Ga naar inhoud

wachtwoord vergeten


ricardo425

Aanbevolen berichten

Hoe lang ligt die oude laptop al vergeten in een kast? Waarvoor denk je die Vista laptop nog te kunnen gebruiken? Windows Vista wordt al ruim 6 jaar niet meer ondersteund door Microsoft. Dat betekent dat het niet veilig is om op die laptop nog bankzaken te doen. Sommige programma's op die laptop zullen mogelijk niet goed meer werken, omdat het oude versies zijn, die geen updates (nieuwere versies) meer krijgen.

Hoe oud zal die laptop zijn? Windows 7 (de opvolger van Vista) verscheen in juli 2009. Dat betekent dat jouw Vista laptop van voor die tijd is. Dus hij zal minstens 14 jaar oud zijn. Vista laptops hadden vaak niet meer dan 2 GB aan RAM (werkgeheugen). Dat is niet voldoende om Windows 10 soepel te laten werken. Windows 11 kun je helemaal vergeten. Welk ander besturingssysteem zou je er dan op kunnen zetten? Misschien een lichte Linux distributie. Niet de normale versie van Ubuntu of Linux Mint, maar een lichtere variant, bijvoorbeeld Lubuntu.

 

Wil je de Vista laptop gewoon weer kunnen opstarten om te kijken wat er zoal op stond? Dan moet je het wachtwoord gaan achterhalen of wijzigen. Dat kan met een programma van derden:

 

Je zou daarvoor Ophcrack kunnen gebruiken. Dat programma is hier te downloaden: https://ophcrack.sourceforge.io/

En hier vind je een handleiding voor Ophcrack: https://www.geeksforgeeks.org/how-to-use-ophcrack-for-windows-password-recovery/

Die handleiding ziet er niet eenvoudig uit. Waarschijnlijk is het een fluitje van een  cent als je dat programma al eerder hebt gebruikt, maar voor mij lijkt het ook ingewikkeld.

=========================================

Een ander programma wat je hiervoor zou kunnen gebruiken is Hiren's BootCD. Daarmee achterhaal je het wachtwoord niet, maar je krijgt wel de mogelijkheid om het wachtwoord te wijzigen.

Hiren's BootCD is hier te downloaden: https://www.hirensbootcd.org/download/

Scrol op die website helemaal naar beneden en klik dan op HBCD_PE_x64.iso om het iso bestand te downloaden:

655b6cc9e8f72-Klik_op_HBCD_PE_x64.png

 

Dat downloaden zal even duren, want het is een bestand van 2,9GB:

655b6ce8ec481-Download___Hiren_s_BootCD_

 

Als je beschikt over een dvd-station, dan kun je het iso bestand op een dvd  zetten. Rechtsklik op het gedownloade iso bestand en kies dan Schijfkopiebestand branden. Je hebt daarvoor een lege dvd nodig. Een cd is niet geschikt, want die biedt te weinig ruimte.

Als je geen dvd-station hebt dan kun je een lege USB stick gebruiken. Gebruik dan deze handleiding om Hiren's BootCD op de juiste wijze op de USB stick te zetten, zodat die USB stick bootable (opstartbaar) wordt: https://www.hirensbootcd.org/usb-booting/

 

Als je de USB stick of de opstartbare dvd gemaakt hebt, dan kun je de Vista laptop opstarten van dat opstartmedium. Van te voren zul je in het BIOS de opstartvolgorde moeten wijzigen, zodat het dvd-station of de USB stick bovenaan staat.

Als de laptop is opgestart van het door jou gemaakte opstartmedium, dan gebruik je de volgende handleiding om het wachtwoord te wijzigen: https://www.hirensbootcd.org/howtos/

Klik daar op "Resetting Windows Password" en lees wat je moet doen.

 

Alles bij elkaar is het een hoop moeite om een oude Vista laptop weer te kunnen gebruiken. Je zult hem niet voor niets al jaren niet meer aangeraakt hebben.

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.