Ga naar inhoud

porrelaar

Lid
 • Aantal items

  3.265
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door porrelaar

 1. @Captain Kirk Het gaat hier niet om een desktop pc, maar om een laptop. Vervanging van het scherm van een laptop is niet zo goedkoop. @ictknechter Toch eerst nog even doen wat Dasle je vroeg: sluit een extern beeldscherm aan op de laptop en kijk of je de gele veeg ook op dat externe beeldscherm ziet. Gewoon om zeker te zijn.
 2. Dat is geen foto van de browser, maar een foto van de Verkenner. Oftewel (Windows) Explorer, op zijn Engels. Browsers zijn Edge, Firefox, Chrome, Opera e.d. Althans, zo noemen we dat in Nederland. En ook in België, neem ik aan. Via de Verkenner kun je helaas niet achterhalen wat er mis is met je externe harde schijf. Daarvoor is volgens mij toch echt schijfbeheer nodig. En schijfbeheer opent niet wanneer de externe harde schijf is aangesloten. Lastig! Hopelijk heeft een van de andere helpers nog een tip voor jou.
 3. In jouw Seagate Expansion Portable Drive 5TB zit een traditionele harde schijf; geen SSD. Met zulke externe harde schijven moet je zeer voorzichtig omgaan. Even voorzichtig als met een doos eieren. Een keer hard stoten of laten vallen en hij is kapot. Jij gebruikt een Engelstalige versie van Windows. In je laatste post laat je afbeeldingen zien van Device Manager (Apparaatbeheer) en Explorer (Verkenner). Toon in plaats daarvan eens een afbeelding van Disk Management (Schijfbeheer). Rechtsklik op de knop Start > Disk Management. Rek het venster naar onderen zover uit dat alle schijven zichtbaar zijn. Maak dan een screenshot. Ik ben benieuwd of daarin je Seagate Expansion Portable Drive 5TB nog getoond wordt. Als dat niet het geval is, zie ik het somber in.
 4. Als er geen aparte (dedicated) grafische kaart in zit, dan maakt de grafische chip waarschijnlijk deel uit van de processor. De beeldschermadapter is dan de grafische chip. Dan wachten we totdat je wel een foto kunt maken van het fenomeen: de gele veeg. En meld dan meteen of het over een laptop gaat (graag merk en typeaanduiding geven) of over een desktop pc. Kijk ook eens naar de afbeeldingen in dit topic op Tweakers: https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1755237 Daar is ook een gele streep / veeg te zien. Ziet het er bij jou ook zo uit?
 5. Die gele veeg zal niet op je pc zitten, maar op de monitor van je pc of laptop. Ja, beetje flauw van mij, maar je moet zo duidelijk mogelijk beschrijven wat jij ziet. Voor de helpers is het waarschijnlijk handig wanneer je een foto maakt van je monitor/beeldscherm met die gele veeg en die foto in een volgende reactie plaatst. Kies een achtergrond waarop de gele veeg goed zichtbaar is. Met 'nieuwe drivers' bedoel je de driver voor de grafische kaart? Zit die gele veeg altijd op dezelfde plek? Verplaatst hij zich niet?
 6. Als je grafische kaart defect zou zijn, dan zou je niet kunnen gamen. En met gamen heb je geen problemen, schreef je. Een video die groen afspeelt in de browser komt inderdaad door ingeschakelde hardwareversnelling die niet goed werkt. Soms helpt het om een nieuwere driver voor je grafische kaart te installeren. Dat heb je echter al gedaan en dat hielp niet. Volgens mij heb je al gedaan wat je zou kunnen doen. Wanneer je de hardwareversnelling in de browser(s) uitschakelt, heb je geen enkel probleem meer met afspelen van video's in de browser. Heb ik dat goed begrepen uit jouw beginpost? Dan heb je de oplossing zelf al gevonden: laat de hardwareversnelling in de browser(s) uitgeschakeld. Dan worden video's in de browser(s) goed afgespeeld en het heeft geen effect op het spelen van games. Je kunt echt zonder die hardwareversnelling. Ik kan me voorstellen dat jij denkt: 'Ja, maar hardwareversnelling zou toch moeten werken in mijn systeem?' Ja, het zou moeten werken, maar bij jou werkt het niet. Mozilla (de maker van Firefox) schrijft er dit over: "Helaas is het mogelijk dat, vanwege het brede scala aan mogelijke combinaties van stuurprogramma, videokaart en besturingssysteem, hardwareversnelling [...] voor u nog steeds niet werkt in Firefox. In deze gevallen kunt u de problemen verhelpen door hardwareversnelling [...] uit te schakelen." Bron: https://support.mozilla.org/nl/kb/grafische-stuurprogrammas-upgraden-hardwareversnelling-gebruiken Die oplossing (die je zelf al gevonden had) is misschien niet helemaal bevredigend, maar wel afdoende om je problemen te verhelpen.
 7. porrelaar

  Ai

  Mocht je geïnteresseerd zijn in Picasa, dan kan de handleiding van Wilma Karels (66 webpagina’s) behulpzaam zijn: http://www.wilmakarels.nl/picasa3/handleiding.php Lees daarvan wat je nodig hebt. Niet alles in die handleiding is nu nog van toepassing. Ze schreef die handleiding toen Picasa nog ondersteund werd door Google. Wanneer je Picasa voor de eerste keer start, dan zullen de foto’s op je pc geïndexeerd worden. Je ziet die fotomappen daarna in de linker kolom (navigatiekolom) van Picasa. Je kunt zelf aangeven welke mappen wel en welke mappen niet getoond mogen worden in Picasa. Standaard kiest Picasa volgens mij alle mappen waarin afbeeldingen kunnen zitten, maar dat is niet de bedoeling. Kies alleen die mappen waarin jij zelf foto’s hebt opgeslagen. Toen ik, jaren geleden, Picasa aan het werk zette om personen op foto’s te herkennen, was ik verbaasd hoe vaak Picasa het goed had gedaan. AI (kunstmatige intelligentie) is intussen veel verder ontwikkeld, daarom is het zeker mogelijk dat moderne fotobeheerprogramma’s hier nog beter in zijn geworden. Mogelijk hebben andere leden nog tips voor jou.
 8. porrelaar

  Ai

  Ik denk dat er meerdere fotobeheerprogramma's zijn die dat klusje kunnen klaren. Ik maakte kennis met het kunnen herkennen van personen op foto's door het gratis fotobewerkings- en fotobeheerprogramma Picasa van Google. In maart 2016 stopte Google met de ondersteuning van Picasa en sindsdien is Picasa niet meer te downloaden van Google. Er zijn echter nog genoeg websites waar je Picasa zou kunnen downloaden. Ik noem er een die veilig is: https://picasa.nl.download.it/download Voorheen kon je met Picasa ook webalbums aanmaken. Dat kan niet meer, maar de personenherkenning werkt nog steeds. Hier wat uitleg over die personenherkenning: http://www.wilmakarels.nl/picasa3/gezichten-personen.php Ik heb zojuist Picasa 3.9 even geopend en gekeken of er nog foto's waren waarover Picasa niet zeker was. Ja, die waren er. Hieronder een voorbeeld: Van bovenstaande foto was Picasa niet zeker. Dat zie je aan het vraagteken in de linker benedenhoek. Was dit Gilbert of was hij het niet? Ja hoor, dit was hem. En dan kun je ofwel op de knop Bevestigen klikken ofwel op het vinkje dat onder de afbeelding staat. De vraag is natuurlijk wat jij daar zelf van leert? Leer je daardoor AI begrijpen? Nee, want hoe het werkt, blijft in Picasa een raadsel. Is Picasa nog veilig te gebruiken? Vroeger kon je in Picasa inloggen met je Google account. Dat is niet meer mogelijk. Die verbinding is gekapt door Google. Het is dus een programma geworden dat in principe geen verbinding met internet meer heeft. Ik gebruik het nog heel af en toe. Ik ga ervan uit dat er nog genoeg andere fotobeheerprogramma's zijn die hetzelfde kunstje beheersen (en mogelijk nog veel beter dan in Picasa, waarvan de ontwikkeling vele jaren geleden gestopt is) en die nog wél ondersteund worden met updates door de maker van dat programma.
 9. Op zijn vroegst op 5 oktober lijkt mij, want dat is de datum waarop Windows 11 officieel uitkomt:
 10. Er is inderdaad een maximale grootte voor e-mails (incl. bijlagen), maar die maximale grootte wordt niet bepaald door de app Mail van Apple, maar door de e-mailproviders van de verzender én de ontvanger van de e-mail. Stel dat jij in de app Mail je Gmail account hebt opgenomen, dan mag de bijlage maximaal 25 MB groot zijn. Die mail kun je verzenden naar iemand die ook een Gmail adres gebruikt, maar helaas niet naar iemand die een e-mailadres van Telenet.be gebruikt. Bij Telenet ligt de grens namelijk lager. Daar mag een e-mailbericht niet groter zijn dan 20 MB. Bedenk daarbij het volgende: wanneer je een aantal foto's als bijlage verzendt bij een e-mail, dan moet je eerst bekijken hoeveel MB die foto's bij elkaar zijn, en dan moet je bij die som nog eens 37% optellen, want om de foto's te kunnen verzenden via e-mail worden ze omgezet/gecodeerd. Stel dat je 3 foto's als bijlage toevoegt, die samen 10 MB groot zijn, dan zal de verzonden mail 137% x 10 MB = 13,7 MB groot zijn. Wat kun je doen wanneer jouw e-mail te zwaar wordt om te kunnen verzenden? Wanneer het om foto's gaat, dan kun je die foto's eerst verkleinen voordat je ze verzendt. Of je verstuurt minder foto's per keer. Wanneer je een Gmail adres hebt en je wilt een bijlage versturen die groter is dan 25 MB, maar kleiner dan 50 MB, dan moet je niet de app Mail gebruiken, maar je browser, waarin je naar webmail van Google gaat. Daar maak je een nieuwe e-mail aan en je voegt de bijlage toe. Als de bijlage groter is dan 25 MB, dan zal die worden opgeslagen in jouw Google Drive. De bijlage zelf wordt dan niet meegestuurd met de e-mail. In de e-mail zal een link zitten naar het bestand op jouw Google Drive. Lees er hier meer over: https://support.google.com/mail/answer/6584?hl=en&co=GENIE.Platform%3DDesktop#zippy=%2Cattachment-size-limit Daarnaast kun je gebruik maken van services als WeTransfer: https://wetransfer.com/ Je uploadt de grote bijlage naar de server van WeTransfer. Je vult daar de e-mailadressen van de geadresseerde en van jezelf in. Je schrijft er een berichtje bij en je verstuurt het bericht. Ook dan zal de ontvanger een e-mail ontvangen met daarin een link, waarop hij moet klikken om de bijlage te kunnen downloaden.
 11. Naar mijn weten moet je bij een schone installatie van Windows 7 altijd de product key ingeven. Bij Windows 10 hoeft dat niet, op voorwaarde dat er al eerder eenzelfde versie van Windows 10 op die pc stond. Bij Windows 10 staat de ‘vingerafdruk’ van jouw systeem op de servers van Microsoft. Na een schone installatie van Windows 10 zal automatisch contact worden gemaakt met de server van Microsoft. En als de vingerafdruk van jouw Windows 10 pc daar is opgeslagen, dan zal Window10 automatisch geactiveerd worden. Bij Windows 7 werd geen ‘vingerafdruk’ van je systeem opgeslagen op de server van Microsoft.
 12. @ictknechter Dat geldt voor Windows 10. Niet voor Windows 7. Dit topic staat in het forumonderdeel Windows 7.
 13. Een computer met 8 GB RAM en een i5 van de negende generatie, dat klinkt goed. Dat klinkt heel goed! Veel plezier ermee!
 14. Dan kun je niet inloggen. Krispijn, ik vraag me af wat jij te zien krijgt, nadat je de computer hebt aangezet. Normaal krijg je na enige tijd de naam van de gebruiker/eigenaar te zien, met daaronder het vakje waarin het wachtwoord moet worden getypt. Krijg jij dat te zien of krijg je helemaal niets te zien? Als je niets te zien krijgt, dan zou het zo maar kunnen dat de harde schijf is leeggemaakt. Er staat dan geen besturingssysteem meer op. Passer raadt een clean install aan. Dan moet er nog wel een sticker op de kast zitten met daarop de licentiesleutel. Die licentiesleutel (product key) moet je invoeren wanneer daarom wordt gevraagd tijdens de installatie. Je zult zelf aan een installatie-dvd van Windows 7 moeten zien te komen. En inderdaad lijkt het verstandiger om meteen over te gaan naar Windows 10. Hoe je een installatiemedium voor Windows 10 maakt wordt hier uitgelegd: https://www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows10 Tijdens de installatie van Windows 10 kun je de product key van Windows 7 ingeven die op de sticker staat die op de pc zit. De product key is een reeks van 5 keer 5 letters en/of cijfers. https://www.imgdumper.nl/uploads9/6124a7c37d97f/6124a7c37bb78-product_key_win_7.png Als er geen licentiesticker op de pc zit, dan zul je een licentie voor Windows 10 moeten kopen. Van de Acer Aspire X3900 bestaan verschillende types. Ze zijn intussen op leeftijd (10 à 11 jaar oud), maar ik denk dat Windows 10 nog wel zal draaien op jouw pc.
 15. Die Lenovo is een goede pc voor basis gebruik. Op de website van Coolblue staat beschreven voor welke doeleinden je deze pc kunt gebruiken. Ik denk dat deze pc voldoet voor wat je ermee wil gaan doen: leren programmeren en verschillende besturingssystemen uitproberen. Deze AMD processor is ook geschikt voor Windows 11. Hij staat in de lijst: https://docs.microsoft.com/en-us/windows-hardware/design/minimum/supported/windows-11-supported-amd-processors Wacht nog even op een reactie van Dasle. Die heeft misschien nog aanvullende opmerkingen over deze Lenovo pc.
 16. Ik vermoed van niet. Zo’n mini pc bevat een processor die weinig warmte produceert. Daar is de koeling ook op afgestemd. Als het al mogelijk zou zijn om er later een krachtiger processor in te zetten, dan zou die waarschijnlijk niet goed genoeg gekoeld kunnen worden. Dasle weet meer van hardware dan ik. Wacht zijn reactie af.
 17. Heel kort: nee, dat is niet mogelijk. Oké, een beetje uitleg… Jouw notebook zal zo’n 7 jaar oud zijn. Toen bestonden i9 processors nog helemaal niet. De eerste i9 processors verschenen pas in 2017. Bij nieuwere generaties processors hoort ook een ander socket. De socket is het onderdeel van het moederbord waarop de processor gemonteerd wordt. De socket in jouw notebook is niet geschikt voor een i9 processor. Met Speccy kun je achterhalen welk socket er op het moederbord zit. En daarna kun je Google gebruiken om te achterhalen welke processors er op dat socket passen. Ik vermoed dat er een Intel G3 socket in jouw notebook zit. Als dat klopt, dan vind je hier de processors die daarop passen: https://en.wikipedia.org/wiki/Intel_Socket_G3 Dat zijn dus nooit processors die vele jaren nieuwer zijn dan het moederbord.
 18. Gelukkig hoef ik niet te bepalen wat jij gaat kopen. De Intel Pentium Silver J5005 is zeker geen high-end processor. Hij verbruikt echter weinig watt en wordt daardoor ook niet zo snel warm. Dat is dan wel weer een voordeel. Jij zit nu eenmaal met een beperkt budget. Je begon met een budget van € 250, en dat heb je intussen verhoogd naar € 300. Voor dat geld kun je geen vlotte nieuwe pc kopen. Ik schreef eerder al dat je dan minimaal het dubbele bedrag (> € 600) uit moet geven. Voor € 600 krijg je een redelijke pc. Geen game pc, maar een doorsnee pc waarmee je de dagelijkse taken vlot kunt uitvoeren. Wil je minder uitgeven, dan krijg je ook minder. Dasle raadde jou een tweedehands desktop pc met een i5 processor aan, maar jij hebt liever geen tweedehands, maar nieuw. Daar is wat voor te zeggen i.v.m. de garantietermijn. Voor niet al te ingewikkelde taken zal deze mini pc voldoen. Wacht nog op het oordeel van Dasle en van eventueel andere forumleden. Er is toch geen haast met deze aanschaf? Het wordt immers een extra pc, als ik je goed begrepen heb.
 19. In de laatste mini pc die jij noemde zit als processor de Intel Pentium Silver J5005. Hier vind je de lijst met alle Intel processors die volgens Microsoft geschikt zijn voor Windows 11: https://docs.microsoft.com/en-us/windows-hardware/design/minimum/supported/windows-11-supported-intel-processors En ja, de Intel Pentium Silver J5005 staat in die lijst:
 20. Nee, een harde schijf is niet zomaar dood na een paar jaar. Een harde schijf heeft niet het eeuwige leven, dat klopt. Maar een harde schijf kan lang meegaan. De ene harde schijf kapt er al na 5 maanden mee, terwijl andere harde schijven het wel 20 jaar of nog langer uithouden. Mijn twee desktop pc’s zijn resp. 8 en 9 jaar oud. Van de 9 jaar oude pc is de harde schijf niet 100% meer. Daarom gebruik ik in die pc enkel nog de SSD. Maar van de 8 jaar oude pc is de traditionele harde schijf nog prima in orde. Ik controleer dat af en toe met CrystalDiskInfo.
 21. Dat wordt dan een tweedehands pc, want je kunt geen nieuwe pc kopen met een i5 processor voor € 300,-. Daarvoor moet je toch gauw het dubbele bedrag op tafel leggen. En als het tweedehands mag zijn, dan is de HP die Dasle aanraadde geen slechte keus. Daar zit als processor een Intel Core i5-4570 in. Wanneer je die tweedehands pc koopt, dan zul je na aankoop toch ook nog zelf die pc moeten controleren. Gebruik dan Speccy om de temperaturen van de onderdelen te controleren. Gebruik een programma (bijv. CrystalDiskInfo) om de conditie van de harde schijf te controleren, want het blijft natuurlijk een tweedehands pc die al flink wat uren gedraaid zal hebben. (Hier vind je informatie over het gebruik van CrystalDiskInfo: https://www.pc-helpforum.be/topic/75865-plots-rare-dingen-of-beveiligingsproblemen-bij-openen-website/page/5/?tab=comments#elControls_591616_menu )
 22. Het kan best een van de beste Celeron processors zijn, maar het blijft een Celeron. Als ik zelf een nieuwe pc zou kopen en ik zou er een Intel processor in willen hebben, dan ga ik niet voor minder dan een i5. Jij wilt een extra pc om daarmee te gaan programmeren en om er verschillende besturingssystemen op te testen. Om die besturingssystemen een eerlijke kans te geven moet de pc krachtig genoeg zijn. Anders denk je dat het besturingssysteem matig is, terwijl het eigenlijk aan de zwakke hardware van de pc ligt. Zelf heb ik liever een pc die iets krachtiger is dan wat ik nodig heb dan dat hij netaan kan doen wat ik ermee wil.
 23. Intel Atom en Intel Celeron processors zijn allebei zwak. Je budget (€ 250,-) is erg laag. Heel erg laag. Als je voor dat geld iets nieuws wil kopen, dan krijg je een goedkope, dus zwakke processor. Als je budget 250 euro blijft, dan zul je een tweedehands pc moeten kopen, wil je een beetje plezier ervan beleven. Ik ben zelf, jaren geleden, ook eens bezweken voor een goedkope aanbieding: een netbook 10 inch met Windows 7 voor € 200,-. Zat een Atom processor in. Windows 7 draaide traag. Na de upgrade naar Windows 10 viel er helemaal niet meer mee te werken. Ik zat alleen maar te wachten. De processor werd te warm en het processorgebruik zat constant boven de 95%. Ik heb er toen Lubuntu (een lichte versie van Ubuntu) op gezet. Dat ging iets beter, maar eigenlijk was het netbook nog te zwak voor die lichte Linux distributie. Ik gebruik hem nu nooit meer. Het is dus eigenlijk weggegooid geld.
 24. Refurbished betekent dat het om een tweedehands pc gaat (De HP die jij op het oog hebt is circa 7 jaar oud en kostte destijds nieuw zo'n € 600,-), maar dat die pc nu is schoongemaakt en nagekeken/getest. Op een nieuw apparaat heb je doorgaans 2 jaar garantie. De garantie op deze refurbished pc is 90 dagen (3 maanden). Op Tweakers zie je meestal een beoordeling van die website: Vijf sterren als shopscore lijkt prima, omdat dat de maximale score is, maar die score is gebaseerd op slechts 1 beoordeling, dus dat zegt nog niet zoveel. Ik heb echter de tekst gearceerd dat deze webwinkel (SpareIT) meer dan 10 jaar bekend is bij Tweakers. Dat boezemt wel enig vertrouwen in, omdat het duidelijk geen eendagsvlieg is. Hier vind je nog 2 reviews van deze website: https://nl.trustpilot.com/review/spareit.nl SpareIT richt zich vooral op de zakelijke klant. Daarom zie je op hun website de prijzen exclusief BTW staan. Je moet bij de prijs dus nog 21% optellen: 121% x € 95,- = € 114,95.
 25. Dan is Windows Update bij jou in orde. Windows is helemaal bijgewerkt. Van wifi problemen heb ik helaas weinig verstand. Daar moeten anderen je mee helpen.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...