Ga naar inhoud

matti85

Lid
  • Items

    37
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Reputatie-activiteit

  1. Vind ik leuk
    matti85 gaf reputatiepunten aan clarkie in automatische aanmelding e-mail via windows gebruikersaccount   
    lijkt me logisch dat als je een account aanmaakt en dit erna verwijderd het niet meer direct opnieuw aangemaakt kan worden. 
    Met Andere woorden dit e-mail adres wordt een bepaalde periode geblokkeerd zodat anderen niet direct het door jouw aangemaakt adres kunnen gebruiken.
    Dit zal bijvoorbeeld ook zijn voor telefoonnummers.
     
     
  2. Vind ik leuk
    matti85 gaf reputatiepunten aan lomar43 in is overschakelen naar linux een goed idee?   
    Aangezien je een nieuwe pc hebt zie ik niet direct een probleem mocht Windows met een nieuwe versie komen. Als de hardware het toelaat en Windows gebruikt het zelfde principe als vorige keer , gratis upgraden,  dan zit je waarschijnlijk voor jaren goed. 
  3. Vind ik leuk
    matti85 gaf reputatiepunten aan Passer in is overschakelen naar linux een goed idee?   
    Als je erin meeneemt dat eenspecialist ook niet alles kan en moet weten, benader je het toch wel
  4. Vind ik leuk
    matti85 gaf reputatiepunten aan Hensyr in is overschakelen naar linux een goed idee?   
    Hehe, ik ben wel goed op de hoogte van Linux maar een specialist zou ik me niet toeschrijven.
     
  5. Vind ik leuk
    matti85 gaf reputatiepunten aan Captain Kirk in is overschakelen naar linux een goed idee?   
    Nog even als kleine aanvulling: naast mijn Windowscomputers, gebruik ik ook nog enkele laptops met Linux Mint. Voordeel van deze versie is dat het behoorlijk dicht bij Windows ligt qua gebruik. Browsen doe ik gewoon  met Firefox.
    Mint is ook op minder sterke machines goed te gebruiken en zijn veel programma's voor bijvoorbeeld foto- en video bewerking, of in mijn geval, bewerking van muziek, vrij te gebruiken.
     
    Sowieso kun je altijd Linux op een bootdisk installeren zodat je het uit kunt proberen zonder dat je het eerst op een computer moet installeren. En je hebt hier altijd ondersteuning door onze Linuxspecialst Hensyr
     
  6. Vind ik leuk
    matti85 gaf reputatiepunten aan porrelaar in is overschakelen naar linux een goed idee?   
    Hier staan de specificaties van de HP 17-cn0113nb Azerty: https://www.coolblue.be/nl/product/907945/hp-17-cn0113nb-azerty.html#product-information
    Het lijkt me een prima laptop voor wat jij ermee wilt doen. Hij is met 17 inch aan de grote kant, maar als jij hem op een vaste plek zet en er niet vaak mee reist, dan is het een prima keuze. Hij heeft een snelle processor en ruim voldoende werkgeheugen. Ik denk dat je hier lang plezier aan zult beleven.
     
    Je hebt hem nog niet besteld, schreef je. De kans bestaat dat deze laptop al snel uitverkocht zal zijn. Hij zal dan niet opnieuw te koop worden aangeboden. Deze laptop heeft een i5 processor van de 11de generatie: de i5-1135G7. Die zal dan opgevolgd worden door een processor van de 12de generatie. Ieder jaar komt er een nieuwere generatie van de Intel processors uit. Er worden momenteel al laptops verkocht met een Intel processor van de 12de generatie.
  7. Vind ik leuk
    matti85 gaf reputatiepunten aan Passer in is overschakelen naar linux een goed idee?   
    klopt en die kosten kan jij (Matti85) je dus besparen.. 
  8. Vind ik leuk
    matti85 gaf reputatiepunten aan lomar43 in is overschakelen naar linux een goed idee?   
    De periode dat je werkt met Windows is Windows defender, mee geleverd met Windows, als virusscanner en firewall voldoende . Geen afzonderlijke nodig.
  9. Vind ik leuk
    matti85 gaf reputatiepunten aan Hensyr in is overschakelen naar linux een goed idee?   
    Ik gebruik al jaren geen Windows meer en ook geen MS Office.
    Ik doe alles met Zorin OS, een Linux derivaat gebaseerd op Linux Ubuntu.
    Als ik jou was zou ik op mijn oude computer die je nu gebruikt Linux uitproberen en een nieuwe pc kopen waarin Windows al is op geïnstalleerd.
    Zo vang je twee vliegen in één klap:
    Je oude pc kan nog jaren vooruit met Linux Je nieuwe pc heeft dan een geldige licentie Op die manier moet je op de nieuwe pc geen installatie doen.
    En kan je op je oude pc een tweevoudig opstart systeem hebben als je Linux naast Windows zet.

    Mijn huidig systeem is Zorin OS en die gebruik ik al geruime tijd (van 2013 tot nu) en ik doe er alles mee.
    Bank beheren My Pension beheren eBox beheren Agenda beheren FileZilla gebruiken voor mijn websites te benaderen en gegevens overzetten. Whatsapp samen met mijn smartphone beheren Messenger Facebook Telenet Webmail samen gebruiken met Mozilla Thunderbird Vimexx en DirectAdmin voor mijn websites te schrijven en te beheren Mijn afbeeldingen beheren en bewerken Mijn muziek beheren en afspelen met Audacious Mijn videos en films beheren en afspelen met VLC media player en bewerken met OpenShot video editor. Mijn documenten beheren en bewerken met programma's zoals Libre Office Calc (Excel ) en Libre Office Writer (Word). PDF formulieren beheren en bewerken met LibreOffice Draw Mappen en bestanden beheren en bewerken met Nautilus. Mijn smartphone Nokia 5.3 synchroniseren met Zorin connect ClamTk antivirus en Firewall geheel gratis Meerdere bureaubladen beheren Dat zijn de belangrijkste programma's die ik nu gebruik maar er is nog zoveel meer.
    Het digitaal zijn is belangrijk en daarom ontvang ik alle facturen en documenten in PDF
     
    Eneco mijn elektriciteits-leverancier
    Telenet
    De CM (christelijk  mutualiteit (ziekenfonds))
    Overheidsdocumenten van de Fod
    En zoveel meer.
     
     
  10. Vind ik leuk
    matti85 gaf reputatiepunten aan porrelaar in is overschakelen naar linux een goed idee?   
    Waarom wil jij overschakelen naar Linux? Heb je een hekel aan Windows 10 of 11?
    En als jij wil overschakelen naar Linux, welke distributie heb jij dan op het oog?
    Van Windows bestaan slechts een paar varianten: Windows 8.1, 10 en 11. En daarvan kun je dan de Home of de Pro versie hebben.
    Maar van Linux bestaan honderden varianten. Die worden distributies genoemd. Welke distributie jij kiest is afhankelijk van wat je ermee wilt gaan doen.
    Als je een absolute beginner bent op het gebied van Linux, dan zou je kunnen kiezen voor Linux Mint (al bestaan daar ook weer meerdere varianten van...).
     
    Als je niet wil gaan betalen voor Microsoft Office, dan kun je ook voor een gratis kantoorpakket kiezen, bijvoorbeeld voor LibreOffice.
    Met LibreOffice kun je je Word en Excel documenten openen en bewerken. Maar ik meen dat de mogelijkheden in Microsoft Excel wat uitgebreider zijn dan in het vergelijkbare Calc van LibreOffice.
    Hier kun je LibreOffice voor Windows downloaden: https://nl.libreoffice.org/
    [En terwijl ik dit bericht aan het typen ben, heeft lomar43 dit ook al geschreven...]
     
    Als je Linux Mint installeert, dan zit de Linux versie van LibreOffice daar al bij in. Je hoeft LibreOffice dan niet te downloaden en installeren, want Linux Mint heeft al een flink aantal programma's aan boord.
    Bedenk wel dat Linux een heel ander besturingssysteem is dan Windows. Je zult Linux echt moeten leren kennen. Zo gaat het installeren van programma's onder Linux op een andere manier dan onder Windows. Bovendien is niet van ieder Windows programma ook een variant voor Linux beschikbaar.
     
    Dat ligt eraan. Als jij een kant en klare pc koopt, dan staat daar in 99% van de gevallen al Windows op. Het enige wat je nog moet doen na aanzetten van de nieuwe pc is een aantal keuzes maken: welk land, welke taal, welk toetsenbord. Daar word je automatisch doorheen geloodst.
    Het wordt anders wanneer je een pc naar wens laat samenstellen. Dan kun je ervoor kiezen om Windows niet te installeren.
    Maar tot nu toe heb jij niet laten weten of jij een kant en klare pc gaat kopen (zo 'van de plank') of dat je er een geheel naar jouw wensen laat samenstellen.
     
    Als jij een pc naar wens laat samenstellen zonder Windows en je krijgt later spijt, omdat je toch liever Windows dan Linux gebruikt, dan zul je tegen die tijd een licentie voor Windows 11 moeten kopen en zelf een installatiemedium moeten maken waarop de installatiebestanden van Windows 11 staan. Hoe je zo'n installatiemedium maakt wordt hier uitgelegd: https://www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows11
     
  11. Vind ik leuk
    matti85 gaf reputatiepunten aan lomar43 in is overschakelen naar linux een goed idee?   
    In plaats van Microsoft Office gebruik ik al jaren LibreOffice.
    https://nl.libreoffice.org/download/libreoffice-vorige-versie/
  12. Vind ik leuk
    matti85 ontving reputatiepunten van Hensyr in is overschakelen naar linux een goed idee?   
    Hallo,
     
    Ik ga een nieuwe computer kopen. Nu vraag ik mij af waar ik allemaal rekening mee moet houden als ik geen office pakket koop en wat de impact is als ik linux installeer. Ik heb vele praktische vragen om deze stap te zetten. Ik wil liefst een goed doordachte keuze maken zodat ik weet wat er op mij afkomt als ik beslis om geen office pakket te kopen en linux te installeren.
     
    Heeft iemand ervaring om zonder een aangekocht office pakket te werken? Wat zijn de manieren om de taken van Word en Excel op te nemen zonder dat ik microsoft office aankoop? Kan ik dit best doen door met de web apps van microsoft te werken? Of zijn er goede alternatieven die mijn huidige Word en Excel documenten kunnen uitlezen en bewerken? Zodat ik niet met de web apps van microsoft moet werken. Is het mogelijk om met de microsoft web apps te werken in een linux besturing? Is het mogelijk om vanuit linux je OneDrive te raadplegen?
     
    Is het een goed idee om in eerste instantie met een microsoft besturing te blijven werken? Of maak ik een vlottere overgang voor Word en Excel documenten als ik ineens volledig overschakel naar linux? Wat zijn de alternatieven voor Word en Excel wanneer ik met linux werk? Kunnen Word en Excel documenten worden geopend vanuit linux (zonder gebruikt te maken van de microsoft web app)?
     
    Kan ik nadat ik linux heb geïnstalleerd terug overschakelen naar microsoft indien het mij niet bevalt? Zit er bij de aankoop van een pc een installatieprogramma voor windows? Of moet ik dit nadien aankopen als blijkt dat linux niet voldoet?
     
    Hopelijk kan iemand mij helpen in dit verhaal. De impact van de overschakeling en het effect op mijn huidige Word en Excel documenten zijn de voornaamste zaken die mij doen twijfelen.
     
    Alvast bedankt!
     
    Mathias
  13. Vind ik leuk
    matti85 gaf reputatiepunten aan porrelaar in automatische aanmelding e-mail via windows gebruikersaccount   
    Gebruik daarvoor de zoekfunctie van Windows. Dus klik op de zoekknop of in het zoekvak dat naast de knop Start staat.
    Typ dan referentiebeheer. Terwijl je dat woord aan het typen bent, zullen er al zoekresultaten verschijnen. Je hoeft het zoekwoord meestal niet eens helemaal te typen:

    Hieronder een screenshot van mijn Referentiebeheer:

    Zoals je ziet heb ik geen Webreferenties, omdat ik de gebruikersnamen en wachtwoorden voor websites opsla in een wachtwoordmanager.
    Klik echter ook op Windows-referenties. Daar staan er bij mij wel een paar, maar de wachtwoorden worden daar weergegeven door een aantal puntjes achter elkaar, dus niet in klare tekst.
  14. Vind ik leuk
    matti85 gaf reputatiepunten aan porrelaar in automatische aanmelding e-mail via windows gebruikersaccount   
    Het ligt eraan wat voor gegevens dat zijn. Als het om Word bestanden gaat of om foto's en dergelijke, dan is het makkelijk. Toen de pc van mijn schoonmoeder kapot ging, heb ik voor haar meteen een nieuwe gekocht. De harde schijf uit de oude pc was niet kapot. Die stopte ik in een docking station. Dan is die te gebruiken zoals een externe harde schijf. Ik kon toen al haar foto's e.d. die op de oude harde schijf stonden, overzetten naar haar nieuwe pc.
     
    Met e-mail ligt het anders. Het ligt eraan op welke manier je je e-mails leest en verstuurt. Als jij je mail altijd leest via een browser (Edge, Chrome, Firefox of een andere browser), dan staan de e-mails niet op de harde schijf van je laptop. Ze staan enkel en alleen op de server van de e-mailprovider, bijvoorbeeld de server van Microsoft, als jouw e-mailadres eindigt op @outlook.com.
    Wachtwoorden van gebruikersaccounts (bijvoorbeeld van je gebruikersaccount op dit forum van PC Helpforum België) kunnen worden opgeslagen in Referentiebeheer. Maar om die te kunnen zien, zul je toch eerst in moeten loggen met het administratoraccount. En daarvan heeft de dief het wachtwoord niet...
    (Bij mij is het referentiebeheer zo goed als leeg, want wachtwoorden en gebruikersnamen voor websites laat ik niet opslaan in referentiebeheer. Ik gebruik daarvoor een wachtwoordmanager.)
    He wachtwoord voor Windows 10 staat ook op je pc, maar dat is versleuteld opgeslagen, dus kan iemand die jouw laptop steelt niet zomaar achter jouw wachtwoord voor Windows 10 komen. En dus ook niet achter het wachtwoord voor jouw mail van Microsoft.
     
    Jij hebt 2FA ingesteld voor je mail. Wanneer jij op de pc van iemand anders (bijvoorbeeld in de bibliotheek of in een internetcafé wanneer je in het buitenland bent zonder dat je je eigen laptop bij je hebt) je mail wilt inzien, dan zul je een code moeten invullen die jij waarschijnlijk via je mobiel/smartphone zult ontvangen. Als je je mail op je eigen laptop wilt inzien, dan is dat voor Microsoft volgens mij een zogenaamd 'vertrouwd apparaat', waardoor je op je eigen laptop geen code hoeft in te voeren om je mail in te kunnen zien. Of misschien slechts alleen de eerste keer, waarna je kunt aangeven dat het om je eigen laptop gaat en dat het dus een vertrouwd apparaat is. Ik moet erbij zeggen dat ik hier geen ervaring mee heb wat e-mail betreft. Ik gebruik 2FA wel voor de banken waarmee ik zaken doe. Als ik op de website van een van mijn banken wil inloggen via mijn desktop pc, dan krijg ik altijd een code toegestuurd op mijn smartphone, en die code moet ik dan intypen op mijn desktop pc. Gebruik ik daarentegen de eigen app van die bank op mijn smartphone of tablet, dan hoef ik geen code in te voeren. Banken gaan er blijkbaar van uit dat een app op een smartphone of tablet veiliger is dan het gebruik van een browser op een desktop of laptop.
     
    Jij zou graag willen dat ook op je eigen laptop (waarop je inlogt met een Microsoft-account) altijd naar een code wordt gevraagd (2FA dus) wanneer jij je mail van Microsoft wilt gaan bekijken via die laptop. Hoe je dat moet regelen weet ik helaas niet. Misschien kunnen andere forumleden jou daar een antwoord op geven.
  15. Vind ik leuk
    matti85 gaf reputatiepunten aan porrelaar in automatische aanmelding e-mail via windows gebruikersaccount   
    Mathias, je hebt je vraag 15 uur geleden geplaatst en nog geen reactie gekregen. Laat ik dan de eerste zijn met een reactie. Hopelijk komt daarmee de discussie op gang.
     
    Dan gebruik jij zo te zien geen lokaal gebruikersaccount op de laptop, maar een Microsoft-account. Microsoft wil dolgraag dat iedereen inlogt op zijn computer met een Microsoft-account. Het gebruiken van een lokaal account wordt door Microsoft steeds moeilijker gemaakt.
    Bij een lokaal account kies je zelf de  gebruikersnaam en een wachtwoord. Bij een Microsoft-account moet je gebruik maken van het e-mailadres en het bijbehorende wachtwoord van je Microsoft-account.
    Jij logt volgens mij dus in met het e-mailadres en bijbehorend wachtwoord van je Microsoft-account.
    Mogelijk is er intussen door jou voor gekozen om in te loggen met een pincode. En mogelijk heb je er ook voor gekozen dat op het inlogscherm niet meer je e-mailadres van Microsoft getoond wordt, maar je eigen naam, maar dat verandert er niets aan dat je inlogt met je Microsoft-account.
    Nadat je de laptop hebt aangezet en bent ingelogd met je Microsoft-account, kun je je Microsoft-account beheren zonder nogmaals je wachtwoord in te geven. Dat wachtwoord heb je immers al ingegeven toen je inlogde op de laptop.
     
    Dat klopt. Maar ik ga ervan uit dat je de laptop uitzet of op zijn minst vergrendelt wanneer je even bij je laptop wegloopt. Als iemand anders daarna van jouw laptop gebruik zou willen maken, dan moet hij eerst de laptop ontgrendelen door je wachtwoord (of pincode) in te typen.
    En dan maakt het niet uit of er gebruik wordt gemaakt van een lokaal account of een Microsoft-account. Zonder wachtwoord of pincode kan die andere persoon niet inloggen en dus ook niet bij jouw e-mail komen.
     
    Dat is inderdaad een vervelende ervaring en er is vooralsnog helemaal niets tegen te doen. Hier wat info: https://www.fraudehelpdesk.nl/alert/iemand-anders-gebruikt-mijn-telefoonnummer/
     
    Jij wilt vermijden dat jouw Microsoft-account misbruikt wordt. Jij wilt niet dat er door anderen e-mails vanaf jouw Microsoft-account verstuurd worden. Dat kan eigenlijk alleen wanneer het wachtwoord van jouw Microsoft-account op straat ligt / bekend is geworden.
    Kan er dan nooit een e-mail door anderen verzonden worden terwijl die mail afkomstig lijkt te zijn van jouw Microsoft-account? Helaas kan dat wel. Dan heeft die persoon echter geen toegang tot jouw Microsoft-account, maar hij voert het e-mailadres van jouw Microsoft-account in als afzender. Dat is dus ook een vorm van spoofing. En ook daar valt niets tegen te doen. In werkelijkheid heeft die afzender dan geen toegang tot jouw Microsoft-account en de bijbehorende e-mail. Hij doet het enkel voorkomen alsof jij de afzender van de e-mail bent.
    Zo heb ik een keer een afpersingsmail ontvangen die door mijzelf verzonden leek te zijn. Achter Van: stond mijn eigen e-mailadres. Mijn e-mailprovider (Google) had die mail overigens direct herkend als een valse e-mail en daarom kwam hij automatisch in de Spam map terecht.
    De afperser schreef in die mail dat hij volledige toegang had tot mijn e-mailaccount. Kletskoek. Hij kende alleen mijn e-mailadres. Dat is een reden te meer om voorzichtig te zijn met je e-mailadres. Zet je e-mailadres nooit open en bloot op een website. Dat resulteert niet alleen in spam, maar kan ook voor andere narigheid zorgen.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.