Ga naar inhoud

Weg met spam in Thunderbird! Tips om het spamfilter goed in te stellen.


Aanbevolen berichten

Weg met spam in Thunderbird! Tips om het spamfilter goed in te stellen.

 

afbeelding.png.871cc0ad4dba5891eca1b26f0c80868f.png

 

Ons favoriete mailprogramma Thunderbird heeft een uitgebreid spamfilter. Deze ongewenste berichten detectie moet je soms nog wel inschakelen én juist instellen en trainen.

Wij laten zien hoe je dit spamfilter het beste kunt instellen. En hoe je Thunderbird traint om spam beter te herkennen en gewenste berichten niet in je spam-map te gooien.

A. Spamfilter Thunderbird aanzetten en instellen

In Thunderbird ga je naar driestreepjesmenu | Accountinstellingen | Ongewenste berichten van de betreffende mailbox om de spamfilters aan te zetten.

Zorg dat de vinkjes staan bij (zie afbeelding):

  1. Zelflerende ongewenste berichtendetectie voor deze account inschakelen - nu kun je Thunderbird zelf trainen door aan te geven wat ongewenste spamberichten zijn - door op het vlammetje-icoon te klikken (zie onze uitleg later).
  2. Ongewenstberichtkopregels vertrouwen die zijn ingesteld door: SpamAssassin (een spamfilter dat door veel mailproviders gebruikt wordt) - dit is de beste keuze, hierdoor worden ook de spambeoordelingen van externe mailservers (bijvoorbeeld je webmail of mailprovider die zorgen dat de mail bij jou terecht komt) gevolgd en berichten die als spam gemarkeerd zijn gelijk naar de spammap gestuurd

 

afbeelding.png.b934479c039878ca30fa47f0dfd8e164.png

Spamfilters Thunderbird aanzetten (klik voor groter)

 

Zet ook onder het kopje Doel en behoud een vinkje bij Nieuwe ongewenste berichten verplaatsen naar Map ongewenst of Prullenbak of een andere map naar keuze, zodat spam direct automatisch uit je Postvan IN verwijderd wordt!

 

Als je meerdere mail-accounts hebt in Thunderbird moet je dit voor elk mailadres aanzetten.

B. Spamfilter Thunderbird zelf trainen

Thunderbird maakt dus in eerste instantie gebruik van de spam-markeringen die SpamAssassin aan mailtjes geeft op externe mailservers.

Die 'spam-score' wordt al aan het mailtje toegevoegd als deze naar jou verzonden wordt.

 

Daarnaast kun je (en moet je) het ingebouwde spamfilter in Thunderbird zelf ook trainen door mail als gewenst of ongewenst aan te merken!

Zo voorkom je dat teveel mail onterecht als spam wordt aangemerkt en gewenste mail in de spammap komt of dat spam gewoon in je Postvak IN komt.

Mail als gewenst of ongewenst markeren

Zo kun je mailberichten als gewenst of ongewenst markeren.

Rechtsklik op een mailtje (in de berichtenlijst in je Postvak IN) en kies voor Markeren | Als ongewenst bericht (of klik op het icoontje van een vlammetje) als een mailtje in je inbox toch spam is.

 

Of ga naar je spam-map (Ongewenst of Prullenbak) en kies door rechts te klikken op een bericht in de lijst voor Markeren | Als gewenst bericht als een mailtje onterecht in de spam terechtkomt.

Dit laatste is ook van belang om vals positieven te voorkomen (dus onterecht als spam aangemerkte mail)!

 

afbeelding.png.4bf5b3e1bd24b6332e1ec842ba949723.png

Klik rechts en kies Markeren | Als gewenst bericht (of klik op het vlammetje) om onterecht als spam aangemerkte mail weer naar je Postvak IN te brengen (en Thunderbird te trainen)

 

Je hebt dus zelf - vooral in het begin - ook een belangrijke rol in het trainen van het filter van Thunderbird!

De ongewenste berichten detectie (spamfilter) in Thunderbird is zelflerend dus het duur even voordat het snapt wat spam is en wat niet.

C. Afzenders gewenste mail aan adresboek toevoegen

Toch zal het nog wel eens gebeuren dat legitieme mail in de spammap komt.

Vervelend, maar van betrouwbare afzenders kun je dit makkelijk voorkomen.

Een handige tip om gewenste mail niet in je spammap te laten komen is namelijk om mailadressen van gewenste mail aan je adresboek toe te voegen in Thunderbird.

Dan komen ze sowieso nooit meer in je spammap.

 

Om een mailadres van een afzender aan je adresboek toe te voegen klik je rechts op het mail-adres en kies je voor Toevoegen aan adresboek.

 

afbeelding.png.fff193c3e3eda4fc265f5cdba773fdde.png

Conclusie

Thunderbird heeft uitgebreide, instelbare spamfilters die je kunt trainen. De moeite waard om je even in te verdiepen.

Let wel op dat als je het spamfilter aanzet er soms gewenste mail in je spammap terecht kan komen. Controleer die dus af en toe!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bron: GratisSoftware.nl

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.