Ga naar inhoud

Hoe kun je Chrome en Firefox instellen als standaard browser in Windows 11?


Calvus
 Delen

Aanbevolen berichten

Hoe kun je Chrome en Firefox instellen als standaard browser in Windows 11?

 

 

 

afbeelding.png.60855404efeed036cbfeb02e203d6dbd.png

 

 

Als je de upgrade naar Windows 11 hebt gedaan of een nieuwe computer met Windows 11 hebt gekocht dan zul je Microsofts nieuwe besturingssysteem naar je eigen wensen willen inrichten. Het instellen van je favoriete web browser hoort daarbij.

Microsoft Edge wordt standaard meegeleverd met Windows 11 en is op zich een prima browser, maar als je liever Firefox, Google Chrome, Opera, Brave of een andere gebruikt dan kun je die instellen als standaard web browser.

Helaas gaat het instellen van je standaard web browser minder makkelijk dan in Windows 10. Microsoft lijkt zijn best te doen om je toch bij Microsoft Edge te houden door dit veranderen van voorkeursbrowser onnodig ingewikkeld te maken.

Wij laten zien hoe je Chrome, Opera, Brave en andere web browsers kunt instellen als de standaard browser die opent als je op een link in de mail klikt bijvoorbeeld. Voor Firefox gaat het instellen iets makkelijker gelukkig, zoals wij verderop laten zien.

 

 

 

A. Google Chrome (of andere web browser) als standaard instellen in Windows 11

 

1. Ga in Windows 11 naar Start | Instellingen | Apps | Standaard-apps en kies Google Chrome uit de lijst (het duurt soms even voordat de volledige lijst getoond wordt)

Als je daar bent zul je zien dat overal Microsoft Edge staat ingesteld als standaard-app:

 

afbeelding.png.8fc3f87122956761640e57e8d44a33d1.png

 

Vroeger kon je met één klik de standaard web browser wijzigen, maar nu moet je - heel flauw van Microsoft - per bestandstype of protocol de standaard-browser veranderen.

Dat betekent dus dat je één voor één op .htm, .html, .shtml, .svg, .pdf, .xht, .xhtml, .http, .https en .ftp moet klikken om Google Chrome in te stellen als standaard.

 

2. Klik op .htm, kies Google Chrome en klik OK:

 

afbeelding.png.6a83823e6e03138ef599279f096b1151.png

 

3. Hierna zul je één voor één op alle protocollen (of in ieder geval .htm, .html, .shtml, .xhtml, .http en .https zouden wij aanraden) moeten klikken en op Google Chrome en OK om Chrome als standaard web browser in te stellen.

Als je Google Chrome ook als pdf-lezer en voor het openen van svg- en webp-afbeeldingen wilt gebruiken dan herhaal je bovenstaande stappen ook bij .pdf, .svg en .webp.

Als je Opera, Brave, Vivaldi, Pale Moon, SRWare Iron, Tor Browser of een andere web browser wilt instellen als standaard-app in Windows 11 dan volg je precies dezelfde stappen als hierboven uitgelegd. Voor Firefox gaat het instellen van de standaard web browser in Windows 11 gelukkig wat makkelijker!

B. Firefox instellen als standaard web browser in Windows 11

 

Als je Firefox als standaard browser wilt in Windows 11 dan gaat dat een stuk eenvoudiger. Met één klik zelfs, want dat kan dus wel. Microsoft laat Windows 11 gebruikers namelijk wel Microsoft Edge met één klik als standaard web browser instellen maar heeft deze functie niet vrijgegeven voor andere web browsers! Firefox-producent Mozilla heeft echter zijn best gedaan en de optie waarmee je Microsoft Edge met 1 klik instelt achterhaald (reverse engineering heet dat). En dat kan dus nu ook in Firefox (maar nog niet in Chrome of op Chrome gebaseerde browsers zoals Opera, Brave en Vivaldi).

 

afbeelding.png.f969db1bf99d66a8a5c98a51420e9a4c.png

 

 

En klaar ben je al! Gewoon 1 klik zonder in de Instellingen-app van Windows 11 per protocol en bestand Firefox als standaard in te hoeven stellen.

Mocht je deze vraag niet krijgen bij het openen van Firefox dan ga je simpelweg in Firefox naar driestreepjes-menu | Instellingen | Algemeen en klik je op Standaard maken achter

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bron: GratisSoftware.nl

 

 

 


 

 

 

 

 

aangepast door Calvus
Link naar reactie
Delen op andere sites


Op dit moment kun je in Windows 11 nog eenvoudig Firefox instellen als standaardbrowser (zie B. in de post hierboven). Microsoft vindt dat blijkbaar niet leuk en gaat daar een stokje voor steken. Microsoft gaat het dus ook voor Firefox weer moeilijker maken om die browser in te stellen als standaardbrowser.

Meer daarover hier: https://www.howtogeek.com/768727/microsoft-calls-firefoxs-browser-workaround-improper-will-block-it/

 

Een automatische vertaling naar het Nederlands van dat artikel: https://www-howtogeek-com.translate.goog/768727/microsoft-calls-firefoxs-browser-workaround-improper-will-block-it/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=nl&_x_tr_hl=nl&_x_tr_pto=nui

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...