Ga naar inhoud

Backup maken van besturings systeem W10


Geertjan Zinken

Aanbevolen berichten

Omdat ik nogal eens geconfronteerd ben met systeem problemen binnen W 10 zou ik graag een systeem backup maken. Ik ga er dan vanuit dat ik een dergelijke backup terug kan zetten zodat binnen korte tijd het systeem weer als een zonnetje draait . 😄

Zijn daar speciale programma's voor of zit dat ook in W10?   

Ik hoor/zie graag wat jullie  specialisten aanbevelen. 

groet, Geertjan 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja, dat klopt (je beginzin)

En ja: het zit ook in Windows 10- zelf maar met minder mogelijkheden. Zelf gebruik ik dit niet maar werk ik met een freeware extern programma. (EaseUS backup and restore) - er zijn verschillende freewareprogramma's voor te vinden, maar dit vind ik voor mij een makkelijk.

Hoe ik het doe:

- geregeld start ik EaseUS, geef aan dat er een systeembackup (*) moet gemaakt worden en zet hem in gang. Duurt nog geen minuut.

   Backup gemaakt: gewoon EaseUS afsluiten en dat is het.

 

- een backup terugzetten: daarvoor heb je een 'rescuedisk' van EaseUS nodig: dat kan een zelf gebrande CD/DVD zijn of je kan het ook op een stick laten zetten. In het EaseUS-programma zit een optie om zo'n rescuedist te maken.

   Een backup terugzetten doe je door je computer volledig af te sluiten, dan teru op te starten, ondertussen die CD of stick in te steken/pluggen, dan naar je Bios te gaan en die te vertellen dat hij vanaf CD of stick moet opstarten. Dan start EaseUS op en krijg je een soort verkenner waar je op zoek moet gaan naar je gemaakte backup.  Die zet je dan in gang en het programma doet alles automatisch. Nadien gaat de computer rebooten, ga je dadelijk weer de bios in op je harde schijf terug als eerste opstartmedium aan te geven (anders start hij weer van die cd/stick op) en je computer start terug op en je hebt hem zoals op het ogenblik dat jij die systeembackup gemaakt hebt.  (is dus ongeveer hetzelfde als een herstelpunt terugzetten, maar dan een stuk uitgebreider)

 

Maar nu stop ik even om anderen de kans te geven te vertellen waarmee zij werken (welk ander programma) en hoe zij het doen. :)

 

 

(*) want hij maakt ook nog andere backups, maar het is een systeembackup dat jij nodig hebt)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik werk al een paar jaar met AOMEI Backupper en ben er zeer tevreden over;

 

Eén van onze gewaardeerde moderators heeft er een pracht van een handleiding voor geschreven (met vele, duidelijke printscreens).

Deze handleiding is HIER (klik) te vinden.

 

Een aanrader!!!

aangepast door Calvus
Typfoutje.
Link naar reactie
Delen op andere sites

Jammer dat die handleiding weer achterhaald is door de opeenvolgende nieuwere versies. De basis is echter nauwelijks gewijzigd. Vooral de vernieuwde layout bemoeilijkt het gebruik van de handleiding.

Zeker voor beginnende backuppers is het wel handig dat het programma ook Nederlandstalig is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

GeertJan,

 

welk backupprogramme je ook gebruikt, denk hier aan:

Ik voor mij vind het makkelijkst van deze twee dingen te doen in verband hiermee:

a. je Mijn Documenten op een àndere partitie/schijf te verplaatsen.

    Voordeel: als ze niet op je C staan,worden ze ook niet vervangen door de oude Mijn Documenten (zoals die waren toen je die backup maakte

    Doe je dit niet, dan ben je alle bestanden van de actuele Mijn Documenten kwijt omdat die worden overschreven door die oude.

    Als je vooraf eraan denkt van die elders veilig te plaatsen, is het niet nodig, maar als je het eens vergeet...

b. Mijn Outlook (ik bedoel mijn pst-bestand waar àlles in staat (inberichten, verwijderde berichten, attchements,...) laat ik ook op een andere

    schijf/partitie zetten omdat je anders ook je laatste gegevens gaat kwijt zijn bij het terugzetten van een vroegere backup.

 

Je doet ermee wat je wil, maar zelf vind ik het handig: 'k moet er dan nooit aan denken (en kan het dus ook niet vergeten)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Magix: videosoftware?  is die in jouw Mijn Documenten geïnstalleerd ? ?  (of staat alleen het installatiebestand-zelf daar - of staan alleen de video's van Magix daar?)

 

Geen Outlook: geen probleem voor jou - Hoe het met Gmail zit, kan ik je niet vertellen, 'k gebruik het niet, maar 'k vermoed dat de actuele bestanden dan wel gewoon op je C gaan staan (en dus vervangen gaan worden bij een backup) - mogelijk is daar ook wel een oplossing voor. (iemand die Gmail gebruikt en het weet?)

Link naar reactie
Delen op andere sites

2 uren geleden, Geertjan Zinken zei:

Ik heb bij documenten  b.v. Magix staan. Als ik deze mappen verplaatst naar een andere schijf kan ik Magix dan nog wel opstarten? 

Dat is een mapje dat bij de installatie van Magix software wordt aangemaakt in je map Documenten. Er is wel meer software die zulke mapjes in de persoonlijke mappen van de gebruikersaccount aanmaakt. Deze doen dienst als opslaglocatie voor data die door die software wordt aangemaakt.

Als je nu de locatie van je persoonlijke mappen naar een andere partitie of schijf zou verplaatsen dan bestaat de kans dat die software zijn mapje niet meer terug kan vinden. Meestal kun je in de instellingen van de betreffende software de doellocatie van die map wel wijzigen hoor maar je moet het dan wel doen.

Daarom is het niet altijd een goed idee om bij een al in gebruik zijnde account de locatie van de persoonlijke mappen te verplaatsen. Men doet dat best bij een nieuwe installatie nog voor dat de data geladen zijn. (door iedereen goed te onthouden!)

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.