Ga naar inhoud

Windows 10 vs Linux Mint mate


Kasander
 Delen

Aanbevolen berichten

Een eenvoudige vraag met blijkbaar een behoorlijk lastig antwoord (gezien mijn reeds lange zoektocht op internet):

 

Hoe kan ik de Windows 10 computers zover krijgen dat die de gedeelde mappen op Linux (Mint mate) computers kan zien? Met alle computers met Linux-versies is het geen probleem, ook niet met de Raspberry pi’s en de smart tv’s. De "oplossingen" op internet werken geen van allen!

Link naar reactie
Delen op andere sites


Het antwoord hierop is nochtans eenvoudig . Windows herkent het linux bestandsformaat (EXT4) niet .
Er bestaat extra software voor windows die linux partities kunnen lezen !
 

aangepast door Gast
extra software
Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat Windows achter blijft lopen op dat gebied weet ik ook wel. Maar wat ik bedoel is dat ik Windows 10 zover wil krijgen dat die gedeelde mappen van Linux via een netwerk kan gaan zien. En internet is op dit punt niet bepaald een vriend te noemen. Dus wat ik zoek is een beproefde methode die het mogelijk maakt.

 

De reden is dat er hier steeds meer met Linux gewerkt wordt en er veel bestanden gedeeld worden. Als er nu bestanden gedeeld moeten worden gaat dat met usb sticks wat traag en onhandig is.

 

Trouwens, je kan makkelijk een FAT-partitie maken zodat Linux en Windows er lokaal bij kunnen. Dat is vooral handig bij een dualboot. Maar simpel bestanden delen via een netwerk is een heel ander verhaal!

Link naar reactie
Delen op andere sites


Linux heeft totaal niks te maken met hoe je een map deelt in Windows 10

Dat is precies hetzelfde als Windows 10 een map delen met een andere Windows computer.

Als je dat kan dan kan je ook in Linux de mappen zien.

Dat geld ook voor NAS of andere soortgelijke.

 

Nota: Als je in Windows 7 mappen kan delen dan is het precies hetzelfde in Windows 10 of Linux

 

FAT partitie maken is van de oertijd maar de meeste dieren zijn gestorven.

Daarom is het ook de meest onveilig manier om nog uit te voeren.

Er is niet voor niks NTFS gekomen.

Linux kan perfect NTFS omgaan want Linux kan met veel partitie type omgaan.

 

Maar deel niet zomaar van alles want dan kan een virus heel gemakkelijk in al uw netwerk.

Of dat nu Linux, Windows of wat dan ook maak niks uit.

 

Je kan ook heel gemakkelijk doen: teamviewer en dat bestaat ook voor Linux en Windows en Mac

 

Je kan ook voor NAS kiezen en dan hoeft je niks te delen.

Alleen toestemming geven aan een map en dat is alles.

 

 

 

 

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik ga een voorbeeld geven .
Ik heb een Dualboot Linux naast Windows op dezelfde computer . Dat mag één harde schijf zijn verdeelt in twee partities . Een partitie voor Windows en een partitie voor Linux .Of een harde schijf voor windows en een harde schijf voor Linux .
Na installatie kan ik vanuit mijn Linux installatie de Windows partitie gaan verkennen en uitlezen . Omgekeerd zal niet lukken omdat Windows het linux bestandsformaat niet kan lezen .
Maar  wanneer je Linux reader in Windows installeert kun je vanuit Windows de Linux partitie  of schijf benaderen en gaan uitlezen .
Ieder zijn werkwijze  , ik ben wel geen voorstander om netwerkmappen  tussen computers te delen , maar gebruik te maken van een netwerkschijf (NAS)  die je op de router aansluit . Nog een voordeel hiervan is dat die altijd bereikbaar is via het netwerk . Schakel je een computer uit waarop je gaat delen kunnen de anderen er niet meer bij .Tegenwoordig kun je jouw NAS thuis ook bereiken van waar je maar wil , via de mobiele netwerken .
Je hoeft alleen maar gebruikers op de netwerkschijf aan te maken en die rechten te geven . Wie mag enkel lezen in de netwerkmap, wie mag lezen en en schrijven , wie mag ook bestanden verwijderen .
Nog een voordeel is dat het bestandsformaat  door ieder OS kan gelezen worden . Dit forum draait op een Linux server  wat je kan vergelijken met een NAS maar in zeer groot MAXI formaat en je kunt benaderen via internet  en lezen met alle besturingssystemen .

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt dat je probeert te helpen maar dat doe je niet. Ik zoek gewoon een antwoord op mijn vraag, meer niet. De mogelijkheden waar je het over hebt zijn hier bekend en worden ook gebruikt. Het gaat mij er om dat ik ooit een probleem heb opgepakt en daar al heel lang mee bezig ben om een oplossing te zoeken. Soms is het gewoon handig om even wat te delen zonder gebruik te maken van een NAS.

Het veranderen van gedrag is iets waardoor we hier bijna niet meer met Windows werken. Microsoft heeft daar een behoorlijk irritant handje van. Helaas bepalen wij hier zelf hoe wij werken!

 

 

Wat ik tot nu toe getest hebt:

'SMB1' aangevinkt.

Windows Firewall op prive gezet.

Netwerkdetectie ingeschakeld.

SNMP geactiveerd in plaats van SMB1.

Reliable Multicast-protocol toegevoegd en Workgroup-naam gesynchroniseerd.

 

Als je geen passend antwoord hebt is het ook niet erg, hoor.

Link naar reactie
Delen op andere sites


Hoi Kasander,

 

Enkele jaren geleden had ik hier ook Linux Mint MATE geïnstalleerd maar door omstandigheden ben ik voor een tijdje terug naar Windows moeten overstappen. Vond het een prima werkend en makkelijk OS en zeker als je de overstap maakt van Windows.

Daar ik meerdere pc's gebruikt hier in een netwerk gebruikte ik op zowel Windows als Linux Mint MATE gedeelde mappen.

Voor zover ik mij goed kan herinneren heb ik dat toen via samba gedaan, kijk eens of deze handleiding je op de goede weg zet.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank je.

Samba was een van mijn eerste bruikbare "ontdekkingen" bij Mint. Totdat Microsoft Windows 10 introduceerde was het delen van mappen tussen Mint en Windows dan ook geen enkel probleem. Alleen heeft Microsoft in al zijn wijsheid(?!) besloten dat zij bepalen wat ik kan doen op een computer!

Trouwens, Linux zorgt er bij iedere distro wel weer voor dat Samba wat nieuwe problemen geeft. Wel leuk want het is iedere keer weer een puzzel om de communicatie tussen de Linux-pc's en de raspberry pi's onderling weer strak te krijgen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...