Ga naar inhoud

Hulp gevraagd

Lid
  • Items

    9
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Reputatie-activiteit

  1. Vind ik leuk
    Hulp gevraagd ontving reputatiepunten van kape in Paswoord laptop gekraakt   
    @ abbs / Passer / kape: Spijtig te vernemen dat er in het verleden reeds problemen geweest zijn. Hartelijk dank voor het vertrouwen. Ik zal de factuur in het weekend eens opzoeken en doorsturen naar kape. Kwestie dat jullie dan gerust kunnen slapen
  2. Vind ik leuk
    Hulp gevraagd ontving reputatiepunten van kape in Paswoord laptop gekraakt   
    @ p38c: hartelijk dank. Er is uiteraard een dvd-drive. Een scan leek mij inderdaad noodzakelijk. Zal er mij dit weekend eens rustig mij bezighouden en alvast u nog iets laten weten. 
    Wat ik ondertussen ook heb geleerd is om mij bij eventuele volgende vragen  te beperken tot het benoemen van het probleem en al de rest achterwege te laten. 
  3. Vind ik leuk
    Hulp gevraagd ontving reputatiepunten van Passer in Paswoord laptop gekraakt   
    @ abbs / Passer / kape: Spijtig te vernemen dat er in het verleden reeds problemen geweest zijn. Hartelijk dank voor het vertrouwen. Ik zal de factuur in het weekend eens opzoeken en doorsturen naar kape. Kwestie dat jullie dan gerust kunnen slapen
  4. Bedankt
    Hulp gevraagd gaf reputatiepunten aan p38cyq in Paswoord laptop gekraakt   
    Uiteraard gedraag ik me naar de wijsheid van de moderatoren.
    De oplossingen die gesuggereerd werden door @porrelaar, @falstring en @Calvus zijn zeker nuttig maar niet allesomvattend zoals TS het vraagt, bv. de toegang tot de laptop herstellen.
    In mijn toolkit zit standaard het programma Lazesoft Recovery Suite, te vinden op https://www.lazesoft.com/lazesoft-recovery-suite.html
    Download van de gratis versie is voldoende.
    Installatie is bijzonder eenvoudig en geautomatiseerd (de benodigde tools zoals bv. het branden van een bootable USB-stick of CD zijn standaard ingebouwd). 
      
    Als de laptop eenmaal opgestart is, onmiddellijk de suggestie van falstring uitvoeren (scannen met een online scanner zoals bv. eset.com), dit vermijdt de propagatie van een (eventueel) virus.
     
    Info : volgens de manual van je laptop (via het downloadcenter van Samsung) geraak je in je BIOS via F2, dan naar BIOS Setup, dan naar Boot Device Priority . http://downloadcenter.samsung.com/content/UM/201408/20140829115137641/Win8_Manual_eng.pdf  (blz. 81 en volgende).
    Als jouw laptop over een CD/DVD drive beschikt (hangt blijkbaar af van je model) is de boot device priority per default ingesteld op CD/DVD.
  5. Bedankt
    Hulp gevraagd gaf reputatiepunten aan kape in Paswoord laptop gekraakt   
    De knoop is doorgehakt ... de medewerkers van PCH gaan - ondanks een zekere terughoudendheid (gebaseerd op jarenlange - soms slechte - ervaringen) - toch verder hulp verlenen in dit topic. Wij hopen dat "Hulp Gevraagd" dit naar waarde kan schatten en onze medewerking in deze écht niet misbruikt.
     
  6. Bedankt
    Hulp gevraagd gaf reputatiepunten aan falstring in Paswoord laptop gekraakt   
    tja, niet handig van mij op een online virusscan te wijzen als de pc niet opstart...
    ik had op het oog een rescuedisk van eset waarmee je de pc opstart buiten windows om en vervolgens de pc grondig laat scannen.
    instructies: https://support.eset.com/kb3509/
  7. Bedankt
    Hulp gevraagd gaf reputatiepunten aan porrelaar in Paswoord laptop gekraakt   
    Je hebt je vraag in het forumonderdeel Windows 10 geplaatst. Daarom ging ik er ook vanuit dat je laptop draaide op Windows 10. Dat er vroeger Windows 7 op stond maakt niets uit.
     
    Hoe kom je in het BIOS met je Samsung laptop?
    Je kunt de laptop nu nog wel aanzetten, maar je komt niet in Windows. Je kunt dan wel alvast de gemaakte Linux Live DVD in het cd-station doen of de gemaakte Linux Live USB stick aansluiten.
    Dan log je niet in, maar je kiest ervoor om de laptop opnieuw op te starten. Dat kun je doen met de knop die je rechts onderaan op de monitor ziet staan.
    Zodra de laptop opnieuw opstart druk je direct op functietoets F10, waardoor je de BIOS Boot Selector krijgt. Daar kun je kiezen om van cd/dvd op te starten.
    Wanneer je van USB stick op wil starten, dan schijnt de USB stick nog niet in die BIOS Boot Selector te staan. Bekijk de volgende video en lees ook de tekst die onder die video staat, wanneer je ervoor kiest om op te starten van USB-stick:
    https://www.youtube.com/watch?v=JHmZX-Kk_zI&app=desktop
     
    Je kunt voor de 64-bits versie van Linux Mint gaan met deze laptop.
    Je hebt eigenlijk geen kennis van Linux nodig, vind ik. Het kopiëren van bestanden gaat net zoals bij Windows.
    Wanneer de laptop is opgestart van de dvd (of USB stick) en je dubbelklikt op Computer (Computer staat links bovenaan op je scherm), zul je ook de harde schijf zien.
    Let op: de harde schijf heeft -vanuit Linux bekeken- niet de schijfletter C. Je ziet wel de verschillende partities van de harde schijf, en het zal je al snel duidelijk zijn op welke partitie jouw persoonlijke bestanden staan.
    Open de grootste partitie (via een rechtsklik op een partitie kun je de Properties ( = Eigenschappen) opvragen).
    Als die grootste partitie geopend is, dan dubbelklik je op Users.
    Je ziet dan weer een aantal mappen. Dubbelklik op de map met jouw gebruikersnaam.
    Dan zie je allerlei mappen staan waarin jouw persoonlijke bestanden staan: Documents, Downloads, Pictures enz.
    Open die mappen en selecteer de bestanden die je wilt kopiëren, dan rechtsklikken en Copy kiezen.
    Sluit een externe harde schijf aan of een USB stick met een zeer grote opslagcapaciteit.
    In de linker kolom van Nemo (zo heet de Verkenner van Linux Mint) verschijnt dan ook die externe harde schijf of USB stick. Open die externe harde schijf of USB stick. Maak daarop een nieuwe map, bijvoorbeeld met de naam Geredde bestanden), open die map, rechtsklik in de geopende map en kies Paste (= Plakken). De geredde bestanden komen dan in die map op de Externe harde schijf of USB stick te staan.
     
    Wanneer je klaar bent met kopiëren van al je persoonlijke bestanden, dan kun je Linux afsluiten.
    Klik links onderaan op de Linux Mint knop (in Linux Mint wordt dat niet de Startknop genoemd, maar de Menu-knop) en dan op de Uit knop:

     
    Ik heb het zojuist allemaal even getest. Ik had zelf gekozen voor een Linux Mint dvd, want ik had nog genoeg blanco dvd's liggen. Het opstarten vanaf de dvd duurde bij mij ruim 3 minuten. Met een USB stick zou dat wat sneller zijn gegaan, maar dat maakt mij niets uit.
     
     
  8. Bedankt
    Hulp gevraagd gaf reputatiepunten aan porrelaar in Paswoord laptop gekraakt   
    @Calvus en @p38cyq Ik begrijp jullie achterdocht, maar ik ga er van uit dat het toch om de eigen laptop van Hulp gevraagd gaat. Wat hij allemaal beschrijft, verzin je niet zomaar.
    Ik probeer hieronder dus toch hulp te bieden. Als de leiding van PCH dat niet goed vindt, dan kan mijn reactie altijd nog verwijderd worden.
    ----------------------------------
    Je harde schijf is niet meer via Windows toegankelijk, maar je wilt wel graag je persoonlijke bestanden redden.
    Dat kan, maar dat kun je dan het beste buiten Windows om doen.
    Zelf heb ik voor zulke klusjes een Linux Live dvd liggen. Ik zorg ervoor dat de computer niet opstart van de harde schijf, maar van de dvd. Dat betekent dat ik direct na aanzetten van de computer het BIOS inga, en daar regel ik dat de dvd bovenaan in de startvolgorde staat. Ik doe de Linux dvd in het dvd-station en laat de computer doorstarten.
     
    Hoe maak je een Linux Live dvd?
    Je hebt natuurlijk even een andere computer nodig om die dvd te maken. Ga met een andere Windows 10 computer naar https://linuxmint.com/download.php
    Als jouw laptop vrij nieuw is, dan kies je onder Download links voor Cinnamon 64-bit. Heb je een oude laptop, dan kies je voor Xfce 32-bit. Dan moet je hier zijn: https://linuxmint.com/edition.php?id=272
    Je kiest daar een mirror. Kies een mirror bij jou in de buurt, want die zijn vaak het snelst, waardoor het downloaden vlot gaat.
    Ik zie er geen Belgische mirrors bij staan. Kies dan een Nederlandse mirror: bijvoorbeeld Netherlands: NLUUG
    Zelf koos ik even voor Cinnamon 64-bit.
    Ik koos als mirror: Netherlands NLUUG
    Je ziet het volgende venstertje:

    Kies Bestand opslaan, en klik daarna op OK.
    Het downloaden gaat snel:

    6 MB/sec is gelijk aan 48 mb/sec. Dat is mijn maximale downloadsnelheid. Prima dus!
     
    Je downloadt een iso bestand.
    Als het downloaden klaar is, ga je naar de map waar je downloads staan. Zoek het iso bestand op en klik erop met de rechter muisknop. In het contextmenu klik je op Schijfkopiebestand branden:

    Stop een lege dvd in het dvd-station. Liefst geen herschrijfbare dvd, maar een eenmalig beschrijfbare dvd.
    Zet een vinkje voor Schijf controleren na branden; klik daarna op Branden:

    Het branden duurt een paar minuten en het controleren ook.
    Als het branden en controleren klaar is, klik je op Sluiten. De dvd wordt automatisch uitgeworpen. Je kunt de lade van het dvd-station nog een keer naar binnen drukken en via de Verkenner de inhoud van de dvd bekijken.
    Die inhoud moet er dan zo uitzien:

     
    Haal de dvd eruit en neem hem mee naar de niet meer van Windows opstartende laptop.
    Zet die laptop aan en druk dan direct herhaaldelijk op de toets waarmee je in het BIOS komt. Welke toets dat is, verschilt per merk pc. Vaak is het de Del toets. Je ziet meestal direct na aanzetten van de computer onderaan je scherm welke toets je moet hebben. Heb je geen idee welke toets jij moet indrukken, geef dan het merk van je laptop door.
    Wanneer je in het BIOS bent, kun je de dvd al in het dvd-station doen. Regel in het BIOS dat de laptop opstart van het dvd-station en laat de laptop daarna doorstarten.
    Het opstarten vanaf de dvd kan een paar minuten duren.
    Wanneer Linux is opgestart, dubbelklik je op het pictogram Computer (dat staat in de linker bovenhoek)
    Daarna kun je bij al je persoonlijke bestanden. Je kunt die bestanden dan kopiëren naar een externe harde schijf.
    ============================================
    Als jouw laptop geen cd-station heeft, dan kun je een Linux Live USB stick maken. Gebruik daarvoor een lege USB stick van circa 4 GB. 8 GB mag ook. De stick moet wel leeg zijn, want alle bestanden die er nog op staan, zullen verwijderd worden!
    Het maken van een Linux Live USB stick wordt hier beschreven: https://www.fosslinux.com/274/how-to-create-linux-mint-live-usb-drive-on-windows.htm
    Het maken van een opstartbare USB stick vereist iets meer werk en kennis, maar opstarten vanaf een USB stick zal sneller gaan dan opstarten vanaf een dvd.
    Wanneer je op wilt starten van een opstartbare USB stick moet je natuurlijk ook weer in het BIOS de USB stick bovenaan zetten in de opstartvolgorde.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.