Windows 10 Home gestaan): Ik zette het cd-rom station bovenaan in de opstartvolgorde. Ja, toen startte de pc op van de dvd. Klik op Nu installeren… Klikken op ‘Ik heb geen productcode’. Je voert dus geen productcode in! Ik kan kiezen tussen: Windows 10 Home Windows 10 Home N Windows 10 Education Windows 10 Education N Windows 10 Pro Windows 10 Pro N Wel steeds alleen de 64 bit versie. Als ik de 32 bit versie had willen hebben, dan had ik een andere installatie-dvd moeten maken. Ik kies Home, want die versie stond er op. Ik ga akkoord met de licentievoorwaarden. Upgrade of Aangepast? Ik kies Aangepast: alleen Windows installeren. Zo raak je alle persoonlijke bestanden kwijt. Waar wilt u Windows installeren? Ik verwijder alle partities, ook de Recovery van 6,3 GB. Ik houd 1 niet-toegewezen ruimte van 465,8 GB over. Windows installeren. Dat verloopt in een aantal stappen. De eerste 2 stappen zijn: Windows-bestanden kopiëren Bestanden voorbereiden voor de installatie. Aanmelden met Microsoft: Nee, ik klik op Offline account. Dat staat links onderaan. In plaats daarvan aanmelden met Microsoft? Nee Gebruikersnaam: ***xx Wachtwoord: ***x Je moet 3 beveiligingsvragen kiezen en beantwoorden: 1.Fikkie; 2.Maastricht; 3.Gerrit. (De antwoorden zijn verzonnen) Dan komen de 7 vragen over de privacy-instellingen. Geen spraakherkenning Laat Microsoft uw locatie gebruiken. Nee Mijn apparaat zoeken. Nee Diagnostische gegevens. Alleen Basis Herkenning handschrift. Nee Op maat gemaakte ervaringen. Nee Reclame-id. Nee Je kiest dus steeds niet de eerste optie (= de keuze van Microsoft), maar de tweede optie. Het is mogelijk dat je bij de installatie van versie 1903 die vragen over de privacy-instellingen niet krijgt. Dan kun je dat altijd later zelf nog instellen via Start > Instellingen > Privacy.
  3. Dat is normaal. De installatie dvd die je maakt is altijd geschikt voor zowel Home als Pro. Je moet wel voor de juiste bits versie kiezen: 32 bit of 64 bit. Pas tijdens de installatie van Windows 10 kies je voor Home of Pro. Je krijgt dan waarschijnlijk de volgende opties: Windows 10 Home Windows 10 Home N Windows 10 Education Windows 10 Education N Windows 10 Pro Windows 10 Pro N Kies dan dezelfde versie als eerder op die laptop stond. Voor de Toshiba laptop van je vrouw is dat de Home versie (zonder N erachter, dus de bovenste optie). Je kunt dus gewoon de installatie-dvd gebruiken die je al eerder gemaakt had voor je Dell laptop: https://www.pc-helpforum.be/topic/72626-beste-gratis-kloonprogramma/?do=findComment&comment=568247 Je stelde ook een vraag over de afbeelding van schijfbeheer. Die is totaal onbelangrijk. Dat is een afbeelding van schijfbeheer waarop de oude harde schijf staat. Als ik me niet vergis, dan wilde je toch een schone installatie van Windows 10 Home gaat uitvoeren op de SSD die je hebt aangeschaft voor die laptop van je vrouw? Je schreef immers: "Ik overweeg nu om een Zuivere installatie te doen". Als dat inderdaad zo is, dan kun je de volgende stappen volgen: Zorg ervoor dat je van tevoren alle persoonlijke bestanden hebt gekopieerd naar een externe harde schijf. Dat kan gewoon met de Verkenner. Als dat gebeurd is, moet je die externe harde schijf losmaken van de laptop. Doe de gemaakte installatie-dvd in het dvd-station, zet de laptop uit, haal de accu eruit, vervang de gewone harde schijf door de SSD, doe de accu er weer in, sluit de adapter aan. Zet de computer dan aan en zorg ervoor dat de computer niet opstart van de harde schijf, maar van de dvd. Hoe regel je dat? Nadat je de laptop hebt aangezet, moet je zodra het Toshiba logo verschijnt, direct op de juiste toets drukken om in het BIOS te komen. Welke toets dat is zie je op dat moment onderaan het scherm. (Het is meestal de F2 toets bij Toshiba laptops.) Verander in het BIOS de bootorder (opstartvolgorde). Zorg ervoor dat het cd station bovenaan staat. En je SSD als tweede. Wanneer je de vraag krijgt waar Windows 10 geïnstalleerd moet worden, dan ga je een voor een alle aanwezige partities verwijderen. Ja, ook de allerkleinste partities. Het resultaat zal één grote aaneengesloten niet-toegewezen ruimte zijn. En daarop installeer je Windows 10. Windows 10 zal dan zelf de nodige partities aanmaken.
  4. Het kan zijn dat de lens vuil is. Je kunt overgaan tot de aanschaf van een dvd lens cleaner. Hier een voorbeeld: https://www.noscratch.nl/artikel/DVD_Lens_Cleaner__HQ/37/ Die lens cleaners kosten tussen de 7 en de 10 euro, maar succes is niet gegarandeerd. Voor iets meer geld koop je al een nieuwe cd/dvd brander. Die heb je al vanaf 12 euro, al komen er nog wel verzendkosten bij. Hier een lijst: klik! Ik heb ze gesorteerd op prijs; de goedkoopste staat bovenaan. De bovenste (Lite-ON IHAS124) is al geschikt voor jouw pc. Die heeft ongeveer dezelfde specificaties als de TSSTcorp CDDVDW SH-224FB die nu in je pc zit.
  5. Dat is een duidelijke oorzaak. Ik herinner me inderdaad een topic waarin ik meermalen gereageerd heb (misschien wel 8 keer) en dat later is verwijderd. Deze vraag is naar tevredenheid beantwoord. Dan de traagheid na klikken op de knop Ongelezen inhoud. Kennen jullie dit: je hebt een week lang kiespijn en die gaat maar niet over, dus je maakt een afspraak met de tandarts. Maar als je bij de tandarts komt, dan is de kiespijn opeens bijna of helemaal weg. Een week lang had ik last van traagheid na klikken op de knop Ongelezen inhoud van het PCH forum. Ik had dat met twee desktops, maar ook wanneer ik mijn iPad gebruikte. Nadat ik die klacht geuit heb in het onderdeel Feedback van dit forum, verdwijnt het probleem op wonderbare wijze. Gisteravond getest op mijn iPad (met Safari als browser), zojuist op mijn favoriete desktop pc (met Firefox als browser) en... je raadt het al: geen grote vertraging meer. Na een klik op de knop Ongelezen inhoud verschijnt de lijst met ongelezen berichten in 2 tot 4 seconden. Dat is weliswaar trager dan bij andere computerforums en volgens mij ook trager dan een week geleden, want toen opende de lijst met ongelezen berichten nog binnen 1 seconde, maar ik hoef in ieder geval niet meer 20 seconden te wachten. Verder onderzoek lijkt me niet noodzakelijk. Bedankt voor alle reacties.
  6. Passer en nokiaprox, bedankt voor jullie reacties! Dat weet ik wel, die 2.000 was goed... 😇 Maakt niet uit. Ik weet nu de oorzaak: het resetten van de berichtenteller. Dat resetten heeft nog niet het gewenste resultaat gehad. Zo zag ik bij Max333 (ook een nieuw lid) dat bij hem de teller nog steeds op nul staat, terwijl hij al wel een bericht heeft geplaatst. Ik heb zojuist bij 5 andere computerforums geklokt hoelang het duurt voordat ik de lijst met nieuwe berichten te zien krijg, nadat ik geklikt/getikt heb op de knop Ongelezen inhoud / Nieuwe berichten. Dat was steeds ongeveer 1 seconde. En zo lang (of beter: zo kort) duurde het tot een week geleden ook op PCH. Zojuist nogmaals getest op mijn iPad: een zevental keer geklikt op de knop Ongelezen inhoud op PCH. Het duurde nu steeds circa 2 seconden, voordat de lijst met berichten zichtbaar werd. Zeer regelmatig resultaat dus. Daar valt prima mee te leven. Ik zal het morgen ook testen op mijn twee desktop pc’s. Misschien is het probleem al opgelost. Ik zal de uitslag van mijn vervolgtesten morgen melden.
  7. Ik heb twee vragen. Eerst de minder belangrijke vraag/opmerking: 1. Drie dagen geleden plaatste ik mijn 2.000ste bericht. Mooi rond getal, dus ik maakte er een printscreen van en sloeg die afbeelding op: Maar gisteren (en vandaag) zag ik dat mijn aantal berichten opeens niet meer op 2.000 stond, maar op 1.992: Nou is het natuurlijk helemaal niet spannend of iemand 1.992 berichten heeft geplaatst of 2.000 berichten. Wel is het vreemd dat er opeens 8 van mijn berichten verdwenen lijken te zijn. Hoe kan dat? Ik zie verschillende mogelijkheden: a) Er zijn 1 of meer topics definitief verwijderd, waarin ik had gereageerd. b) Er zijn problemen geweest bij het PCH forum, waarna een back-up is teruggezet, waarbij sommige berichten verloren zijn gegaan. c) Een moderator is met een stofkam door mijn berichten gegaan en heeft de 8 slechtste (minst zinvolle) berichten gewijzigd... Ik zoek dus naar een verklaring waardoor dit gebeurd kan zijn. Het heeft geen prioriteit, ik ben gewoon nieuwsgierig. 2. Belangrijker is de volgende vraag: hebben ook andere leden er last van dat de knop Ongelezen inhoud ( ) sinds ongeveer een week meestal erg traag reageert? Wanneer ik dit forum bezoek dan klik ik altijd op de knop Ongelezen inhoud. Tot een week geleden kreeg ik dan ongeveer binnen 1 seconde de berichten te zien die geplaatst waren na mijn laatste bezoek aan PCH. Maar sinds een week duurt het meestal aanzienlijk langer tot ik die lijst met ongelezen berichten te zijn krijg. Een enkele keer opent die lijst nog wel snel, maar meestal duurt het veel langer. Vaak 20 seconden, soms nog langer. Ik heb nu wel een work around gevonden. Ik klik op de knop Ongelezen inhoud; ik wacht geduldig (soms dus 20 seconden of nog langer) totdat die lijst met ongelezen berichten wordt getoond; daarna open ik de afzonderlijke berichten in die lijst in nieuwe tabbladen in de browser. Ook hier vroeg ik me af waardoor dit veroorzaakt zou kunnen worden: a) Is er onlangs (een week geleden?) gesleuteld aan de website? b) Ligt het aan mijn pc? Ik heb de cookies van deze website verwijderd. Dat hielp niet. Ik heb bovendien hetzelfde probleem op mijn andere desktop pc én op mijn iPad. c) Ik heb mijn adblocker altijd uitgeschakeld voor PCH. Inschakelen van de adblocker hielp ook niet. Ik vraag me dus af of ik de enige ben die hier last van heeft. Of merken andere leden ook dat na een klik op de knop Ongelezen inhoud de pagina met ongelezen berichten meestal veel trager opent dan een week geleden? De genoemde vertraging ervaar ik alleen na het klikken op de knop Ongelezen inhoud. Als ik de enige ben die dit ervaart, dan heeft het geen zin naar een oorzaak te gaan zoeken. Dan blijf ik die work around wel gebruiken.
  8. Fijn dat het gelukt is, Theo. Veel computerplezier nog met je Dell laptop!
  9. Iets wordt meestal pas makkelijk wanneer je het een paar keer gedaan hebt. Zo vind ik een nieuwe installatie makkelijk omdat ik dat al diverse keren gedaan heb. Klonen heb ik zelf nog nooit gedaan, daarom kan ik niet zeggen of dat makkelijk is. Ik denk zelf dat het niet voldoende is om enkel de C schijf te klonen. Op de harde schijf staat niet enkel die C partitie, maar ook een of meer kleinere partities: een 'door systeem gereserveerde partitie' en misschien ook nog een of meer herstelpartities. Dat zijn allemaal partities die minder dan 1 GB groot zijn, en in de Verkenner zie je ze niet, omdat ze geen schijfletter hebben. Ik denk dat in ieder geval de door systeem gereserveerde partitie meegenomen moet worden bij het klonen. Maar anderen die wel ervaring hebben met klonen, zullen je daar vast meer over kunnen vertellen. En misschien worden die kleine partities wel automatisch meegenomen door de kloonsoftware. Daar durf ik niets over te zeggen. Het voordeel van een nieuwe installatie is dat Windows dan zelf de nodige partities zal aanmaken. Bovendien ziet Windows tijdens de installatie dat je een SSD gebruikt en dan zal ook automatisch de trimfunctie worden ingeschakeld. Ik weet dat jij om diverse redenen liever gaat klonen dan dat je een nieuwe installatie van Windows 10 gaat uitvoeren. Die keuze respecteer ik. Maar de hulp bij het klonen laat ik graag over aan helpers die zelf ervaring hebben met klonen. Tenslotte: je Verkenner ziet er weer pico bello uit. Goed gedaan!
  10. De Verkenner ziet er nu inderdaad redelijk uit. Je dvd-station is zichtbaar. Beetje raar is nog wel dat de E schijf (het dvd-station) voor de C schijf staat. En waar is de D schijf? Wat was de D voor schijf of station? Maar daar valt mee te leven. Het klopt dat de instructies die ik gaf, horen bij een nieuwe installatie. Jij had immers een installatie dvd gebrand en ik gaf aan hoe je die kon gaan gebruiken voor een ‘clean’ / schone installatie. Maar dat ga jij niet doen, want jij wil niet al je programma’s opnieuw gaan installeren. Jij wil gaan klonen. Het voordeel van een nieuwe installatie is dat de trimfunctie automatisch wordt ingesteld. Dat is nodig bij een SSD. Ik weet niet of dat bij klonen van een HDD naar een SSD ook gebeurt. Zelf heb ik Office 2016 van Varsio. Die heb ik ook een keer moeten verwijderen en kon ik daarna toch weer opnieuw installeren op dezelfde pc. Het opnieuw installeren moest, net als de eerst e keer, gebeuren via de website van Microsoft Office. Daar logde ik in met mijn Microsoft account en toen kon ik Office opnieuw downloaden, waarna de installatie automatisch gebeurde. De instructies hoe ik dat moest doen, kreeg ik van Varsio. Ik heb die instructies vast nog wel ergens opgeslagen, als jij daar belangstelling voor hebt. (Terwijl ik dit bericht aan het typen was, reageerdenPasser en jij al. Er is dus wat overlap in onze reacties.)
  11. Eerst even over de afbeeldingen die je geplaatst hebt: Foto 1: ziet er prima uit. Het isobestand heb je op de juiste wijze gebrand. Foto 2: het dvd-station is zichtbaar in de navigatiekolom én in het rechter paneel, omdat er een dvd in het station zit Foto 3: jij ziet geen dvd-station, schrijf je. Dan moet je je bril opzetten, want ik zie jouw dvd-station wel in die afbeelding. Het dvd-station moet je nu bovenaan in het rechter paneel zoeken. Het is nota bene geselecteerd in jouw afbeelding! Waarom staat het dvd-station bovenaan in foto 3? Omdat de bestanden / mappen / schijven gegroepeerd zijn op grootte. Omdat er geen dvd meer in het dvd-station zit, staat het dvd-station in foto 3 bovenaan. De grootte is immers onbekend, nu er geen dvd in het station zit. Je moet anders gaan groeperen, namelijk op Type. En zo doe je dat: Open de Verkenner Klik in de navigatiekolom op Deze pc. In het rechter paneel klik je met de rechter muisknop op een lege plek. In het contextmenu dat dan verschijnt, moet je klikken op Groeperen op, en dan kies je Type. Doe dat nog een keer en kies dan Oplopend. Met een afbeelding erbij, zodat je kunt zien hoe het bij mij is ingesteld: Die kabel van bol.com lijkt het goed te doen, als ik de reviews lees. Zelf kloon ik nooit, dus daarmee kan ik je niet helpen. ------------------------------------------------------------------------- Voordat je gaat klonen, moet je nakijken hoe je kunt opstarten van het dvd-station (natuurlijk op voorwaarde dat daar een opstartbare dvd in zit. Hoe je met jouw Dell Laptop in het BIOS komt, wordt hier uitgelegd: https://www.dell.com/support/article/nl/nl/nldhs1/sln143038/uefi-bios-system-setup-van-windows-openen-op-uw-dell-systeem?lang=nl En als je dat gedaan hebt, controleer je of je ook inderdaad kunt opstarten vanaf de zojuist gebrande dvd. Het opstarten vanaf een dvd duurt veel langer dan vanaf de harde schijf. Je moet dus echt even geduld hebben. Wanneer je merkt dat de laptop inderdaad is opgestart vanaf de dvd kun je op Annuleren klikken of op het knopje op het dvd-station drukken, waarna de dvd wordt uitgeworpen. Je bent immers alleen nog aan het testen. Als je permanent wilt instellen dat na aanzetten van de laptop eerst geprobeerd moet worden van dvd op te starten, dan verander je de boot order (opstartvolgorde) in het BIOS. Wanneer je slechts eenmalig van dvd op wilt starten, dan hoef je de boot order niet permanent te wijzigen, maar druk je op F12 zodra je het Dell logo ziet. Meer uitleg daarover vind je o.a. hier: https://smallbusiness.chron.com/start-up-dell-computer-cd-51384.html Het gedeelte onder Single Use gaat dus over eenmalig opstarten van dvd.
  12. Je had direct die dvd kunnen laten branden door het hulpprogramma. Jij hebt ervoor gekozen om een iso bestand te maken. Dat mag. Is voor jou alleen iets meer werk. Wanneer het isobestand klaar is, dan zoek je dat bestand op in de Verkenner. Je klikt erop met de rechter muisknop en kiest dan voor Schijfkopiebestand branden: In bovenstaande afbeelding zie je een iso van versie 1809, omdat ik die nog ergens op mijn harde schijf had staan. Nadat de dvd gebrand is, kun je de inhoud van de dvd bekijken via de Verkenner. Die inhoud zal er zo uitzien: Natuurlijk zullen de datums (onder Gewijzigd op) bij jou anders zijn.
  13. En wáár kijk je dan in de Verkenner? De Verkenner bestaat grofweg uit 2 gedeelten: 1. links staat de navigatiekolom (ook wel het navigatievenster genoemd) 2. rechts wordt datgene geopend wat je hebt aangeklikt in de navigatiekolom. Wanneer er geen dvd of cd in het cd-station zit, dan zal je het cd-station niet zien in de navigatiekolom. Het cd/dvd-station wordt pas zichtbaar in de navigatiekolom, nadat je een cd of dvd in het station hebt gedaan. Dat is normaal. Wil je het cd-station wel zien, ook als er geen cd of dvd in zit? Dan moet je in de linker kolom (= de navigatiekolom of het navigatievenster) eerst klikken op Deze pc. Dan hoor je in het rechter paneel je cd-station te zien. Dan heb je niet alle informatie gelezen op die website. Ga dat nu eerst eens doen. Lees alles wat je te zien krijgt, nadat je geklikt hebt op het plusteken dat staat voor "Het hulpprogramma voor het maken van installatiemedia (USB-flashstation, DVD of ISO-bestand) gebruiken om Windows 10 op een andere pc te installeren." En lees het dan desnoods nog een keer, net zolang totdat je begrijpt wat je moet doen. Het staat er precies wat je verder moet doen. Dus je hebt nu Mediacreationtool1903.exe gedownload. Rechtsklik daarop en kies dan Als administrator uitvoeren. Houd een blanco dvd bij de hand. Als je geen lege dvd hebt, dan mag je ook een USB stick van 8 GB gebruiken. Die stick moet wel leeg zijn, want alles wat op de stick staat zal verwijderd worden. De stick moet liefst niet groter zijn dan 32 GB. Gebruik absoluut nooit een externe harde schijf om zo'n installatiemedium te maken!
  14. Je moet wél zeggen dat het voor een andere computer is! Alleen dan kun je een opstartbaar medium maken. Als je dat niet zou doen, dan heeft het immers geen enkele zin om een opstartbaar medium te maken. Dan zou je op die website immers kunnen klikken op de knop Update nu. In je Dell laptop zit dit dvd-station: MATSHITA DVD+-RW UJ8B2. Daarmee kun je cd's en dvd's lezen én branden. Bekijk de informatie op de volgende website en voer de instructies uit: https://support.microsoft.com/nl-nl/help/330140/my-drive-does-not-appear-in-windows-explorer-view Begin met methode 1. Als die niet helpt, ga je door met methode 2 enz. Deze informatie kun je ook gebruiken: https://support.hp.com/nl-nl/document/c03560374 Die info is voor HP computers, maar geldt ook voor computers van andere merken.
  15. Zit er een CD-station in je Dell laptop? Dan kun je zelf een installatie-dvd van Windows 10 maken. Je kunt die installatie-dvd (of opstartbare USB stick, dat kan ook) ook maken op een willekeurige andere pc of laptop. Ga daarvoor naar deze website: https://www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows10 Lees alles door wat daar staat. Voor jou van belang is dat je daar op het + teken klikt dat staat voor "Het hulpprogramma voor het maken van installatiemedia (USB-flashstation, DVD of ISO-bestand) gebruiken om Windows 10 op een andere pc te installeren." Wat moet je doen wanneer je Windows 10 nieuw zou willen installeren? Wanneer die installatie-dvd gemaakt is, dan vervang je de HDD door de nog lege SSD. Je zet de laptop aan en gaat direct naar het BIOS. Op dat moment kun je de installatie-dvd in het dvd-station doen, maar het is nog beter als die dvd al in het station zit. In het BIOS regel je dat je op wil starten vanaf de DVD. De installatie zal daarna van start gaan. Wanneer tijdens de installatie gevraagd wordt naar de productcode, dan moet je (onderaan) klikken op 'Ik heb geen productcode'. Dus geen productcode ingeven! Nadat de installatie voltooid is, zal contact worden gemaakt met de servers van Microsoft. Omdat Windows 10 al eerder op deze Dell laptop stond, is jouw laptop bekend bij Microsoft en zal Windows 10 automatisch geactiveerd worden. Dat is mooi! Oké, dan moet je op die desktop pc de upgrade naar versie 1903 niet gaan forceren. Rustig afwachten totdat Microsoft versie 1903 geschikt heeft gemaakt voor de hardware in die desktop pc. Er zijn ook andere SSD's die in jouw Dell laptop passen, maar de Crucial MX500 zou zeker geen verkeerde keuze zijn.
  16. Nee, want jouw moederbord beschikt niet over een mSATA slot (= aansluiting). En zo'n aansluiting heb je nodig voor die Kingston mSATA SSD. Op jouw moederbord zit een SATA II aansluiting voor de harde schijf. Deze Crucial MX500 zou wel kunnen: https://tweakers.net/pricewatch/1126239/crucial-mx500-2-komma-5-inch-500gb.html Die kost ongeveer evenveel als de Kingston 480G. Je zal niet de maximale snelheid uit die SSD halen, omdat het moederbord van je Dell laptop beschikt over een oudere SATA II (3 Gbps) aansluiting, terwijl modernere laptops een snellere SATA III (6 Gbps) aansluiting hebben, maar je zult toch wel een verbetering merken t.o.v. een gewone harde schijf. Hier info over het verschil tussen SATA II en SATA III: https://kb-nl.sandisk.com/app/answers/detail/a_id/11993/~/het-verschil-tussen-sata-i%2C-sata-ii-en-sata-iii Een SATA III SSD kun je dus gewoon aansluiten op je moederbord waarop een SATA II aansluiting zit. Jij wilt graag klonen. Wanneer je een SSD van het merk Crucial koopt, dan kun je gratis de kloonsoftware van Acronis downloaden: Hoe je die software kunt downloaden staat in de handleiding die je bij de SSD krijgt. Zelf maak ik nooit gebruik van die kloonsoftware. Als ik in een laptop of desktop pc de harde schijf vervang door een SSD, dan kies ik altijd voor een nieuwe installatie van Windows 10. Dan weet ik zeker dat het goed gaat.
  17. Dat klopt. Ik zag jouw vraag o.a. op de volgende websites: 1. Computer!Totaal: https://computertotaal.nl/vraag-en-antwoord/hardware/kan-ik-geforce-now-downloaden 2. Nationaal Computer Forum: https://nationaalcomputerforum.nl/threads/kan-ik-geforce-now-downloaden-op-mijn-laptop.135572/#post-1134962 3. Tech Café: https://techcafe.nl/hardware/kan-ik-geforce-now-downloaden/?API_COOKIE_REDIRECTED=True Het lijkt me dat Lange Pier op het Nationaal Computer Forum jou al een duidelijk antwoord heeft gegeven: jouw laptop voldoet aan de vereisten voor de hardware: https://www.nvidia.com/nl-nl/geforce/products/geforce-now/system-reqs/ Je moet zelf nakijken of jouw internetsnelheden voldoende zijn voor GeForce Now:
  18. Ik heb het zojuist gecontroleerd op mijn pc: de avatars van Dasle en Calvus ontbraken nog steeds. Daarna het beeld van de browser (Firefox) vernieuwd. En daar waren de avatars weer. Zou het aan mijn pc liggen? Nee, dat kan niet, want ik ontdekte het probleempje gisteren eerst op mijn iPad (met Safari als browser). Daarna zette ik gisteravond mijn desktop pc aan om te controleren of daar ook de avatars ontbraken bij Dasle en Calvus, en dat bleek toen zo te zijn. Maar intussen zijn de avatars van beide heren er weer. He zal inderdaad een tijdelijk verschijnsel zijn geweest. Niets meer aan doen dus.
  19. Sinds kort (vanavond?) ontbreekt bij sommige leden de avatar. Bijvoorbeeld bij Dasle en Calvus. Als voorbeeld Dasle: Wanneer je naar de profielpagina van Dasle gaat, dan zie je een gebroken link (zie de rode pijl): Maar wanneer je in dat vakje klikt, dan wordt de avatar wel getoond: De avatar is er dus nog wel, maar hij wordt bij de topics en in het profiel van Dasle niet meer getoond. Ik meen dat zoiets al eens eerder gebeurd is. Had het toen niet te maken met mensen die via Facebook inlogden? Er staat me zoiets van bij. Ik moest even zoeken: zoiets kwam eerder aan de orde in dit topic:
  20. Als die netwerkkabel vrij ligt (dus niet door muren of leidingen heen getrokken is), dan is het misschien een goed idee om de kabel te vervangen. Dat hoeft niet duur te zijn. Bij ieder filiaal van de Action koop je een netwerkkabel van 10 meter voor slechts € 2,42. Zie hier: https://www.action.com/nl-nl/p/maxxter-netwerk-kabel/ Dat is de prijs in de Nederlandse filialen van de Action. Misschien dat die kabel in de Belgische filialen 10 of 20 cent duurder is, maar dat zal je de kop niet kosten. En dan hoef je zelf niet te gaan klooien met stekkertjes eraan zetten, want die zitten er al aan. Maar -zul jij misschien zeggen- kan zo’n goedkope kabel wel goed zijn? Tja, ik gebruik ze zelf ook en ik haal er de maximale snelheid mee die bij mijn internetabonnement hoort. Dan over de afbeelding die jij laat zien in de startpost. Die 100 mbps is niet de werkelijke snelheid, maar de maximale snelheid, die je netwerkadapter aan kan. Daar kun je nooit 500 mbps hebben gelezen. Er zijn maar 3 smaken: a) 10 mbps (alleen bij antieke computers) b) 100 mbps. Dat wordt Fast ethernet genoemd c) 1,0 Gbps. Dat hebben de meeste moderne computers Wat voor ethernetadapter zit er in die computer? Als dat bijvoorbeeld een Realtek PCIe GBE Family Controller zou zijn, dan zou je 1 Gbps aflezen, maar dat zegt nog helemaal niets over de maximale downloadsnelheid. Die is afhankelijk van het abonnement bij je internetprovider. Zo staat er bij mijn desktop pc bij Status van LAN-verbinding: Snelheid 1,0 Gbps. Mijn maximale downloadsnelheid is echter 50 Mbps.
  21. Ja Twee keer per jaar (in het voorjaar en in het najaar) komt er een nieuwe versie van Windows 10. Iedere versie van Windows 10 wordt slechts 18 maanden lang ondersteund met updates. Daarna wordt het minder veilig om door te gaan met die oude versie van Windows 10. Als jij nu nog werkt met versie 1809 (van najaar 2018), dan zal die versie ondersteund worden tot 12 mei 2020 (meer info hier: https://support.microsoft.com/nl-nl/help/13853/windows-lifecycle-fact-sheet Er is dus geen haast bij. Je zou nog zo'n 11 maanden kunnen wachten met het installeren van versie 1903. Ik sluit me aan bij Passer. Als er grote problemen zouden zijn met versie 1903, dan hadden we dat allang gelezen in de media. Wel is het verstandig om voordat je de upgrade naar versie 1903 uitvoert, een back-up te maken van al je persoonlijke bestanden op een ander medium, bijvoorbeeld een externe harde schijf. Zo'n back-up is altijd aan te raden, want een harde schijf kan immers kapot gaan. Je kunt daarvoor een specifiek back-upprogramma gebruiken, maar je kunt ook gewoon de Verkenner gebruiken om je persoonlijke bestanden (Word bestanden, foto's, video's, muziek e.d.) te kopiëren naar de externe harde schijf.
  22. Over Microsoft Solitaire Collection (de letters die achterstevoren staan) schreef HarryBeauvois1 gisteren het volgende: - Ga naar instellingen - Verwijderen apps - dan Microsoft Solitair verwijderen. - PC opnieuw opstarten. - Ga naar Microsoft Store (het witte koffertje) - zoek Solitaire Collection - Installeer Maar bij diverse mensen is het probleem sinds vandaag opgelost, zonder dat ze daar zelf iets voor hoefden te doen. Zo schreef Kees van der Sluis vandaag: "Niets gedaan...vanmorgen was alles weer normaal. Is er toch op de achtergrond aan gewerkt?????" Het lijkt er dus op dat Microsoft het probleem al opgelost heeft. Als Theo het probleem nog steeds heeft dan raad ik hem aan de computer opnieuw op te starten via de knop Start > Aan/uit > Opnieuw opstarten.
  23. Bij een upgrade naar een nieuwere versie van Windows 10 (op de manier die ik hierboven beschreef) blijven alle persoonlijke bestanden en alle programma's behouden. Maar als jij bang bent voor je vrouw, dan zou ik gewoon van haar laptop afblijven. Dan mag ze hem zelf onderhouden en bijwerken. Gewoon niet naar kijken naar haar laptop... Daarnaast hoor je regelmatig een kopie te maken van alle persoonlijke bestanden. Er kan immers altijd wat gebeuren met de laptop. Zo zal iedere harde schijf ooit kapot gaan, de ene al na 1 dag, de andere pas na 20 of 30 jaar, maar kapot gaan ze allemaal. Die kopie zet je op een externe harde schijf. Je hebt daar geen speciaal programma voor nodig. Dat kan gewoon met de Verkenner. Van echt belangrijke persoonlijke bestanden die je absoluut niet kwijt wilt raken, moet je minimaal 2 back-ups maken op twee verschillende harde schijven. De kans is erg klein dat 2 externe harde schijven het tegelijkertijd begeven.
  24. Dat de laptop van je vrouw nog steeds draait op versie 1803 is inderdaad raar. Versie 1803 wordt nog ondersteund tot 12 november 2019. Dat is nog maar 5 maanden. Daarna zal die laptop geen beveiligingsupdates meer krijgen. Het is dus van belang om met de laptop van je vrouw vóór 12 november naar de volgende website te gaan: https://www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows10 Zodra die website geopend is, moet je klikken op de knop Update nu: Je krijgt dan dit bestandje van 6 MB aangeboden: Dat bestandje sla je op en voer je daarna uit. Daarna zal op de laptop van je vrouw de nieuwste versie van Windows 10 gedownload en geïnstalleerd worden. Het is dus niet nodig om eerst te upgraden naar versie 1809 en daarna pas naar versie 1903. Je mag 1 of meer versies overslaan.
  25. Ja, dat kan, maar het is niet nodig. Gewoon geen productcode ingeven wanneer daarom gevraagd wordt bij een nieuwe installatie van Windows 10, wanneer op die computer al eerder Windows 10 heeft gestaan. Van iedere computer waarop Windows 10 staat, wordt namelijk een vingerafdruk (hardware ID) gemaakt, die wordt verstuurd naar de server van Microsoft. In die vingerafdruk staat welke hardware in die computer zit. Installeer je Windows 10 opnieuw, dan wordt opnieuw een vingerafdruk naar Microsoft verzonden. Als die vingerafdruk overeenkomt met een vingerafdruk die bij Microsoft bekend is, dan zal Windows 10 geactiveerd worden. Als je liever wilt afwachten totdat versie 1903 spontaan wordt aangeboden, dan begrijp ik dat helemaal. Op mijn 6 jaar oude desktop pc werd versie 1903 pas eergisteren aangeboden. Jouw laptop is nog een jaartje ouder. De nieuwste computers komen het eerst in aanmerking voor de nieuwste versie van Windows 10. Oudere computers krijgen die upgrade meestal wat later. Of versie 1903 voor jouw laptop al beschikbaar is, kun je zelf controleren via Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Windows Update. Ik heb dat zojuist even gecontroleerd op een andere desktop pc (ruim 6½ jaar oud), die nog draaide op versie 1809. Eerst moest ik een drietal updates downloaden. Nadat die geïnstalleerd waren, keek ik opnieuw bij Windows Update en toen bleek ook voor die pc versie 1903 beschikbaar: Ik heb net geklikt op 'Nu downloaden en installeren'. Hij gaat dan eerst voorbereiden, daarna downloaden en tenslotte die nieuwe versie van Windows 10 installeren. Op een Windows 10 laptop heb ik de upgrade naar versie 1903 al eerder geforceerd, omdat er problemen waren met die laptop. Die problemen waren na de geforceerde upgrade verholpen. Als het blokkeren van je Dell laptop slechts zeer zelden voorkomt, dan kan ik me zeker voorstellen dat je liever nog even afwacht totdat je versie 1903 spontaan krijgt aangeboden.
  Logo

  OVER ONS

  PC Helpforum helpt GRATIS computergebruikers sinds juli 2006. Ons team geeft via het forum professioneel antwoord op uw vragen en probeert uw pc problemen zo snel mogelijk op te lossen. Word lid vandaag, plaats je vraag online en het PC Helpforum-team helpt u graag verder!

  ×
  ×
  • Nieuwe aanmaken...

  Belangrijke informatie

  We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.